Lykke:

10 vitenskapelig beviste tips for å bli mer lykkelig

Nummer 1 kan du prøve med én gang!

LYKKEFØLELSEN: Noen mennesker jakter hele livet etter den store lykkefølelsen, men enkle tips kan hjelpe deg et stykke på vei.
LYKKEFØLELSEN: Noen mennesker jakter hele livet etter den store lykkefølelsen, men enkle tips kan hjelpe deg et stykke på vei. Vis mer
Publisert

Vi har vel alle hørt at «lykken kommer innenfra», eller «lykken er ikke livets mål, den er et biprodukt».

Hva vi definerer som lykke er nok veldig ulikt fra person til person. Noen sier bestemt og med overbevisning at de er lykkelige, mens andre jakter hele livet etter lykkefølelsen. det lille ekstra som gjør at vi føler oss bra og som hever livskvaliteten.

Det er lett å tenke at du blir lykkelig hvis du vinner i lotto, kjøper en ny bil eller bestiller en dyr veske på nett. Selv om det kanskje kan øke lykkefølelsen i et kort øyeblikk, vil langvarig og stabil lykke krever mer enn materielle goder.

Professor Sonja Lyubomirsky ved University of California har gjort grundig forskning på hvordan vi kan bli mer lykkelige og har skrevet boken «The How of Happiness», som er rik på gode råd.

Lyubomirsky har forsket på lykkelige og ulykkelige mennesker, og i boken beskriver hun forskjellene. Basert på hennes og andres forskning tilbyr hun en rekke konkrete forslag for å gjøre deg lykkeligere, skriver Psychology today.

- Disse rådene kan absolutt bidra til at du får mer hverdagsglede og lykke, og de fleste er ganske enkle å gjennomføre, sier Ragnhild Bang Nes, som er psykolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet til KK. Hun har forsket på lykke i over 17 år.

SI TAKK: - Det finnes mange studier som viser at å uttrykke takknemlighet kan øke lykkefølelsen, sier Bang Nes.
SI TAKK: - Det finnes mange studier som viser at å uttrykke takknemlighet kan øke lykkefølelsen, sier Bang Nes. Vis mer

10 råd for mer lykke

1. Gjør noe fint for noen andre

- Å gjøre gode ting for andre er én av de viktigste kildene til lykke. Vi blir ofte mer glad av å gjøre noe fint for andre enn av å gjøre noe fint for oss selv, sier Bang Nes.

Dette er et punkt som vi ofte undervurderer, men som har vært viktig i hele menneskets historie. Og kanskje derfor er det å glede andre koblet til belønningssystemet i hjernen.

- Vi blir ofte farget av hvordan de rundt oss har det. Noe av det første jeg lærte da jeg studerte familieterapi er at jeg ikke kan forandre andre, men ved å forandre meg selv kan jeg forandre andres reaksjoner, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

2. Gi uttrykk for takknemlighet jevnlig

- Det finnes mange studier som viser at å uttrykke takknemlighet kan øke lykkefølelsen, sier Bang Nes.

Tenk over tre ting du er takknemlig for, det fører vanligvis med seg en god sinnsstemning med det samme. Takknemlighetsøvelser er viktige lykkeverktøy.

- Hvis du for eksempel viser takknemlighet overfor partneren din, blir partneren din glad. Da føler du at du har gjort en god gjerning som bygger dere begge opp. I tillegg blir partneren din glad, som gjør deg enda gladere, forklarer Winther.

TA VARE PÅ RELASJONER: - Både nære og løse relasjoner kan påvirke lykkefølelsen, sier eksperten. FOTO: NTB
TA VARE PÅ RELASJONER: - Både nære og løse relasjoner kan påvirke lykkefølelsen, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

3. Se positivt på livet

- Det er vanskelig å bare si «tenk positivt», men det kan hjelpe å tenke over hvem du er og hvem du vil være, råder Bang Nes.

Forestill deg at du er et godt stykke inn i fremtiden hvor målene dine er nådd, hvordan ser livet ditt ut? Kanskje det er om tre, fire år eller enda lenger. Du lever det livet du drømmer om, med dem du ønsker å dele det med. Hvor er du? Hvordan føles det? Fremtidsvisjoner kan være viktige for lykkefølelsen.

4. Ikke sammenlign deg selv med andre

- Vi sammenligner oss med andre hele tiden, men det kan påvirke lykkefølelsen negativt, sier Bang Nes.

Hun sier at det kan hjelpe å tenke som en bronsemedaljevinner. Selvfølgelig er gullmedaljevinnerne vanligvis lykkeligst, men å få bronse kan føre til mer lykkefølelse enn å vinne sølv. Sølvmedaljevinneren opplever ofte at gullet brast, mens bronsemedaljevinneren er bare glad for å stå på pallen.

- Hvis du tenker at du alltid skal ha perfekt hår, perfekt hud og et perfekt liv, vil dagene bli fulle av nederlag. Ha større fokus på alt du faktisk får til, og ikke fokuser så mye på hva andre får til. Det er veldig viktig, sier hun.

Fokus på materielle ting kan også føre til dårligere psykisk helse, mens fokus på fellesskapsverdier som å prioriterer familie og venner, henger sammen med lykke.

5. Ta vare på relasjonene

Dette henger sammen med det første punktet, om å være sammen og gjøre noe fint for andre.

- Både nære og løse relasjoner kan påvirke lykkefølelsen, og små samtaler med noen i butikken eller en barista kan gjøre deg lykkeligere, sier Bang Nes.

Vi mennesker er flokkdyr. Gode og gjensidige relasjoner gjør at vi føler vi har verdi og tilfører andre verdi.

VÆR TIL STEDE: Vær til stede i det som skjer inne i deg selv, det er en viktig kilde til lykke. FOTO: NTB
VÆR TIL STEDE: Vær til stede i det som skjer inne i deg selv, det er en viktig kilde til lykke. FOTO: NTB Vis mer

6. Lik jobben din

- Dette punktet kan være litt vanskelig å få tak i, men det handler om å finne noe du trives med og finne en flyt, sier Bang Nes.

Gjør aktiviteter som du brenner for og oppslukes av. Når du blir helt oppslukt av det du gjør, føles det fantastisk. Det gir lykke.

- Å engasjere seg og komme inn i en flyt på jobb henger sammen med å lære og være til stede i øyeblikket, sier hun.

7. Ta vare på kroppen din

Særlig det å være i fysisk aktivitet er en mirakelkur for lykkefølelsen.

- Fysisk aktivitet gjør oss sterkere og utløser stoffer i kroppen som løfter humøret. Fysisk aktivitet både i små og større doser gir et lykkeløft, sier Bang Nes.

Et sunt kosthold og god søvn kan også være viktig for lykkefølelsen.

FLYTT FOKUS: - Ha større fokus på alt du faktisk får til, og ikke fokuser så mye på hva andre får til. Det er veldig viktig, sier eksperten. FOTO: NTB
FLYTT FOKUS: - Ha større fokus på alt du faktisk får til, og ikke fokuser så mye på hva andre får til. Det er veldig viktig, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

I tillegg vil Bang Nes tilføye tre ekstra punkter:

8. Vær til stede

- Å være til stede, bevisst nærværende, kan endre sinnsstemningen din på et øyeblikk. Kjenn solen som varmer ansiktet eller smaken av markjordbær. Nærvær i sanselige og estetiske opplevelser som musikk, vind og luft kan øke lykkefølelsen, sier Bang Nes.

Vær også til stede i det som skjer inne i deg selv, det er en viktig kilde til lykke.

9. Lær noe nytt

Å lære noe nytt gir oss glede og vekker belønningssystemet i hjernen.

- Ny kunnskap tar oss ut av hverdagen og vanene. Det finnes en verden av kunnskap og fortellinger, nye ferdigheter å bygge. Det gjør oss lykkelige og gir mestringsfølelse, sier Bang Nes.

10. Bruk naturen

Det å være ute i naturen og i vakre omgivelser kan påvirke oss i stor grad.

- Å være oppmerksom og aktiv ute i naturen påvirker humøret, men naturen påvirker oss positivt selv om vi bare inntar den sittende. Studier viser også at at å ha utsikt mot grønne trær fra sykehuset kan gjøre at pasienter blir friske fortere, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer