KUTTE NED PÅ SUKKERINNTAKET: Med søtningsmidler kan du enkelt lage dersserter og kaker som du kan spise uten dårlig samvittighet.  Foto: Shutterstock / Sea Wave
KUTTE NED PÅ SUKKERINNTAKET: Med søtningsmidler kan du enkelt lage dersserter og kaker som du kan spise uten dårlig samvittighet. Foto: Shutterstock / Sea Wave
Søtningsmidler

100 dager uten sukker? Her er søtningsmidlene som redder baksten

Perfekt når du får lyst på noe godt!

Vurderer du å kaste deg på en «100 dager uten sukker»- challenge? Uff, det høres jo fryktelig fælt ut, sånn egentlig, MEN, det behøver ikke være det. Det finnes nemlig en rekke søtningsmidler som kan redde deg - når suget etter desserter og kaker setter inn som verst. 

Sukrin, sukrinmelis, sukrin gold, stevia, steviosa, fibersirup, Xylo sweet og så videre – listen er lang . Og for de av oss som er litt ukjente med alt dette, kan det jo være vanskelig å vite hvilke du egentlig bør velge!

For å få litt klarhet, har vi spurt to kjente matbloggere om hvilke søtningsmidler de pleier å bruke når sukkerfrie desserter og kaker står på menyen.  

LES OGSÅ: Bruk dadler i baksten

Flere gode alternativer 

Kristine Weber som har bloggen kriweb.no, forteller at det finnes flere gode alternativer. 

- Jeg er glad i å bruke sukrin gold og fibersirup. Disse smaker spesielt godt i kaker og desserter som skal varmes, for da smelter de og får en deilig karamellsmak. I kalde desserter og glasurer synes jeg at sukrinmelis et godt alternativ – det smaker tilnærmet likt sukker, men med en litt isende ettersmak, sier hun.
 
Karoline Nordbø, som har bloggen alakaroline.no, er heller ikke ukjent med å bruke søtningsmidler. 

- Jeg bruker gjerne Xylo sweet (bjørkesøt) og sukrin gold. Xylo sweet smaker relativt nøytralt og kan brukes nesten på samme måte som sukker, mens Sukrin Gold smaker mer som brunt sukker. Honning og agave sirup er også gode søtningserstattere som smaker godt

 Sukrin. Foto: Produsenten  Foto: undefined Sukrin. Foto: Produsenten Foto: undefined Sukrinmelis. Foto: Produsenten  Foto: undefined Sukrinmelis. Foto: Produsenten Foto: undefined Sukrin gold. Foto: Produsenten  Foto: undefined Sukrin gold. Foto: Produsenten Foto: undefined Stevia. Foto: Produsenten  Foto: undefined Stevia. Foto: Produsenten Foto: undefined Steviosa. Foto: Produsenten  Foto: undefined Steviosa. Foto: Produsenten Foto: undefined Fibersirup. Foto: Produsenten  Foto: undefined Fibersirup. Foto: Produsenten Foto: undefined Xylo sweet. Foto: Produsenten  Foto: undefined Xylo sweet. Foto: Produsenten Foto: undefined

Hvilke søtningsmidler smaker minst som sukker? 

- Stevia har mye bismak, men den er naturlig, nesten som en urt. De fleste vil merke at de spiser et produkt med ren stevia, da det er søtt samtidig som det har en særegen smak. Jeg synes imidlertid at original sukrin smaker verst, og det gir absolutt mest bismak i bakevarer og desserter, sier Nordbø. 

LES OGSÅ: Slik får du baksten god med mindre sukker

Egner seg ikke like godt i alt

Videre forteller Nordbø at søtningsmidler ikke egner seg like godt i alle desserter og kaker. 

- Jeg synes søtningsmidler fungerer veldig godt i noen ting, men det kan være utfordrende hvis du for eksempel skal piske eggedosis, lage sukkerbrød til bløtkake eller marengs. 

- Det er fordi dette er typiske desserter som inneholder mye sukker, og da er det vanskelig å kamuflere smaken av andre søtningsmidler, sier hun. 

Weber mener også at det er enkelte ting som bør lages med ordentlig sukker.  

- I gjærbakst vil ikke søtningsmidler ha samme egenskaper som sukker i forhold til heving og så videre. Derfor pleier jeg så å si aldri å lage dette, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik unngår du å få i deg for mye sukker

Viktige ting å huske på 

Er det noe som er viktig å huske på når man lager desserter og kaker med søtningsmidler? 

- En feil mange gjør er at de går i den fellen at de erstatter alt det vanlige sukkeret i en oppskrift med et annet søtningsmiddel. I slike tilfeller kan resultatet bli et helt annet enn det du kanskje hadde sett for deg, sier Nordbø og legger til: 

- Mitt beste tips til deg som ønsker å prøve ulike søtningsmidler, er å finne en oppskrift som allerede inneholder dette og følge anvisningen i forhold til mengde. Det krever en del prøving og feiling før du kommer frem til gode oppskrifter med erstattere, sier hun. 

Weber mener det også er viktig å husk på at det aldri vil smake helt som originalen. 

- Derfor kaller jeg det for hverdagsdessert. Det er ment som et sunt tilskudd og moro på kjøkkenet, ikke som erstatninger. Det er heller ikke bra å spise for mye da de kan gi litt magebesvær ved stort inntak, sier hun.
 

Til forsiden