Vektnedgang:

11 metoder som faktisk ikke fungerer på vekta

- Du vil mest sannsynlig legge på deg igjen så snart kuren er over, sier ekspert.

EKSTREME DIETTER: Hvis du kun drikker juice i håp om å gå ned i vekt, vil du sannsynligvis føle deg trøtt og sulten hele tiden. For noen kan det faktisk føre til at vekten øker.
EKSTREME DIETTER: Hvis du kun drikker juice i håp om å gå ned i vekt, vil du sannsynligvis føle deg trøtt og sulten hele tiden. For noen kan det faktisk føre til at vekten øker. Vis mer
Publisert

Jeg tør påstå at de fleste oss har prøvd noen slanketips i løpet av livet. Enten i tenårene da du trodde det var lurt å spise så lite som mulig og trene så mye som mulig for å bli som filmstjernene på tv. Eller i voksen alder for eksempel etter en graviditet eller hvis du har opplevd vektøkning av andre årsaker.

Først og fremst er det viktig å tenke over om du faktisk trenger å slanke deg. Noen kilo ekstra er bare fint og det kan være sunt å være litt overvektig. Nei, det er ikke alltid lurt å slanke selv, selv om du er overvektig.

Hvis du har bestemt deg for å gå litt ned i vekt, vet du nok godt at det "bare" er å innta færre kalorier enn du forbrenner. Problemet er bare at veldig mange av oss synes det tar for lang tid å oppnå resultater. Noen er stadig på jakt etter kjappe løsninger som lover et ekstremt vekttap på kort tid.

Strenge dietter er et omdiskutert tema, og mange velger å kutte ut enkelte matvarer eller faster flere dager i uken i håp om å gå ned i vekt. Du har kanskje hørt om lavkarbo eller smartkarbo, slanking ved hjelp av perioder med faste, 5:2-dietten, suppedietten eller den såkalte GOLO-dietten?

Så hvilke metoder for å gå ned i vekt er det som faktisk fungerer, og hvilke råd bør du styre helt unna?

Unngå strenge kurer

- Mange av eksemplene under er strenge, kompliserte og "sære" slankekurer. Det kan kanskje gjøre at du går fort ned i vekt i starten, men du vil mest sannsynlig legge på deg igjen så snart kuren er over.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede, til KK.

Disse metodene for å gå ned i vekt lærer deg ikke noe om det å endre vanene dine, og de gjør heller ikke at du får bedre og sunne vaner som varer.

- Slike strenger og spesielle dietter kan også over tid også føre til næringsmangel, advarer hun.

Noe som derimot alltid er lurt er å ha et sunt og balansert kosthold, og å være i fysisk aktivitet. Det gjelder uavhengig av vekt.

FINNES MANGE SLANKERÅD: - Det kan kanskje gjøre at du går fort ned i vekt i starten, men du vil mest sannsynlig legge på deg igjen så snart kuren er over, sier eksperten til KK.
FINNES MANGE SLANKERÅD: - Det kan kanskje gjøre at du går fort ned i vekt i starten, men du vil mest sannsynlig legge på deg igjen så snart kuren er over, sier eksperten til KK. Vis mer

Nei, det funker ikke å kutte alle karbohydrater

Som Steenbuch Lied påpeker, er det viktig å ha et balansert kosthold. Og skal vi tro ekspertene er det faktisk sånn at enkelte råd ikke fungerer når det kommer til vekta.

1. Juice-dietten

Ferskpresset juice av frukt og grønnsaker er kjempegodt og sunt, og kan være et fint mellommåltid. Men hvis du prøver å gå ned i vekt ved å kun drikke juice for å oppnå en såkalt "detox", vil du gå glipp av mye viktig næring.

Sannsynligheten er også stor for at du vil føle deg trøtt og sulten hele dagen. Hvis du opplever en vektnedgang, vil du sannsynligvis legge på deg igjen med en gang du begynner å spise vanlig mat.

2. Kutte alle karbohydrater

Mange har opplevd vektnedgang ved å kutte ut alle karbohydratene fra kosten, men på samme måte som ved andre dietter vil du nok oppleve vektøkning når du begynner å spise karbohydrater igjen.

3. Flytende måltidserstatter

Har du prøv måltidserstatningsshakene som selges i matbutikkene? Tanken er at det skal begrense kaloriinntaket, men faren er stor for at du vil legge på deg igjen etter dietten er over. Du vil sannsynligvis også bli sulten og lei av å ikke spise vanlig mat.

4. Et fettfritt kostholdet

Fett er sunt, og du trenger fett for å gå ned i vekt og holde vekten stabil. Fett og protein bidrar til å holder deg mett lenger, og fett er viktig for hjernen. Avokado inneholder for eksempel sunt fett.

5. Du velger kun lettprodukter

Selv om et produkt reklamerer for at det er "lett", betyr ikke det at det vil bidra til vektreduksjon. Det finnes til og med chips og godteri som reklamerer med at det inneholder færre kalorier, men det betyr ikke at det er sunt.

6. Du trener ikke styrke

Mange tenker at det kun er jogging og kardio som bidrar til vektnedgang, men det stemmer ikke. Styrketrening øker hvileforbrenningen, og kan gjøre at du går ned i vekt og blir der.

7. Du unner deg aldri noe

Hvis du aldri unner deg noe godt, er det en diett og ikke en livsstil. Hvis du nekter deg selv alt som er søtt og godt, vil du etter hvert føle for å "sprekke" og gi opp dietten. Derfor bør du unne deg det du liker aller best av og til, for å holde suget i sjakk.

8. Du har ingen hviledager

Mange tenker at de bør trene hver dag og så mye som mulig for å gå ned i vekt. Men hvis du presser kroppen for hardt uten å ta pauser, vil du ende opp med å bli sliten. Musklene vil ikke få tid til å restituere seg og du vil ikke oppleve samme fremgang. I tillegg øker risikoen for skader.

9. Du spiser svært lite

En diett med svært få kalorier vil nok gjøre at du raser ned i vekt, men det kan være skadelig og er ikke en langsiktig plan. Eksempler på dette er kålsuppe- og babymatdietter. Det er ikke en sunn, bærekraftig og langsiktig måte å endre livsstilen på.

10. Du blir veganer eller spiser glutenfritt

Mange tenker at vegansk og glutenfri mat automatisk er sunn og slankende. Du kan selvfølgelig gå ned i vekt på et vegansk eller et glutenfritt kosthold, men hvis du kun velger dette får å oppnå et raskt vekttap, må du være veldig bevisst på hva du velger. Det finnes mange usunne veganske og glutenfrie matvarer med mye sukker og kalorier.

11. Du spiser mange bittesmå måltider

Hvis du unngår store hovedmåltider og kun småspiser i løpet av dagen, kan det gjøre at du inntar mye mat. Du blir aldri ordentlig mett og spiser fort flere kalorier enn du forbrenner.

SPISER LITE MAT: En diett med svært få kalorier vil nok gjøre at du raser ned i vekt, men det kan være skadelig og er ikke en langsiktig plan.
SPISER LITE MAT: En diett med svært få kalorier vil nok gjøre at du raser ned i vekt, men det kan være skadelig og er ikke en langsiktig plan. Vis mer

Ikke støttet i forskning

- Jeg er enig i de fleste vurderingene over. Felles for dem alle er at de så å si ikke er støttet i forskning. Unntaket må være lavkarbo, som til og med norske helsemyndigheter anbefaler nå.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Hun sier at det ikke hjelper med raske løsninger som revolusjonerer kosten, men varige endringer du kan leve med.

- Mitt beste tips er å få gjort en gjennomgang av maten du allerede spiser hos en kvalifisert ernæringsfysiolog. En slik kostanalyse vil kunne gi deg konkrete råd som gjør kostholdet ditt bedre, råder Arsky.

I tillegg gjelder det å bestemme seg for å være en person som gjør gode helsevalg for seg selv.

- Synet på deg selv spiller en stor rolle. Om du tror du er en usunn person som vil sprekke, ja så gjør du det, sier hun.

En ernæringsfysiolog kan se på hele livsstilen din, mat, bevegelse og det mentale, for å støtte deg på veien.

VARIG LIVSTILSSENDRING: Med tid, trening og litt tålmodighet vil de nye vanene gjøres på autopilot, og da har du lykkes med å oppnå en sunn og varig livsstilsendring, sier Steenbuch Lied.
VARIG LIVSTILSSENDRING: Med tid, trening og litt tålmodighet vil de nye vanene gjøres på autopilot, og da har du lykkes med å oppnå en sunn og varig livsstilsendring, sier Steenbuch Lied. Vis mer

Det enkle er ofte det beste

Det som er fint er at du trenger ikke gape så høyt for å gå ned i vekt. Noen få endringer vil utgjøre en stor forskjell, og da er sjansen også større for at du vil lykkes.

- Det er lurt å sette seg et konkret mål så du har noe å strekke deg etter. Det er også viktig å sørge for at de sunne endringene blir varige. Med tid, trening og litt tålmodighet vil de nye vanene gjøres på autopilot, og da har du lykkes med å oppnå en sunn og varig livsstilsendring, sier Steenbuch Lied.

Husk at fysisk aktivitet er viktig. Ikke bare gir det en rekke positive helsegevinster, både fysiske og mentale, men det gjør det også lettere å stå i og holde ut prosessen.

- En kombinasjon av regelmessig fysisk aktivitet og endringer i kostholdet vil til sammen gi en bedre effekt, fremfor bare en av delene alene, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer