Trening:

«12-5-30»-treningen tar av på sosiale medier, men er det god trening?

- Tall ser ut til å være magiske, sier treningsinstruktør Yngvar Andersen.

GÅ I MOTBAKKE: Hot treningstrend som tar av på sosiale medier handler om å gå i motbakke - men hvor god trening er det? Vi har svaret! FOTO: NTB
GÅ I MOTBAKKE: Hot treningstrend som tar av på sosiale medier handler om å gå i motbakke - men hvor god trening er det? Vi har svaret! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er du der at du ønsker å smått begynne å trene, er det én ting som er viktig, nemlig å ikke gå for hardt ut. KKs treningsekspert har tidligere delt sine beste tips for å lykkes med treningsrutinene, og holde på dem gjennom høsten!

Så hva med å begynne kun med å gå? Kan det være en god start? En artikkel med tittelen: «12-5-30» tredemølle-rutinen tar av på på TikTok, men er det egentlig en god trening? har florert på nettet og dette ble vi nysgjerrig på!

- Jeg pleide å bli så skremt av treningsstudioet

Treningstrenden som har gått viralt er egentlig en ganske enkel oppskrift: Du stiller tredemøllen (som vi elsker og hater) på en stigning på 12, en hastighet på 5 km/t (eller 3 miles som er 4,8 km/t) og går deretter i 30 minutt.

Videoen ble først delt av influenseren Lauren Giraldo tilbake i 2019, men har i ettertid gått viralt på TikTok på nytt.

- Jeg pleide å bli så skremt av treningsstudioet, og det var ikke motiverende, sier Giraldo i den 37 sekunder lange TikTok-videoen, og fortsetter:

- Men nå går jeg opptil 5 ganger i uken, og jeg gjør denne økten.

Yngvar Andersen, treningsinstruktør og gründer av treningssenteret Mykjemeir, sier til KK at han ikke er overrasket at en slik trend går viralt på sosiale medier. Han mener også at dette er positiv, fordi det får folk til å bevege seg mer.

- Dette er vel et eksempel på noe som sjelden vil være skadelig og det kan få flere mennesker på treningssporet.

FOTO: Astrid Waller
FOTO: Astrid Waller Vis mer

- En flott form for trening

Så er det så enkelt: gå i motbakke 30 minutt et par ganger i uken?

- Motbakker kan kort og godt være fantastiske og gi ditto utbytte, også uten at man må løpe. Fordelene er blant annet at motbakkene er snillere for ledda våre. Er bakken bratt nok kan man få strålende treningsutbytte uansett nivå, sier Andersen.

- Nå er det jo ikke et poeng i seg selv å unngå løping. Løping er jo fantastisk. Men i en del tilfeller vil terskelen for å begynne og gjennomføre god kondisjonstrening, være lavere på denne måten vi snakker om her.

At ekspertene mener at vi har godt av å gå, er ikke akkurat overraskende. Fra før vet vi at det er avgjørende for hjertehelsa vår, at vi får opp pulsen flere ganger i uka.

TRENING: Jenny Jenssen viser oss sine 7 favoritt treningsøvelser. Video: Ida Bergersen Vis mer

God kondisjon er forbundet med redusert risiko for hjerteinfarkt, noe blant annet denne studien fra NTNU i 2018 viste. Her kommer det fram at «alle» formnivåer opplever redusert risiko for hjertesykdom ved å forbedre kondisjonen ytterligere. Og de som sitter mest på rumpa har også størst gevinst av å begynne å bevege seg.

- «12-5-30» øktene handler om å gå og gå. Generelt sett er det en flott form for trening i lav intensitet, sier Janet Hamilton, som er treningsfysiolog og løpetrener ved Running Strong i Atlanta, til magasinet Health.com.

- For de fleste er turgåing vanligvis en moderat aktivitet. Men å gå rask i en bratt motbakke - som «12-5-30»- treningen innebærer, kan det trolig føles som en intensiv aktivitet for de fleste, sier Hamilton.

- Tall ser ut til å være magiske

- Du må være i ganske anstendig form for å gå i det tempoet og den motbakken i 30 minutter, påpeker fysioterapeut og førsteamanuensis ved kinesiologisk institutt ved University of North Carolina Greensboro, DeAnne Davis Brooks, til Health.com.

Hun forklarer at når man går i en såpass tung motbakke (12 i stigning) sammenlignet med å gå på flat mark, vil tyngdekraftsbelastningen prøve å trekke deg ned, og musklene dine, spesielt i rumpa og ryggen, må jobbe ekstra hardt. Som et resultat av dette vil hjertet ditt automatisk jobbe mye hardere, noe som igjen gjør at aktiviteten utfordrer kondisjonen.

Tilbake til Yngvar Andersen. Han forklarer at denne suksessen sier mye om folk flest. Vi vil ha konkrete løsninger - og blir det for tungt for den enkelte kan en slik oppskrift justeres til ditt nivå.

- Tall ser ut til å være magiske. 4x4, 5-2 og nå 12-5-30. Det er noe å ta tak i og det skaper fellesskap. Viss man kan bruke tankegangen med hyppige økter og tilpasse det til egen form, vil jo dette være veldig bra. Da kan man også begynne lettere, som for eksempel 8-4-30 eller gå tyngre til 12- 5-30 og så videre, sier han og avslutter:

- Det å komme i gang og gjøre det på denne måten kan absolutt fungere. Så må man alltid passe på å ha en plan for hva man skal gjøre videre før man er drittlei denne metoden.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet