Skikk og bruk

12 uvaner intimvokseren skulle ønske vi sluttet med

Nei, det er visst ikke bare bare å klatre opp på benken.

SKIKK OG BRUK: Det er flere ting å tenke på når man skal fjerne håret i bikinilinjen. FOTO: NTB
SKIKK OG BRUK: Det er flere ting å tenke på når man skal fjerne håret i bikinilinjen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kroppshår har gjennom tidene vært gjenstand for skiftende mote, som det meste annet i livet. Mens man på 70-tallet helst skulle ha mest mulig av det, og man til og med laget en Tony-award-vinnende musikal med navnet «Hair», der både armhulehår og trekant var av anselig omfang, har man de siste tiårene sett en mer grisgrendt retning.

Landet over er det flust med salonger som tar seg av voksejobben, og selv om man lenge har spådd at den naturlige trekanten igjen skal få verdensherredømme, er det fortsatt de som sverger til voksesalonger, for et realt truserøsk.

La det være sagt, kroppshår er et personlig valg, og i et mangfoldig samfunn er KK den første til å omfavne både armhulehår og busk. Men for den som skulle ha planer om å gå inn sommersesongen med en mer grisgrendt stil, er det et par ting man bør tenke på.

Intimvokseren møter nemlig på en rekke uvaner hos kundene, hvert fall om vi skal tro de amerikanske magasinene Glamour og Cosmopolitan. Og siden mennesker har en tendens til å være like – uansett hvor i verden man kommer, tillater vi oss å sitere.

Skinker og voks

Forskjellen på bikini-voksing og en såkalt Brazilian, er at sistnevnte fjerner mer hår, skriver Cosmopolitan. Nærmere bestemt alt hår fra delingspunktet og bak mellom skinkene (ja, vi vet du får bilder i hodet nå som kan være vanskelig å viske ut).

Noen fjerne alt håret foran, mens andre tyr til formasjonsklipp som ofte kan være Edward Scissorhands verdig, i form av både hjerter og striper. Og all voks er forresten ikke voks. Ofte benytter man en slags seig sukkerblanding istedenfor.

Men hvordan skal man egentlig forberede seg, om man er av dem som klatrer opp på benken i det mange har beskrevet som «den mest ydmykende stillingen noensinne» og blir bedt om å dele skinkene, før behandleren smører på varm voks og røsker til?

1. Ikke barber deg først

Mange tenker kanskje at de vil pynte seg før de kommer til salongen, og tar et par gode tak med engangshøvelen. Dette bør man ifølge Cosmopolitan absolutt ikke gjøre. Bladet har snakket med Gabrielle Ophals, deleier i Haven Spa in New York, som forteller at håret må ha en viss lengde for at voksen skal få tak. Alt under tre millimeter vil være for kort, skriver magasinet.

2. Ikke kom med for langt hår heller

Men husk å ikke komme med for langt hår heller. Dersom håret har vokst seg lengre enn seks millimeter kan det være lurt å stusse litt først. Jo lenger håret er, desto vondere gjør nemlig behandlingen, ifølge Ophals.

3. Ikke drikk deg til mot

Å fjerne hår med voks er vondt, tro ikke noe annet. Mange har kanskje falt for fristelsen til å styrke seg med en knert først, men skal vi tro Glamour, vil alkohol gjøre blodet tynnere, og huden mer sensitiv for smerte.

De anbefale dessuten å legge voksing utenom mensen, da huden i denne perioden er på sitt mest sensitive.

WAX ON BABY, WAX OFF: Det lønner seg å ikke være flau, om du skal til intimvokseren. FOTO: NTB
WAX ON BABY, WAX OFF: Det lønner seg å ikke være flau, om du skal til intimvokseren. FOTO: NTB Vis mer

4. Ikke kom uten å dusje

Å stikke innom salongen og be om drop in-time anbefales nødvendigvis ikke. Området som skal vokses må nemlig være rent og tørt. Men husk å ikke skrubbe, ettersom det kan irritere huden. For at voksen skal få skikkelig tak er det viktig at hårstråene en rene og tørre. Bruk derfor ikke oljer eller kremer på området som skal vokses før du møter opp.

5. Ikke vær flau

Intimvokseren er vant med å se kropper og underliv. Det skulle derfor ikke være grunn til å stå og mumle i en krok. Dersom behandleren ber deg holde fast i skinkene, for å lette arbeidet (Ja, der kom det bildet igjen, gitt), tenk på at dette er noe de gjør flere ganger om dagen, skriver Glamour.

Videre skal man ikke være redd for å si fra om ubehag, eller be om kjølende aloe vera etter behandlingen, skriver bladet.

6. Ikke kom i trange klær

En nyvokset hud bør ikke utsettes for friksjon den første tiden. Intimvokserens råd er derfor å unngå tettsittende klær og undertøy den dagen du har vokstime. Siden huden er følsom etter behandlingen (hvem ville ikke vært litt følsom, om man ble rullet i tjære og dypet i fjær?), er den mer utsatt for infeksjon. Du bør derfor ikke berøre området før huden har roet seg.

7. Ikke bruk produkter

Ikke bruk produkter og kremer med en gang. Vent helst et helt døgn, råder de amerikanske ekspertene. Voksrester fjerner du enklest med nøytral olje på en bomullsdott.

Ifølge Cosmopolitan bør man ikke bruke produkter med skrubbende effekt på det voksede området før etter tidligst tre døgn. Dette fordi voksing i seg selv fjerner hudceller, og ytterligere skrubbing kan lede til sårhet.

8. Ikke legg deg i solen

Juhu! tenker du kanskje og vandrer sorgløs ut i solen med din glatte bikinilinje. Nå blir det strandliv! Men den gang ei. De to første døgnene bør man holde seg unna sol, da eksponering for sollys øker risikoen for hyperpigmentering, altså pigmentflekker.

Med soling på «nei»-lista, hva med en tur på trening? Ifølge de amerikanske magasinene anbefales heller ikke dette den første dagen, da både svette og friksjon kan irritere huden.

9. Ikke hopp i havet

Hva med et kaldt bad, for å lindre smerten? Skal vi tro de amerikanske bladene frarådes bading i både basseng og på stranda mens huden er irritert. Dette for å unngå infeksjon. Videre anbefales det å dusje istedenfor å bade den første tiden.

IKKE SÅ FORT: Etter intimvoksing bør du faktisk vente litt med strandliv. FOTO: NTB
IKKE SÅ FORT: Etter intimvoksing bør du faktisk vente litt med strandliv. FOTO: NTB Vis mer

10. Unngå badstue og spraytan

Heller ikke badstue og varme er å anbefale. Ifølge Glamour vil varme åpne porene, og dermed legge til rette for at hårene kommer fortere tilbake. Om du vil forsinke stubbene, er det derfor lurt å unngå å ta badstue de første dagene, skriver bladet. Videre kan kjemikaliene i spraytan irritere huden de første dagene, og fargen vil dessuten kunne se annerledes ut på vokset og uvokset hud.

11. Ikke stuss mellom voksingene

Med stramt budsjett er det nok flere som kan falle for fristelsen å gå ned på voksefrekvensen, og heller ta en sving med saksa eller barberhøvelen mellom røskene. Ifølge Ophals bør man unngå dette, da målet er å gjøre behandlingene mindre smertefulle for hver gang. Hun mener barbering vil styrke håret ved røttene, og at det da blir som å starte på skratsj. Eneste unntak er hårene som ikke kom ut med rota under voksing, men som knakk og derfor raskt begynner å vokse. Ettersom det ikke er tilrådelig å vokse hver uke, kan disse hårene klippes bort.

12. Ikke slutt å vokse

Da undertegnede vokset leggene med DIY-plater fra H&H før min første interrail, erfarte jeg at det ikke er så rent lite viljestyrke som må mobiliseres for å røske ut sine egne kroppshår med all kraft. Men feilen mange gjør, skal vi tro Ophals, er at de slutter. Ifølge eksperten skal nemlig smerten avta om man fortsetter, ettersom hårsekkene svekkes, og i enkelte tilfeller at også selve hårveksten svekkes.

Skal vi tro Glamour bør man sette av dagene etter voksing til «egenpleie». Men med tanke på «nei»-lista som synes nærmest uendelig – og ikke åpner for rare egenpleien – er det kanskje mange som nå sitter og håper på tilbakekomsten av Tony-awardvinnende musikaler med hårete navn?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer