Søtsug

17 grep for å minske søtsuget

Hvis du gir deg selv små puff i riktig retning, vil du kunne skape nye vaner. «Nudging» kalles metoden.

MINSKE SØTSUGET: Ifølge eksperten har vi mennesker lett for å falle for kortsiktige fristelser. FOTO: NTB Scanpix
MINSKE SØTSUGET: Ifølge eksperten har vi mennesker lett for å falle for kortsiktige fristelser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nesten daglig påvirkes og lokkes vi av matkjedenes nøye utstuderte strategier. For på tross av at det bare står fem ting på handlelappen din, så er handlekurven ofte full når du kommer fram til kassen.

Men det er ikke bare i disse situasjonene at vi lar oss «lure». Hele verden manipulerer oss, og derfor kan det være på sin plass å manipulere tilbake. Det mener i hvert fall danskene Lotta Juul Madsen og Stine Junge Albrechtsen, som har skrevet boken «Nudging – slip madens makt».

Nudging innebærer at man gir seg selv – eller andre – en dytt i riktig retning. Nudge-teoriens grunnlegger, Richard H. Thaler, mener at vi mennesker har lett for å falle for kortsiktige fristelser, og at vi lett gir slipp på vår langsiktige intensjon. I sin forskning har han sett hvordan dytt, eller såkalte nudges, kan hjelpe mennesker til bedre selvkontroll.

Når det kommer til matvarer, er målet med nudging å gjøre den sunne løsningen til den enkleste. Forestill deg for eksempel et kjøleskap der frukt og grønt er plassert i øyehøyde og de litt mer usunne matvarene ikke synes overhodet. For forskning viser at jo mer tilgjengelig noe er, desto mer spiser vi av det.

– Nudging handler ikke om strenge forbud, at du skal unngå sukker, for eksempel. I stedet handler det om forandringer som på en naturlig måte hjelper deg å spise mindre mengder, sier Stine Junge Albrechtsen.

Og det finnes mange knep for å lykkes med dette. Studier viser for eksempel at vi spiser flere M&M's-kuler når det finnes mange farger å velge mellom. Likeså spiser vi mer på større tallerkener og når vi har tilgang på store forpakninger med for eksempel potetgull og godteri. Hvis mat og drikke i stedet serveres i mindre porsjoner, er vi tilbøyelige til å spise mindre. Et eksempel er en studie der 900 kursdeltakere ble delt inn i to grupper. Begge gruppene ble servert brownies i pausen, men i ulik form. Den ene gruppen fikk en hel kake, den andre fikk kake i flere mindre biter. Resultatet viser at på det brettet som hadde hele brownies, var det spist dobbelt så mye. Samtidig var deltakerne like fornøyde.

Forskning viser også at den som er sulten, oftest tar den første matvaren eller drikken som vedkommende får øye på.

– Gjennom små justeringer i hverdagen, som å spise på mindre tallerkener og pakke snacks og godteri i mindre poser, kan du skape sunnere vaner uten å måtte gå på diett og telle kalorier, sier Lotte Juul Madsen.

TAR DÅRLIGE VALG NÅR VI ER SULTEN: Forskning viser at den som er sulten, oftest tar den første matvaren eller drikken som vedkommende får øye på. FOTO: NTB Scanpix
TAR DÅRLIGE VALG NÅR VI ER SULTEN: Forskning viser at den som er sulten, oftest tar den første matvaren eller drikken som vedkommende får øye på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

God hverdagsknep

Når det gjelder sukker og søtsug, finnes det også mange hverdagsknep. Her deler Stine Junge Albrechtsen og Lotte Juul Madsen noen av sine beste:

  • Pakk godteri i småposer. Mange spiser til posen er tom, uansett hvor stor den er. Disse små posene gir et signal om at dette er en porsjon, og at du ikke trenger å spise mer enn dette. En stor pose gir samme signal.
  • Sats på én eneste smak, farge og konsistens. Kjøp bare en type godteri i løsvekt, for eksempel. Kroppen liker variasjon, og for mange farger og smaker kan lett få oss til å spise for mye.
  • Kjøp godteri med papir eller kaker som er porsjonspakket (ikke det beste for miljøet, men en bra måte å unngå overspising). For det første kan du ikke ta en neve godis og stappe det rett i munnen, som du kan med smågodt i løsvekt. På samme måte vil hver åpnede forpakning sende et signal som gjør deg bevisst på hvor mye du har spist. Du vil ikke spise på autopilot. Sparer du i tillegg papiret, vil du se hvor mye du har spist. En studie viste for eksempel at personer som spiste kyllingvinger, spiste betydelig færre vinger når beinrestene lå igjen på et fat foran dem enn når de var fjernet.

Kilde: slipmadensmagt.dk

17 knep som vil hjelpe deg

… I BUTIKKEN

1. Ha en plan når du handler. Hvis ikke er det fare for at du kjøper mer enn du trenger. Lag en ukeplan, og hold deg til den. Store innkjøp reduserer antall fristende besøk i matbutikken.
2. Dra for å handle etter middag, eller et annet tidspunkt da du er mett. Å handle når du er sulten, er sjelden en god idé.
3. Ta en tyggis før du går i butikken – det kan minske suget etter søtsaker.
4. Velg en liten kurv eller vogn, så begrenser du mulighetene for overdrivelser.
5. Kjøp små forpakninger, det gjør at du spiser mindre

... I KJØLESKAPET
Melken står der den pleier, grønnsakene ligger i skuffen nederst, og rett framfor deg står restene av helgens blåbærpai. Det er ikke den aller beste løsningen i kjøleskapet når du er sulten. Du kan i stedet gjøre det slik:

6. Plasser de sunneste matvarene i øyehøyde og de litt mer unyttige der du ikke ser dem.
7. Skjær grønnsaker i biter, og legg dem i en gjennomsiktig boks. Legg de litt mindre sunne matvarene i bokser som du ikke ser igjennom.
8. Kjøp små bokser eller flasker av brus, og sett bare inn én av gangen i kjøleskapet. Og hvis du liker å oppbevare sjokolade i kjøleskapet: Legg bare inn noen biter om gangen.

... PÅ KJØKKENET
Snacks-sikre kjøkkenet gjennom noen enkle og smarte justeringer:

9. La krydder, urter, oljer og lignende stå framme.
10. Gjem unna godteri, kaker og snacks i et skap, på en høy hylle eller i bokser med lokk. Pakk dem gjerne i mindre forpakninger eller poser.
11. Sett fram frukt i en skål.
12. Unngå å sitte med mobilen eller nettbrettet på kjøkkenet, for da er det lett for at du bare spiser noe i forbifarten.

... NÅR DU SPISER
Størrelsen på tallerkener og glass har stor påvirkning på hvor mye vi får i oss.

13. På en liten tallerken ser porsjonen større ut enn hva den egentlig er og signaliserer til kroppen at dette skal du bli mett av.
14. Velg et lite glass når du drikker noe annet enn vann.
15. Lær deg å spise langsomt, for da er det lettere å kjenne at du blir mett. Har du vanskelig for å skru ned tempoet? Prøv å spise med pinner.
16. Mat som matcher tallerkenen, kan lede til at vi øser opp mer. Pasta, ris og potetmos på en hvit tallerken er noen eksempler.
17. Spis med bevisst nærvær. Vær oppmerksom på matens smak, konsistens og farge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer