Tips og triks:

18 mat-tips du bør kjenne til!

Sjekk ut myter, fakta og sunnhet på kjøkkenet!

SKÅL: Rødvinsflarge kan sette seg på tennene - også. Selv om du ikke drikker spesielt mye av den. FOTO: NTB Scanpix
SKÅL: Rødvinsflarge kan sette seg på tennene - også. Selv om du ikke drikker spesielt mye av den. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvorfor får noen blå tenner når de drikker rødvin? Er mørkt brød sunnere enn lyst? Kan man bli syk av rå egg? Hvorfor spiser vi ikke rabarbrabladene? Noen av disse tingene er det faktisk viktig å vite svaret på.

1. Derfor liker du kanskje ikke rosenkål

Er du av dem som ikke liker smaken på rosenkål? Da er du trolig bittersensitiv. Det vil si at du har et spesielt gen – TAS2R38 – som påvirker din smak for bitter mat og drikke som for eksempel rosenkål, kaffe og konjakk. Det er likevel ikke bare genet som bestemmer hva du liker, men også tilvenning.

GOD UNNSKYLDNING: Kanskje du er en genetisk rosenkålhater? FOTO: NTB Scanpix
GOD UNNSKYLDNING: Kanskje du er en genetisk rosenkålhater? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Derfor får du blå tenner av rødvin

Ender en hyggelig aften med noe rødt i glasset alltid med at du får blå tenner? Det er det en helt naturlig forklaring på, og det har ikke noe å gjøre med at du har drukket for mye vin. Det er en rekke fargestoffer i rødvin so kalles polyfenoler. Det er de som kan gi noen mennesker blå tenner når de drikker rødvin. I hvilken grad det skjer med oss avhenger av hvordan spyttet er sammensatt fra naturens side. Emaljen hos folk med høyt innhold av aminosyren prolin i spyttet, er mer mottakelig for fargestoffene i rødvin.

3. Ta gjerne vare på de hardkokte eggene

Kokte egg holder seg en uke i kjøleskapet, uansett om de er med eller uten skall. Bare legg dem i en lufttett beholder hvis du har tatt av skallet, så holder de seg fint.

4. Sku ikke brødet på fargen

Et mørkt brød må da være bakt av rug og inneholde masse fiber og fullkorn? Nei, ikke nødvendigvis. Den mørke fargen kan gjerne stamme fra mørk sirup eller lignende, som ikke tilfører brødet ditt noe særlig annet enn – ja, farge. Og sukker. Vi du ha brød med fibre og fullkorn, spør i butikken hva som er i det, eller les på posen.

SPØR FØR DU KJØPER: Ikke så lett å finne ut hvor sunt brødet er bare ved å se på det. FOTO: NTB Scanpix
SPØR FØR DU KJØPER: Ikke så lett å finne ut hvor sunt brødet er bare ved å se på det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Slik renser og sjekker du skjell

Skjell er skikkelig godt og sunt, og for eksempel blåskjell er også rimelig og miljøvennlig mat. Kanskje har du aldri laget blåskjell fordi du er engstelig for å ikke tilberede dem riktig, og også for at du kan bli dårlig av dem. Du trenger ikke være så redd: Skyll skjellene i kaldt vann. Kast de som har ødelagte skall. Bank lett på de som er åpne. Hvis de ikke lukker seg, kaster du dem. Plukk av eventuelt «skjegg». Legg dem gjerne i saltet, kaldt vann et par timer for å bli kvitt eventuell sand. Når du så har kokt dem, skal du kaste de som ikke har åpnet seg. God appetitt!

6. Tørre bønner kan gi vondt i magen

De inneholder nemlig lektiner, som kan forårsake oppkast, magesmerter og diare. Men før du forsaker alle de deilige kidney- pinto-, borlotti-, favabønnene og andre, så lær å tilberede dem. Det er nemlig enkelt, du må bare beregne tid. Ha bønnene i en stor bolle og dekk dem med vann. Bønnene suger vann, så du må ha rikelig i bollen. La dem stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer. Kast vannet og kok så bønnene i nytt vann. Da er du sikker på å ha blitt kvitt lektinene.

INGEN BØNN: Tørre bønner må vannes ut i mange timer. FOTO: NTB Scanpix
INGEN BØNN: Tørre bønner må vannes ut i mange timer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

7. Ikke oppbevar matrester i hermetikkboksen

Får du ikke brukt hele boksen med makrell, ferskener eller kokosmelk, bør du helle restene over i en annen type beholder. Mengden av tinn stiger nemlig når du åpner boksen, særlig hvis innholdet er syrlig, som i tomat og ananas. Dels smaker da maten dårligere, dels er det usunt. Og når du kjøper boksematen, ligg unna bokser som har fått bulker. Her kan nemlig den innvendige emballeringen ha blitt brutt og metallet ha kommet i kontakt med maten.

BOKSEMAT: Blir det noe igjen, hell resten over i noe annet. FOTO: NTB Scanpix
BOKSEMAT: Blir det noe igjen, hell resten over i noe annet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

8. Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen

Bakterier stortrives ved temperaturer mellom 10 og 65 grader. Derfor risikerer du at varmtvannet fra springen inneholder flere bakterier enn det kalde vannet. Bruk altså ikke varmt vann når du skal tilberede mat og drikke. Kok alltid vannet først, så dør bakteriene. La ellers vannet alltid renne litt før du bruker det.

9. Pakk alltid om kjøttet før du fryser det

Du kommer over et godt tilbud og kjøper et par ekstra pakker kjøtt med hjem, og tenker du kan legge dem direkte i fryseren. Men nei: Emballasjen kjøttet er pakket i i butikken, er uegnet til frysing, derfor skal du pakke om kjøttet. Bruk en frysepose, så holder det seg bedre. Det gjelder også hvis kjøttet er vakuumpakket.

10. Fiskemiddagen fra i går er helt ok

Fisk som er tilberedt fra fersk tilstand, kan holde seg én til to dager i kjøleskapet. Men husk at du alltid kjøler ned middagsrestene fort dersom du tenker å spise dem senere.

11. Tomater skal ikke bo i kjøleskapet

Altså, det kommer nok ikke noe tomatpoliti på døra dersom du likevel setter dem i kjøleskapet, men du risikerer at de får kjøleskader. Det er bløte punkter som lett fører til råte. Dessuten bevarer tomatene mer smak om de får stå på kjøkkenbenken. Husk uansett at tomater skiller ut etylengass som får andre grønnsaker til å modnes fortere, så sett dem gjerne for seg selv hvis du altså ikke med hensikt vil lynmodne avokadoer, mangoer, bananer eller lignende.

SKAL OPPBEVARES FOR SEG SELV: ... og så sa den ene tomaten til den andre: Come on, catch up! FOTO: NTB Scanpix
SKAL OPPBEVARES FOR SEG SELV: ... og så sa den ene tomaten til den andre: Come on, catch up! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

12. Tøm fryseren regelmessig for fete frysevarer

Har du gjerne litt bacon og resten av grillpølsene liggende i fryseren, så du kan lage deg et raskt måltid når du har liten tid? Husk å bruke dem opp eller skifte dem ut med jevne mellomrom, så de ikke blir dårlige. Fete matvarer holder seg bare noen måneder i fryseren.

13. Du kan godt spise rynkete frukt

Eplene, pærene eller plommene som har fått litt rynker, er ikke ødelagt og feiler bare det at de har mistet litt av væskeinnholdet. Til gjengjeld er smaken mer intens, dermed er disse fruktene skikkelig gode som søtemidler i for eksempel bakst. Rynkete epler blir det dessuten god grøt av!

14. Du kan godt spise rå egg (i Norge)

Bruker du ferske, norske egg til bløtkokt snadder på frokostbordet, hjemmelaget is, til tartar, desserter og kaker som ikke blir varmebehandlet, er det helt ok. Har du derimot kjøpt egg utenlands, for eksempel i Danmark, er det en liten risiko for å bli syk av salmonella. I land utenom Norden skal du uansett være forsiktig med egg som ikke er varmebehandlet. Svenske (og finske) egg stiller i samme klasse som de norske, nemlig på topp.

BLØTKOKT: Dette spiser du ikke på ferie i syden-land. FOTO: NTB Scanpix
BLØTKOKT: Dette spiser du ikke på ferie i syden-land. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

15. Ja, gin og tonic ble brukt som medisin

Liker du også en kald GT, det føles nesten som medisin etter en lang uke? Selv om det kanskje kjennes sånn for deg, kan vi neppe bruke ordet medisin om denne drinken. Det var likevel praksis blant engelske soldater som på 1800-tallet ble stasjonert i India. De fikk nemlig en daglig dose kininbasert tonic for å forebygge malaria. For å piffe opp smaken litt, og kanskje også virkningen, helte de gin i. Og en klassiker var skapt. Skål!

SUNN COCKTAIL: Tonic inneholder kinin, som er virksom mot malaria. FOTO: NTB Scanpix
SUNN COCKTAIL: Tonic inneholder kinin, som er virksom mot malaria. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

16. Du kan godt ta vare på den åpnede vinflasken noen dager

Har du en halv flaske vin igjen, så sett i korken og sett flasken kjølig. Da holder den seg lenger enn i varmen på kjøkkenbenken. Du blir ikke syk av vin som har vært åpen flere dager, men etter hvert vil den miste en del av den gode smaken.

17. Kast rabarbrabladene!

De er nemlig giftige, og kan forårsake farlige forgiftninger om de spises. De inneholder store mengder oksalsyre og oksalater, og det skal ikke mer enn 10-20 gram friske blader til før man begynner å kaste opp. Større mengder kan medføre diare, nyreproblemer, bevisstløshet, kramper og til og med død. Under første verdenskrig anbefalte britiske myndigheter folk å spe på dietten med rabarbrablader, noe som førte til et ikke ubetydelig antall forgiftninger. Her hjelper det heller ikke med varmebehandling, med andre ord: Spis og nyt stilken, rå, syltet, kokt eller i pai, salt eller søt, men ligg unna bladene i alle former.

NEI, NEI: Rabarbrabladene ser lekre ut, men de er giftige og må ikke spises. FOTO: NTB Scanpix
NEI, NEI: Rabarbrabladene ser lekre ut, men de er giftige og må ikke spises. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

18. Ikke bruk keramikk i mikroen

Leirtøy, keramikk, fajanse. Kall det hva du vil, men ikke ha det i mikroen når du skal varme mat, for du risikerer at de går i stykker. Leirtøy kan ha suget fukt ved oppvask, og så sprenges de når de blir utsatt for mikrobølger. Dette gjelder ikke ildfaste fat.

Kilder: Mattilsynet, BBC, Landbrug og Fødevarer, «100 myter om mad» fra FADL’s Forlag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer