Tips og triks:

18 mat-tips du bør kjenne til!

Sjekk ut myter, fakta og sunnhet på kjøkkenet!

SKÅL: Rødvinsflarge kan sette seg på tennene - også. Selv om du ikke drikker spesielt mye av den. FOTO: NTB Scanpix
SKÅL: Rødvinsflarge kan sette seg på tennene - også. Selv om du ikke drikker spesielt mye av den. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvorfor får noen blå tenner når de drikker rødvin? Er mørkt brød sunnere enn lyst? Kan man bli syk av rå egg? Hvorfor spiser vi ikke rabarbrabladene? Noen av disse tingene er det faktisk viktig å vite svaret på.

1. Derfor liker du kanskje ikke rosenkål

Er du av dem som ikke liker smaken på rosenkål? Da er du trolig bittersensitiv. Det vil si at du har et spesielt gen – TAS2R38 – som påvirker din smak for bitter mat og drikke som for eksempel rosenkål, kaffe og konjakk. Det er likevel ikke bare genet som bestemmer hva du liker, men også tilvenning.

2. Derfor får du blå tenner av rødvin

Ender en hyggelig aften med noe rødt i glasset alltid med at du får blå tenner? Det er det en helt naturlig forklaring på, og det har ikke noe å gjøre med at du har drukket for mye vin. Det er en rekke fargestoffer i rødvin so kalles polyfenoler. Det er de som kan gi noen mennesker blå tenner når de drikker rødvin. I hvilken grad det skjer med oss avhenger av hvordan spyttet er sammensatt fra naturens side. Emaljen hos folk med høyt innhold av aminosyren prolin i spyttet, er mer mottakelig for fargestoffene i rødvin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer