GJERNE TÅFISLUKT I JOGGESKO - TIPS: Skyll av joggeskoene dine hver gang du har brukt dem ute. Foto: NTB scanpix
GJERNE TÅFISLUKT I JOGGESKO - TIPS: Skyll av joggeskoene dine hver gang du har brukt dem ute. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tåfislukt I Sko

2 triks som garantert fjerner tåfislukt

Stinker joggeskoene dine?

KK.NO: Hvor flaut er det ikke å stå i treningsgarderoben og kjenne stanken fra joggeskoene dine spre seg i det allerede halvsvette rommet?

Ganske flaut.

Men alt håp er ikke ute for skoene, selv om de lukter død og fordervelse. Ifølge ekspertene er det nemlig et par enkle grep som kan redde dem fra å havne i søppeldunken.

Ta ut innersålen

Hanne Lyngstad, som er tidligere friidrettsutøver og nå jobber som løpeekspert i adidas AS, forteller til KK.no at første steg er å ta ut innersålen og tørke de separat fra skoene.

ERFAREN: Hanne Lyngstad er tidligere friidrettsutøver - og jobber nå som løpeekspert i Adidas AS. Hun deler sine tips med KK.no. Foto: NTB scanpix
ERFAREN: Hanne Lyngstad er tidligere friidrettsutøver - og jobber nå som løpeekspert i Adidas AS. Hun deler sine tips med KK.no. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Da tørker skoene fortere og det er mindre sjanse for at det danner seg vond lukt.

- Om skoene er skikkelige gjørmete og grisete fra søle så er det best at man skyller skoene i kaldt vann, tar ut sålene og så stikke godt med avispapir ned i skoene slik at de tørker så raskt som mulig.

LES OGSÅ: Se joggeskoene dine slik ut?

Materialet avgjør graden av stank

For å tørke skoene raskere bruker Lyngstad skotørker:

- Jeg pleier også å bruke en skotørker som tørker skoene raskt og dreper bakterier.

Christine Thune, som er faglærer i idrett fra Norges Idrettshøgskole, mangeårig treningsekspert i media, eier av Treningsverkstedet.no og kommunikasjonsrådgiver i DNT (Turistforeningen), forklarer at materialet i skoene blant annet er med på å avgjøre om skoene stinker mer enn andre.

- Noen sko lukter rett og slett mer enn andre ved bruk både til trening og fritid. Og vi svetter og lukter ulikt, både på føttene og ellers, sier hun.

Thune har laget en liste med tips som er smart å tenke på, for å holde skoene så luktfri som mulig:

EKSPERT: Christine Thune har laget en liste med tips som er smart å tenke på, for å holde skoene så luktfri som mulig. Foto: Treningsverkstedet
EKSPERT: Christine Thune har laget en liste med tips som er smart å tenke på, for å holde skoene så luktfri som mulig. Foto: Treningsverkstedet Vis mer
 • Ha alltid rene føtter og sokker, og bruk fotkrem regelmessig. Tekniske treningssokker som holder deg tørrest mulig på beina er best. Tørk og luft skoene godt inne/ute etter bruk.
 • Ha helst to par sko å bytte på med. Da er det enklere å få tørket og rengjort dem. Det er også skadeforebyggende og god variasjon med to par litt ulike sko.
 • Unngå å legge svette sko i plastpose etter trening, eller i hvert fall kortest mulig tid før ut til tørk. Og uansett, legg dem i egen pose, ikke sammen med øvrig svett treningstøy. Egen skopose som lufter litt fås kjøpt i sportbutikker, eventuelt bruk et nett eller lignende.
 • Ta ut innersålen og vask sammen med treningstøyet innimellom. Det går også an å bytte til en ny innleggsåle. Skinn lukter for eksempel ikke slik som kunstmaterialer.
 • Vask alt teknisk treningstøy UTEN mykemiddel. Det tetter porene og ødelegger den pustende egenskapen i tøyet.
 • Har du løpt ute i søle, vask av skoene med en børste og fjern søle, sand og gjørme før du eventuelt putter litt avispapir oppi for raskere tørk.
 • En gang i blant  - vask løpeskoene på 30-40 grader på ullprogram eller tilsvarende. Det fungerer fint, og de kan bli nesten som nye.
   

- Forøvrig er det viktigere å få svettet og trent godt, enn at treningsskoene skal lukte godt, sier treningsekspert Thune.

Bruk natron når du håndvasker

Ida Myklebust Sundar, som er markedskoordinator i Løplabbet AS, sier til KK.no at man kan bruke natron (jepp, pulveret du ofte bruker i bakst etc.) når man vasker joggeskoene:

- Håndvask skoene i lunkent vann med natron, for å fjerne vond lukt!

Ifølge Wikipedia er natron, NaHCO3, et hvitt pulver som brukes som hevemiddel ved baking, som syrenøytraliserende middel i medisin, eller som brannslukkende middel. Det er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer.

LES OGSÅ: Tenkt på vekt når du kjøper joggesko

GJØRMETE: Alt håp er ikke ute, selv om joggeskoene dine ser slik ut. Foto: Tone Ruud Engen
GJØRMETE: Alt håp er ikke ute, selv om joggeskoene dine ser slik ut. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Løplabbet anbefaler ikke at du vasker skoene i vaskemaskinen, men dersom du likevel velger å gjøre dette er det visse forholdsregler du burde ta. Dette har de utdypet på sin nettside.

Vil du likevel vaske skoene i maskinen?

Følg disse rådene:

 •  Putt skoene i vaskeposer (slike man bruker til bh-er)
 •  Bruk maksimum 40 grader
 •  Sett ned farten på sentrifugeringen
 •  Bruk gjerne et skåneprogram (ull, silke, osv)
   

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: