20 minutter med dette reduserer risikoen for tidlig død med opptil 30 prosent

Lyst til å leve godt og lenge? Lege og hjerneforsker mener han har oppskriften.

Tjue minutters rask gange hver dag er nok, mener lege. Legg til sunt kosthold og stump røyken, så har du gjort det du kan for å påvirke helsa til det bedre. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Tjue minutters rask gange hver dag er nok, mener lege. Legg til sunt kosthold og stump røyken, så har du gjort det du kan for å påvirke helsa til det bedre. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Å leve så lenge som mulig er noe som vi mennesker har vært opptatt av siden tidenes morgen. I store befolkningsundersøkelser, hvor man spør nordmenn hva som er viktig i livet deres, troner «god helse» på toppen, sier fastlege, hjerneforsker og foredragsholder Ole Petter Hjelle (49).

Han er aktuell med boka Lev til du blir 100 – 7 nøkler til et langt og godt liv. I dag vet vi, takket være omfattende forskning, mye om hvilke faktorer som påvirker hvor gamle vi blir – og hvor friske vi er mens vi lever.

De fleste alvorlige sykdommene som rammer nordmenn, som frarøver oss friske leveår og koster samfunnet mest penger, er livsstilssykdommer.

- Kunne vært unngått

– Mange av disse sykdommene kunne ha vært unngått hvis vi i samfunnet og helsevesenet hadde større fokus på å forebygge at sykdommen oppstår, enn å bruke majoriteten av ressursene på å reparere sykdom som allerede har inntruffet, sier Hjelle.

Det er flere faktorer som påvirker hvor lenge og godt vi lever; først og fremst gener og livsstil, men også noen tilfeldigheter. Men av disse tre faktorene er livsstil og de valgene vi tar i hverdagen viktigst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.