Høysensitiv

20 prosent av befolkningen har egen «radar»

Kan du ofte fornemme hva mennesker rundt deg tenker og føler?

HØYSENSITIV: Kanskje merker du stemninger spesielt godt, uten helt å kunne sette på fingeren på hva det er?   Foto: Shutterstock / AJR_photo
HØYSENSITIV: Kanskje merker du stemninger spesielt godt, uten helt å kunne sette på fingeren på hva det er? Foto: Shutterstock / AJR_photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På jobben virvler en kollegas fjerne blikk opp en storm av usikkerhet. «Har jeg sagt noe galt?» Du forsøker å nærme deg henne ved kaffemaskinen, kollegaen smiler, men du har likevel en indre fornemmelse av at ting ikke er på stell. «Er alt i orden?» spør du. Hun rykker bakover, setter opp en forvirret mine, før hun svarer: «Hvordan visste du …?» Etter hvert som hun forteller, kjenner du pulsen stige, du blir rød, svett og oppjaget. Først av sinne, så en uendelig sorg, men det er ikke dine følelser. Det er kollegaen som har samlivsproblemer. Du har bare latt hennes opp­levelser sno seg inn i ditt svampelignende sjelsliv. 

LES OGSÅ: -Jeg gråter flere ganger om dagen

Som prinsessen på erten kan du kjenne hver eneste ujevnhet, høre det som ikke sies, overta tanker som ikke er dine. Resten av dagen føles det som du bærer en bør. Tyngdekraften drar deg nedover, der du blir gående og tygge på problemer som ikke er dine. Må stadig minne deg selv på at «alt er i orden, er det ikke?». Du hører ekkoet av din mors formaninger: «Du må ikke være så følsom!» Men du har alltid vært sånn, og kan ikke noe for det. Kan du vel? 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer