Diabetes type 2:

200 000 kan ha diabetes type 2 uten å vite det

Kan gi alvorlige komplikasjoner.

DIABETES TYPE 2: Tretthet er et av symptomene på diabetes type 2. FOTO: NTB Scanpix
DIABETES TYPE 2: Tretthet er et av symptomene på diabetes type 2. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Diabetes type 2 omtales som en folkesykdom og kanskje har så mye som 400 000 sykdommen i Norge. Om så er tilfellet er det imidlertid bare halvparten som har fått diagnosen, mens 200 000 går med uoppdaget diabetes uten behandling.

- Vi regner med at det i Norge i dag er rundt 200 000 som har diabetes type 2 og 28 000 som har diabetes type 1– til sammen cirka 230 000. Det utgjør i overkant av 4 prosent av befolkningen, forteller Bjørnar Allgot, som er generalsekretær i diabetesforbundet.

- Han snakker imidlertid om de med diagnostisert diabetes. I virkeligheten kan tallet på mennesker med diabetes type 2 være så dobbelt så høyt.

- I tillegg er det et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2. Undersøkelser tyder på at for hver hundrede pasient med kjent diabetes, kan det være mellom 50 og 100 med uoppdaget diabetes i befolkningen. Det totale tallet for diabetes type 2 i Norge kan med andre ord være mellom 300 000 og 400 000, når de udiagnostiserte er tatt med, fortsetter han.

LES OGSÅ: Ikke bare usunne og overvektige som får diabetes type 2

Diffuse symptomer

Diabetes type 1 er en sykdom der kroppen ikke produserer insulin, som senker blodsukkernivåene i kroppen ved å frakte sukker (glukose) fra blodet og til andre celler.

Ved diabetes type 2 produserer kroppen insulin, men den klarer ikke å utnytte det godt nok, eller den produserer ikke nok. Det som skjer ved begge sykdommene er at du får overflødig sukker i blodet, og ikke nok sukker til andre celler. En grunn til at så mange kan gå med udiagnostisert diabetes type 2 er at symptomene ofte ikke viser seg før det har gått flere år, i motsetning til ved diabetes type 1 der de ofte kommer brått og tydelig.

Dessuten kan de første tegnene på diabetes type 2 være vanskelige å tolke.

- Ved diabetes type 2 er symptomene ofte diffuse og utvikler seg over tid, men de første tegnene er oftest at man føler seg trøtt, slapp og sliten. Dette er fordi kroppen ikke får nok energi siden glukosen ikke kommer inn i cellene enten på grunn av for liten insulinproduksjon eller at insulinet virker for dårlig, forklarer Allgot.

Andre tidlige tegn er at du oftere må tisse. Dette skjer fordi kroppen vil prøve å kvitte seg med alt sukkeret gjennom urinen.

Også Jøran Hjelmesæth, som er leder ved Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, forteller at diabetes type 2 ofte oppdages sent, slik at mange går med lenge med sykdommen uten å få behandling.

- Det kan gi alvorlige komplikasjoner. Da har du et høyt blodsukkernivå i blodårene, som kan skade blodårer og organer.

Skader i nyrene viser seg først ved at du får eggehvite, protein, i urinen. Dette er tegn på en begynnende nyresvikt, men det tar lang tid før skaden som fører til økt proteinutskillelse vil gi eventuell nyresvikt. Sukkernivået i blodet kan også sperre for tilstrømningen til øynene, og diabetisk øyesykdom er en av de vanligste årsakene til blindhet i den vestlige verden.

- Du kan også få nerveskader, slik at du for eksempel kan tråkke på noe spisst, men ikke kjenne det, forteller Hjelmesæth videre.

LES OGSÅ: Derfor er det så viktig at kvinner får tilstrekkelig behandling mot hjerteflimmer

Svært mange med hjertesykdom har udiagnostisert diabetes

Sukkernivået i urinen gjør vekstvilkårene for bakterier gode, og diabetes hos kvinner oppdages ofte ved at man får hyppige urinveisinfeksjoner.

- Du får lettere urinveisinfeksjoner, og er ofte slapp og trett, og noen kjenner at de har større trang til vannlating og tisser mye, forteller Hjelmesæth.

I tillegg vil en del altså kjenne at energinivået blir lavere.

- Det å være trøtt og slapp kan være symptom på mye, og er noe det er lett å vende seg til og ikke tenke at det er sykdom.

Symptomene er altså ofte diffuse. Det er en sterk sammenheng mellom diabetes og hjertelidelser, og i en del tilfeller oppdages diabetes ved utredning for annen sykdom.

- Hver fjerde person som får hjerte/kar-sykdom har diabetes type 2 uten å vite det. De sier at når de tenker tilbake så har de faktisk følt seg slapp, sliten og trøtt en periode i forkant. Men det er ikke alltid man da tenker blodsukker siden det er flere årsaker til at man kan ha slike symptomer, forteller Allgot.

LES OGSÅ: Når du har spist og drukket på en viss måte hele livet kan det være vanskelig å endre rutiner

Når bør du dra til legen?

Hjelmesæth mener det kan være lurt å vurdere en legesjekk om du er overvektig, inaktiv, har diabetes i nær familie og er over 45.

- Overvekt er den største risikofaktoren for diabetes som vi kan gjøre noe med. Ved å redusere overvekt kan vi redusere forekomsten av diabetes med 50 prosent, forteller han.

Både han og Allgot foreslår dessuten å bruke en kalkulator på nett for så å vurdere om det er lurt med en tur til legen.

- Hos personer over 30 år er det meget enkelt å bruke Diabetesrisiko.no som første skritt i risikovurderingen. Hvis skår på Diabetesrisiko.no er 15 eller høyere, følges dette opp med måling av HbA1c (langtidsblodsukker). Det er lange og grundige studier som ligger bak diabetesrisiko.no, men den er lite egnet for innvandrere. De har ofte høyere risiko blant annet ved lavere kroppsmasse, forteller Allgot.

Ellers mener Diabetesforeningen at fastlegen bør vurdere risikoen for uoppdaget diabetes:

  • Hos personer med diabetes i nær familie.
  • Ved overvekt og/eller fysisk inaktivitet.
  • Hos personer med bakgrunn fra Asia eller Afrika.
  • De som røyker daglig.
  • Personer med etnisk europeisk bakgrunn.

LES OGSÅ: Når er du egentlig overvektig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer