OMSKJÆRING: Helsemyndighetene antar at rundt 2000 guttebarn omskjæres i året her til lands. Foto: Shutterstock / Alena Ozerova
OMSKJÆRING: Helsemyndighetene antar at rundt 2000 guttebarn omskjæres i året her til lands. Foto: Shutterstock / Alena Ozerova Vis mer

Omskjæring Av Gutter

2000 norske gutter omskjæres hvert år

Kultur og religion er ikke de eneste grunnene til å gjøre det.

De fleste nordmenn tenker kanskje ikke særlig over om deres lille guttebarn bør omskjæres eller ikke, men for en del kulturer og religioner er dette derimot tradisjoner som strekker seg langt tilbake i tid. 

Når gutter blir omskåret på religiøst grunnlag, kalles det for rituell omskjæring. Tradisjonelt sett er det jøder og muslimer som gjennomfører denne praksisen, men det finnes også noen kristne som utfører omskjæring.

Men hvor vanlig er dette egentlig her til lands?

– Vi har ikke eksakte tall på hvor mange guttebarn som gjennomgår rituell omskjæring i Norge i dag, men helsemyndighetene antar at det dreier seg om rundt 2000 i året, sier barnelege og barneombud, Anne Lindboe til KK.no.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Hjelper når man sliter med trang forhud

Penishodet er det mest følsomme organet på en mann, og forhudens oppgave er å beskytte det, hindre at huden på penishodet tørker og blir for tykk, og å forebygge irritasjon. Men noen ganger kan forhuden i seg selv føre til problemer.

Det er nemlig ikke bare religion og kultur som er årsaken til omskjæringer, det er også noen som gjennomfører dette av medisinske årsaker.

– Vanligvis skiller man mellom medisinsk og rituell omskjæring. Medisinsk omskjæring er mest vanlig når forhuden hos gutten er for trang. Da kan hele eller deler av forhuden bli operert bort. Denne formen for omskjæring utføres på alle guttebarn som trenger det, uansett hvilken religion foreldrene tilhører, forteller Lindboe.

TRANG FORHUD: Menn som sliter med trang forhud kan oppleve smerter og ubehag ved onani og samleie, og kan i noen tilfeller ha nytte av en operasjon. Foto: Shutterstock / CHAjAMP
TRANG FORHUD: Menn som sliter med trang forhud kan oppleve smerter og ubehag ved onani og samleie, og kan i noen tilfeller ha nytte av en operasjon. Foto: Shutterstock / CHAjAMP Vis mer

Noen guttebarn blir operert for dette når de er små, fordi man tidlig ser at forhuden er for trang, mens noen opplever dette som et problem først når de kommer i puberteten. 

Og selv om enkelte kremer kan hjelpe med å utvide forhuden, kan det for noen være så stramt at det fører til blødninger, smerter og ubehag ved samleie eller onani. Da kan det være lurt å oppsøke legen for å se om en operasjon bør gjennomføres.

Trang forhud er altså den eneste medisinske grunnen til at omskjæring gjøres, og inngrepet antas ikke å ha andre fordeler. 

LES OGSÅ: Lengden på penis er ikke viktigst

Operasjonen kan ha en risiko

Tradisjonelt sett har rituelle omskjæringer blitt gjort uten smertelindring, og noen velger fortsatt å gjøre det på den tradisjonelle måten. Men de fleste rituelle omskjæringer som gjøres av helsepersonell i Norge i dag, utføres med smertelindring.

Selve operasjonen kan foregå på ulike måter og er ikke et stort inngrep. Men som med alle kirurgiske inngrep er det alltid en liten risiko for komplikasjoner.

– Selv om det går bra med de fleste som blir omskåret, er det et smertefullt inngrep. Det er heller ikke risikofritt. Det kan oppstå komplikasjoner både under inngrepet og i etterkant, sier Lindboe og legger til: 

– Akutte komplikasjoner kan være blødninger, infeksjoner og skader på penishodet. Senkomplikasjoner kan være feilstillinger, arrdannelser og større skader på penis. Dette kan igjen medføre komplikasjoner for blant annet sexlivet i voksen alder.

Omskjæring tilbys på offentlige sykehus

Seniorrådgiver i Helsedirektoratets avdeling for minoritetshelse og rehabilitering, Kirsten Mostad Pedersen, forteller at det offentlige helsevesenet i dag tilbyr rituell omskjæring av guttebarn, etter at Stortinget 20. juni 2014 vedtok en lov om rituell omskjæring av gutter. Denne loven trådte i kraft 1. januar 2015.

LES OGSÅ: Ville du operert deg «der nede»

LOVPÅLAGT: En ny lov som trådte i kraft 1. januar 2015 sørger for at det i dag tilbys omskjæring av guttebarn i det offentlige helsevesenet, men Barneombudet er imot slike inngrep på barn som er for små til å velge selv. Foto: Shutterstock / Goodluz
LOVPÅLAGT: En ny lov som trådte i kraft 1. januar 2015 sørger for at det i dag tilbys omskjæring av guttebarn i det offentlige helsevesenet, men Barneombudet er imot slike inngrep på barn som er for små til å velge selv. Foto: Shutterstock / Goodluz Vis mer

– Formålet med loven er å sikre at rituell omskjæring av gutter skjer på en forsvarlig måte. Og de regionale helseforetakene skal organisere spesialisthelsetjenesten slik at foresatte som ønsker det, kan få utført inngrepet på sine sønner, sier hun til KK.no.

Det skal imidlertid ikke skje en rettighetsvurdering, og legene har ingen reservasjonsrett mot å utføre et slik inngrep.

– En eventuell henvisning om å få utført slike inngrep skal derfor ikke rettighetsvurderes, men de regionale helseforetakene er pålagt å etablere et tilbud. Det utføres ved helseforetakene og koster 4000 kroner, forklarer hun.

Barneombudet på sin side er imot at barn omskjæres når de er så små at de ikke har mulighet til å si sin mening om det. De mener det er riktig å vente til barna er gamle nok til å bestemme selv.

– I barnekonvensjonen artikkel 12 står det at alle barn har rett til å si sin mening og bli hørt. Vi mener at rituell omskjæring ikke har noe med helse å gjøre. Og det bør settes strenge krav til smertelindring ved et slik inngrep, forteller barneombudet. 

De ønsker at et tilbud om rituell omskjæring i Norge bør organiseres og reguleres strengt i det private helsevesenet for å understreke at dette ikke er en del av det ordinære helsetilbudet. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: