Økonomi:

22 enkle tips som kan kutte matbudsjettet ditt

- Disse matvarene har et dårlig rykte - men de er faktisk veldig næringsrike.

ØKONOMI: Mange bytter ut kjøttdeig med for eksempel bønner for å spare penger, og betaler da kun 1/10 av prisen. Foto: NTB.
ØKONOMI: Mange bytter ut kjøttdeig med for eksempel bønner for å spare penger, og betaler da kun 1/10 av prisen. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det mulig å lage gode middager til hele familien uten at hele månedsbudsjettet ryker på en liten uke? Ja, du kan faktisk lage rimelig, sunn og god mat hvis du gjør noen enkle og bevisste valg.

Det sier seg kanskje selv at det å lage mat hjemme i stedet for å spise ute på restaurant eller bestille take-away er en av de enkleste måtene å spare penger på. Men i disse dager er det ikke alltid lett å holde matbudsjettet nede til tross for at du lager all maten selv.

Se for deg at du går i matbutikken for å handle middag. Hvis du velger kyllingfilet, ferske grønnsaker og ferdigsauser betaler du i sum mye mer enn hvis du for eksempel velger svinekoteletter eller bønner, frosne grønnsaker og lager sausen selv.

Under har kostnadsbevisste kunder delt hvilke ingredienser og strategier de bruker for å lage billigere mat.

LAG SUPPE: Hele gulrøtter er billige og kan enkelt strimles eller kokes. De kan brukes i veldig mange retter, for eksempel supper, taco, spagetti, chiligryte osv. Foto: NTB.
LAG SUPPE: Hele gulrøtter er billige og kan enkelt strimles eller kokes. De kan brukes i veldig mange retter, for eksempel supper, taco, spagetti, chiligryte osv. Foto: NTB. Vis mer

22 gode tips

Tasty.co har samlet noen gode tips fra kostnadsbevisste kunder som er opptatt av å holde matugiftene så lave som mulig:

1. Du bør alltid oppbevare restene i en tett beholder, da det øker sannsynligheten for at du faktisk spiser restene neste dag.

2. Svinekoteletter er ofte mye billigere enn kyllingfilet, og kan være et lurt bytte hvis du spiser svin.

En pakke med 750 gram svinekoteletter koster 82 kroner på Meny. En pakke med 425 gram kyllingfilet koster 90 kroner, som betyr at du får mye mer svin for pengene.

3. Kjøp frossen brokkoli i stedet for fersk.

4. Bruk bønner i stedet for kjøtt. Du kan til og med bruke bønner til å lage billig falafel.

5. Bytt til hermetiske tomater. Det kan brukes i sauser, på pizza eller i ulike gryteretter og paier.

6. Lag billig tunfisksmørbrød. Hvis du ikke liker tunfisk, kan du gjemme smaken i hvitløk, olivenolje og andre krydder.

7. Lær deg hvilken mat som er grei å fryse, og hva som helst ikke bør fryses. Det er for eksempel ikke like greit å fryse produkter med høyt vanninnhold, som salat eller agurk.

8. I stedet for å tilsette vin i sauser, kan du bruke en skvett med billig juice eller druegelé.

9. Smøreost kan brukes til mye. Du kan for eksempel blande det med melis og kanel, og smøre det på en brødskive.

10. Du kan spare penger på å lage popcorn i en kjele i stedet for i poser i mikrobølgeovnen. Det er også mer miljøvennlig.

11. Hvis du har plass til det, er det ofte billigere å kjøpe kjøtt i store pakker og så fryse ned det du ikke bruker.

12. Kikerter på boks er billig og godt.

13. Kjøp en hel kylling. Da kan du ha det til middag, og bruke restene til å lage kyllingsmørbrød i flere dager. Du kan også lage deilig kyllingkraft.

14. Kjøp billig mat i utlandet når du er på ferie.

15. Hele gulrøtter er billige og kan enkelt strimles eller kokes, og brukes i veldig mange retter. For eksempel taco, spagetti, chiligryte osv.

16. Kjøttdeig er dyrt, og derfor kan du blande kjøttdeigen med linser for å doble mengden på en billig måte.

17. Ikke kjøp glass med ferdiglaget spagettisaus, når det er så mye billigere å lage din egen hjemme. En boks med knuste tomater med hvitløk og urter er mye billigere og veldig deilig.

18. Lag en bakt pastarett, det vil garantert gi mye mat som vil vare i flere dager.

19. Bruk tortillalefser i stedet for brød, det er allsidig og har lenger holdbarhet. Du kan for eksempel lage wraps, burritos, tacos, quesadillas og chilaquiles. Du kan også kutte dem opp og steke dem for å lage chips.

20. Kjøp Cottage Cheese. Det kan for eksempel blandes med hakkede tomater eller brukes som dipp til potetgull.

21. Havregryn kan brukes til å lage havregrøt eller spises kald med melk. Du kan også lage kjøleskapsgrøt eller ha det i pannekakerøren.

22. Nudler er billig og godt, og du kan koke det med litt kylling- eller biffbuljong, hvitløk og soyasaus.

FROSSEN MAT: Lær deg hvilken mat som er grei å fryse, og hva som helst ikke bør fryses. Det er for eksempel ikke like greit å fryse produkter med høyt vanninnhold, som salat eller agurk. Foto: NTB.
FROSSEN MAT: Lær deg hvilken mat som er grei å fryse, og hva som helst ikke bør fryses. Det er for eksempel ikke like greit å fryse produkter med høyt vanninnhold, som salat eller agurk. Foto: NTB. Vis mer

Bønner er et billigere og sunnere valg

Det har blitt mer og mer populært å lage vegetarvarianter av typiske kjøttretter, og bytte ut for eksempel kjøttdeig med bønner, linser og kikerter.

Én pakke med 380 gram First Price Kidneybønner koster 7 kroner på Meny. Til sammenligning koster 400 gram First Price karbonadedeig 70 kroner, og 400 gram Gilde storfe kjøttdeig koster 95 kroner.

- Disse matvarene har et lavt innhold av mettet fett og inneholder mange av de viktige næringsstoffene kroppen trenger, sier Karoline Steenbuch Lied, som er prosjektleder for forskning og utvikling innen folkehelse & ernæring i Roede, til KK.

- Men gir bønner like mye protein og næring?

- Røde, hermetiske kidneybønner gir godt med protein, faktisk bare fire prosent mindre per 100 kcal enn kjøttdeig, så det er bra. Bønner gir også fiber, mens kjøttdeig inneholder null fiber, og bønner har bare halvparten så mye kalorier som kjøttdeig.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Røde, hermetiske kidneybønner gir 107 kcal per 100 gram, mens kjøttdeig gir 195 kcal per 100 gram.

- Bønner inneholder i tillegg 13 ganger så mye kalsium som kjøttdeig og like mye jern. Alt dette får du uten det mettede fettet som er hjerteskadelig, sier hun.

TENK FREMOVER: Kjøp en hel kylling. Da kan du ha det til middag, og bruke restene til å lage kyllingsmørbrød i flere dager. Du kan også lage deilig kyllingkraft. Foto: NTB.
TENK FREMOVER: Kjøp en hel kylling. Da kan du ha det til middag, og bruke restene til å lage kyllingsmørbrød i flere dager. Du kan også lage deilig kyllingkraft. Foto: NTB. Vis mer

Forskjell på frosne og hermetiske grønnsaker

1 pose med 500 gram First Price frossen brokkoli koster 18 kroner på Meny. Til sammenligning koster én økologisk fersk brokkoli som veier 300 gram 30 kroner. 200 gram fersk brokkolini koster hele 35 kroner, så det er åpenbart penger å spare på å ta smarte valg.

- Frosne grønnsaker har et ufortjent dårlig rykte. De er veldig næringsrike fordi grønnsakene blir fryst bare noen timer etter de blir høstet, i motsetning til grønnsaker i ferskvaredisken som kan ha vært på reise i dagevis. Det kan forringe kvaliteten, sier Steenbuch Lied,

Hermetisk mat lages gjerne også i nærheten av der det høstes, og dette bevarer smak og næringsstoffer. Ved hermetisering trengs ingen konserveringsmidler fordi man fjerner de faktorene som kan påvirke bakterievekst, som vann og oksygen.

- Er hermetiske grønnsaker like sunt som ferske grønnsaker?

- Frosne grønnsaker har bevart det aller meste av vitaminene sine. Hermetiske grønnsaker er derimot ofte oppvarmet lenger, så her er gjerne innholdet av vitaminer lavere, sier Arsky.

Ifølge Matvaretabellen.no har for eksempel hermetiske grønne erter mer fett, mindre protein, mindre folat, mindre vitamin C og mindre kalsium enn frosne grønne erter.

HAVREGRYN ER BILLIG: Havregryn kan brukes som frokostblanding, i havregrøt, i pannekaker eller males til havremel. Foto: NTB
HAVREGRYN ER BILLIG: Havregryn kan brukes som frokostblanding, i havregrøt, i pannekaker eller males til havremel. Foto: NTB Vis mer

Slik lager du billigere mat

Steenbuch Lied har følgende tips for å lage middager som ikke koster for mye:

1. Lag et matbudsjett, ha alltid med handleliste når du handler og hold deg til denne.

2. Ha oversikt over hva som finnes i kjøkkenskapene. Mange ender opp med å kjøpe ekstra fordi de ikke husker hva de allerede har i skapet. Tøm også fryseren innimellom. Her har ting en tendens til å bli liggende.

3. Velg butikkens egne merkevarer. de er ofte billigere. Det sjelden veldig stor forskjell på kvaliteten.

4. Spis restemat.

5. Sunne ingredienser metter. Husk at grov og fiberrik mat metter godt, da bruker du mindre penger på mat.

6. Sjekk butikkhyllen hvor det er matvarer som holder på å gå ut på dato, disse er ofte veldig billige.

7. Lag mat selv, framfor å kjøpe ferdigmat. Da kan du også lage i store porsjoner, og fryse ned til en annen dag.

8. Kjøp store pakninger som er på tilbud, av for eksempel ris, pasta og linser.

9. Hamstre billige grønnsaker. Kål, kålrot og gulrot er næringsrike og billige grønnsaker, med relativ lang holdbarhet. Prøv også frosne grønnsaker, det er rimeligere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer