Brokkoli

3 spennende måter å bruke brokkoli på

Grønnsaker trenger slett ikke være kjedelig mat.

KJEDELIG? Synes du brokkoli er kjedelig? Slik trenger det slett ikke være. Her er ekspertenes spennende tips. Foto: Shutterstock / Olha Afanasieva
KJEDELIG? Synes du brokkoli er kjedelig? Slik trenger det slett ikke være. Her er ekspertenes spennende tips. Foto: Shutterstock / Olha Afanasieva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en vanlig oppfatning at alt som smaker godt må være usunt. Eller at alt som er sunt må smake kjedelig. Heldigvis er det ikke så svart-hvitt, selv når man snakker om grønnsaker som brokkoli.

Brokkolien er både elsket og hatet, men det er mange gode grunner til at vi bør spise mer av den.

– Brokkoli har både lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber, i tillegg til å være en kilde til protein og kalium, sier Toril Gulbrandsen hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no) til KK.no. 

Hun mener derfor at brokkoli absolutt er noe av det smarteste du kan spise, og ernæringsfysiolog hos Bama, Gunn Helene Arsky, er helt enig. Innholdet av sterke antioksidanter og andre helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier, er nemlig også svært høyt i brokkoli.

– Når vi kutter opp eller tygger brokkoli, frigjøres fytokjemikaliene, og disse plantestoffene har en rekke egenskaper som forebygger kreft på flere måter, sier hun til KK.no.

– Når vi koker brokkoli, reduseres vitamin C-innholdet, men det totale antioksidantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet, legger hun til. 

Og husk at også stilken på brokkolien bør spises, men den kan være lurt å skrelle først.

LES OGSÅ: 5 ting som sikrer grønnsaksinntaket

Prøv noe nytt og spennende

GRATINERT: Noen ganger skal det ikke så mye til - litt smeltet ost kan gjøre susen. Foto: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
GRATINERT: Noen ganger skal det ikke så mye til - litt smeltet ost kan gjøre susen. Foto: Shutterstock / Nataliya Arzamasova Vis mer

Brokkoli er likevel ikke bare supersunn, den kan også være utgangspunktet for mange gode smaker. Den er nydelig som tilbehør til de fleste middagsretter, og passer til det meste. 

– Den er godt egnet i wok, supper, pureer, i paier, omeletter, grønnsaksboller og salater. Den kan nytes rå og varmebehandlet, forteller Gulbrandsen, og påpeker at brokkoli ikke bør kokes for lenge, ett par minutter kan gjerne være nok for små buketter.

Men la oss glemme de tradisjonelle måtene å spise brokkoli på akkurat nå, det er nemlig ingenting i veien for å prøve noe nytt og spennende.

– Ja, både i muffins og paier er det supert å bruke brokkoli, men også i bakverk. Jeg har ikke prøvd det i pizzabunn, men det er sikkert helt supert det også. Brokkoliris er for eksempel kjempekult! Dette er egentlig bare revet brokkoli som du kan bruke som ris, forklarer hun.

Også Arsky anbefaler at du «spicer» det opp litt, enten ved å smaksette den med chilliolje eller sitronsaft, eller ved å bruke ost.

– Alt smaker så meget bedre med litt ost på toppen! Legg pene buketter i en ildfast form, ringle over litt olje, dryss på salt, pepper og kanskje litt paprikapulver, og sett i varm ovn en stund. Ha over revet gulost etter cirka 10 minutter, og la det stå til osten har smeltet og er litt gyllenbrun, foreslår hun.

SUNNERE VAFLER: Hva med å ha brokkoli i røra neste gang du skal servere vafler eller pannekaker?  Foto: Frukt.no/Mette Randem
SUNNERE VAFLER: Hva med å ha brokkoli i røra neste gang du skal servere vafler eller pannekaker? Foto: Frukt.no/Mette Randem Vis mer

Brokkoliris i vaffelrøra

Tips fra: Toril Gulbrandsen

Lag brokkoliris enkelt ved å raspe en hel brokkoli, denne kan du steke litt i en panne og bruke som tilbehør til middagen, eller du kan bruke den til å lage deilige grønne vafler eller pannekaker. Bland den revne brokkolien inn i røren og stek som vanlig.

LES OGSÅ: Bytt ut risen med revet blomkål

Snacksbiter av brokkoli og ost

Oppskrift fra: Gunn Helene Arsky

Dette er perfekt tv-kos når du får lyst på noe godt å knaske på. Gir 4 porsjoner.

300 g brokkoli, renset, kuttet i småbiter
2 egg
200 g jarlsbergost, parmesanost eller annen kraftig ost, finraspet
½ ts salt
2 ½ dl kavringer, gjerne grove, knust
2 ts pizzakrydder

Slik gjør du: Forvarm ovnen til 220 °C. Ha brokkoli og egg i en blender og kjør til puré. Rør inn ost og salt. Ha halvparten av den knuste kavringen på en stor fjøl, fordel halvparten av pizzakrydderet over. Topp med brokkolipureen og jevn utover til pureen er cirka 1 ½ cm tykk. Dryss over resten av kavringen og pizzakrydderet. Bruk et pizzahjul og kutt i små biter med ønsket form, gjerne 2 x 2 cm. Legg bitene på et bakepapirkledt stekebrett og stek midt i ovnen i 8–10 minutter. La smaragdbitene bli litt avkjølt før du serverer.

Matmuffins med skinke og brokkoli

Oppskrift fra: Opplysningskontoret for brød og korn

MATMUFFINS: Det er ingenting i veien for å inkludere brokkoli i bakingen, som for eksempel i grove matmuffins. Foto: StockFood
MATMUFFINS: Det er ingenting i veien for å inkludere brokkoli i bakingen, som for eksempel i grove matmuffins. Foto: StockFood Vis mer

1 dl havregryn
½ dl vann
100 g lettkokt brokkoli
1 ½ dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, grov
2 ½ dl sammalt hvete, fin
2 ts bakepulver
½ ts salt
4 stk egg
50 g rapsolje
400 g yoghurt naturell
100 g kokt skinke i terninger

Slik gjør du: Legg havregrynene i bløt i vann i cirka 5 minutter, mens du deler brokkolien i mindre biter og koker den i vann i 1 minutt. Bland mel, bakepulver og salt i en bolle, og visp sammen egg, olje og yoghurt. Rør blandingene sammen og tilsett de bløtlagte havregrynene. Del skinke i mindre biter og ha det i røren sammen med lettkokt brokkoli. Bruk et muffinsbrett med plass til 20 vanlige muffins eller 12 store. Plasser papirformer i muffinsbrettet. Fyll formene 2/3 fulle. Pynt gjerne med litt brokkoli eller skinke på toppen. Stek muffinsene midt i ovnen på 200 °C i cirka 20 – 25 minutter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer