Grille

3 sunne dressinger som passer perfekt til grillmaten

Disse typene mener ekspertene at du bør styre unna.

SUNNE DRESSINGER: Du kan spare deg for en del kalorier dersom du lager en sunn dressing fra bunn.  Foto: Shutterstock / vanillaechoes
SUNNE DRESSINGER: Du kan spare deg for en del kalorier dersom du lager en sunn dressing fra bunn. Foto: Shutterstock / vanillaechoes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som vi nordmenn endelig har fått en ordentlig smak av sommer, er det én ting de fleste av oss liker ganske så godt - nemlig grilling! Så fort solstrålene titter frem, så myldrer det av folk med engangsgriller i parkene og invitasjonene til grillkvelder står i kø. 

Men hva er vel et grillmåltid uten en god dressing på salaten eller kjøttstykket? Vi har funnet noen tips til hvordan du kan lage sunne og gode dressinger som passer til begge deler. 

Pia Kristine Larsen, som er ernæringsfysiolog ved Oslo Medisinske, foreslår en allsidig og mager dressing.

- En god dressing kan være mager kesam med litt hvitløk, salt, pepper, paprikapulver og eventuelt chili, samt en liten dash med ketchup. Denne passer ypperlig til grillmaten, salaten eller på en hjemmelaget hamburger, sier hun.

Hvis du absolutt vil ha ferdigkjøpt, har hun et godt alternativ til deg.

- Hummus kan også passe godt ved siden av grillet kjøtt og grønnsaker. Dette kan du få kjøpt i de fleste større butikker. 

Vil du ha en dressing som gir deg et ekstra kick, kan dette være noe for deg:

- Blant litt mager kesam eller youghurt sammen med cottage cheese. Finhakk hvitløk, chili og koriander og rør inn. Smak til med salt, pepper og grillkrydder, og du har en mager og spicy dressing.

GRILL: Dressingen kan blant annet passe ypperlig til grillet lam.  Foto: Bon Appetit
GRILL: Dressingen kan blant annet passe ypperlig til grillet lam. Foto: Bon Appetit Vis mer

LES OGSÅ: Ikke spis svidd mat

Hold deg unna dette

Selv om grilling ofte er en kilde til lettvinne løsninger, bør du passe deg for å kjøpe absolutt alt. I hvertfall hvis du er opptatt av å være sunn eller vil passe på vekten.

For eksempel inneholder Idun Rømmedressing hele 345 kalorier per hundre gram. Lager du selv kan du mer enn halvere kaloriinnholdet. Ernæringsfysiolog Martine Dokken advarer mot ferdigkjøpte dressinger.

- Sånn generelt så handler det jo om å styre unna de dressingene som baserer seg på mye majones, olje eller ost, som cæsar-dressing og ranch-dressing. Det beste du gjør er å blande selv. 

Men det finnes gode alternativer til dressingen, hvis du har litt ekstra tid på kjøkkenet.

- En hjemmelaget potetsalat laget med mager kesam være en god erstatter for fete dressinger. En aioli blir også vel så god med mager kesam og 1-2 ts majones. Da er den langt magrere. Ellers kan man lage dipper som tomatsalsa eller tapenade.

Men hvis det blir en spontan grillkveld og det er helt utelukket å lage selv, har hun også en løsning på det.

- Balsamico alltid en slager synes nå jeg. Det gir god smak uten å måtte ha så mye, noe som kan være smart om man vil passe vekten og ønsker å spise mindre generelt.

MAGERT: Det kan være lurt å velge rent kjøtt, som for eksempel kylling hvis du vil være ekstra sunn. Foto: Bon Appetit
MAGERT: Det kan være lurt å velge rent kjøtt, som for eksempel kylling hvis du vil være ekstra sunn. Foto: Bon Appetit Vis mer

LES OGSÅ: Du bør grille maten sakte

Vær obs på dette

For mange er grillkvelder noe av det koseligste ved selve sommeren. Men siden det ofte inneholder mye alkohol og ting blir tatt litt mer på «på slums», så er man kanskje ikke like nøye med hygienen.

Lege ved Oslo Reiseklinikk, Ragnhild Raastad, vil gjerne advare oss mot hva som kan skje hvis du slurver med hygiene eller steking.

- Pass på å stek kjøttet godt nok så du ikke får i deg Campylobacter. Det er en topp på tilfeller av dette i Norge om sommeren, fordi folk slurver med å steke kjøttet godt nok under grilling, sier lege Ragnhild Raastad. 

Dette kan nemlig gi deg kraftig diaré eller matforgiftning. Og det er vel det siste vi vil ha som resultat av grillkvelden!

LES OGSÅ: Dropp den fete kjøpedressingen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer