Sunne supper:

3 sunne og superenkle supper

Så enkelt og kjapt blir det sunn middag!

SUNNE SUPPER: Du kan lage suppe av nesten alt, gulrot er en klassiker og passer perfekt. FOTO: NTB Scanpix
SUNNE SUPPER: Du kan lage suppe av nesten alt, gulrot er en klassiker og passer perfekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Supper er perfekt middag på kalde dager, og innimellom julebordseanser og pepperkakebaking, kjennes det også godt med noen litt lettere middager.

Dessuten går det raskt å lage, det er sunt og det er en smart måte å få i barna grønnsaker på, om de er av typen som rynker på nesen når brokkolibukettene blir lagt på tallerkenen.

- Du kan lage suppe av nesten alt. Gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, blomkål, brokkoli, erter, løk, purre, tomat, paprika, mais og potet, selv om sistnevnte ikke er en grønnsak, sier selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til KK.

Både friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker kan ifølge Helsedirektoratet være en del av «fem om dagen», og du bør få i deg minst 250 gram grønnsaker hver dag.

LES OGSÅ: Fem grønnsaker du bør spise hver uke

Kutt, kok, stavmiks!

Har du laget og fått til én grønnsakssuppe, kan du egentlig lage hvilken som helst grønnsakssuppe.

- Grunnoppskriften er å skrelle eller rense det du skal lage suppe av, kutte det i store terninger og ha det i en gryte. Hell på vann som så vidt dekker, og kok til grønnsakene er møre. Dropp saltet. Så heller du av litt av kokevannet, og sparer det, sier Arsky.

Så er det fram med stavmikseren. Kokevannet du har helt av, kan du bruke til å spe ut suppen. Noen av næringsstoffene fra grønnsakene, blir igjen i kokevannet og ved å bruke det til å spe ut suppen, får du i deg litt flere næringsstoffer.

- Du kan også tilsette litt melk, kraft eller mer vann for å spe ut ytterligere, sier Arsky.

Til slutt smaker du til med salt og pepper, og serverer suppen med friske urter over. For selv om suppe gjerne er sunt, er det også en type mat som fort kan inneholde for mye salt.

- Tenk derfor over dette når du tilsetter for eksempel buljong. Husk også på at fløte, smør og rømme inneholder mye mettet fett, sier Arsky.

Vil du at suppen skal mette litt ekstra, men likevel være sunn, velg fullkorn om du for eksempel har makaroni i tomatsuppen og fullkorn om du serverer suppen med brød ved siden av.

- Bønner og linser gjør også susen, det samme gjør rene biter av fisk og kylling. Sopp er mettende, og cottage cheese som topping er utmerket. Egg i suppen kan man også godt ha av og til, sier Arsky.

LES OGSÅ: Smør grønnsakene på brødskiven

Gulrotsuppe (4 porsjoner)

 • 1 ss olje
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 8-10 gulrot
 • 2 ss revet ingefær
 • 6-8 dl vann
 • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du: Skrell og grovhakk løk og 8-10 gulrøtter, avhengig av størrelse. Finhakk hvitløk og rasp ingefær. Fres løken i olje et par-tre minutter, før du har i og freser ingefær og hvitløk sammen med løken et minutt. Tilsett gulrøtter, vann, sitronsaft og eventuelt buljong. Kok opp og la det småkoke 15-20 minutter. Stavmiks. Smak til med salt og pepper. Vil du at måltidet skal mette mer og fortsatt være sunt, server for eksempel med strimlet svinekjøtt eller grovt brød.

LES OGSÅ: Er grønnsaker viktigere enn frukt?

KREMET: Har du prøvd laks i blomkålsuppe noen gang? Supergodt! Foto: NTB Scanpix
KREMET: Har du prøvd laks i blomkålsuppe noen gang? Supergodt! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blomkålsuppe (4 porsjoner)

 • 1 løk
 • 1 blomkål
 • 6 dl melk
 • 1-2 dl vann
 • 1/2 ts salt

Slik gjør du: Rens og del blomkålen i middels store buketter. Kok opp melk i en kjele, og ha i bukettene med blomkål. La det småkoke 15-20 minutter. Stavmiks. Smak til med salt og pepper. Vil du at måltidet skal mette mer og være ekstra sunt, server med laks, grovt brød eller hele, litt mindre blomkålbuketter i suppen.

LES OGSÅ: 3 sunne og superlette middager

BARNAS FAVORITT: Vil de minste rundt bordet ha den ekstra mild, kan du spe ut med litt melk, det gjør bare middagen ekstra sunn for dem. Foto: NTB Scanpix
BARNAS FAVORITT: Vil de minste rundt bordet ha den ekstra mild, kan du spe ut med litt melk, det gjør bare middagen ekstra sunn for dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tomatsuppe (4 porsjoner)

 • 1 ss olje
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 bokser hermetiske tomater
 • 1 boks røde linser
 • 6-8 dl vann

Slik gjør du: Skrell og grovhakk løk, finhakk hvitløk. Ha linsene i en sikt og skyll av laken. Fres løken i olje et par-tre minutter, før du har i og freser hvitløk sammen med løken et minutt. Tilsett tomater, linser, vann og eventuelt buljong. Kok opp og la det småkoke 15-20 minutter. Stavmiks. Smak til med salt og pepper. Vil du at måltidet skal mette mer og være ekstra sunt, server med hardkokte egg eller grovt brød.

LES OGSÅ: Denne middagen lager seg selv!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer