GRØNNSAKER PÅ BRØDSKIVEN: Prøv for eksempel linsesmør! Foto: Tor Simen Ulstein.
GRØNNSAKER PÅ BRØDSKIVEN: Prøv for eksempel linsesmør! Foto: Tor Simen Ulstein.Vis mer

Grønnsaker på brødskiven:

3 sunne pålegg med grønnsaker

Her får du pålegg med masse smak! Disse oppskriftene er perfekte for deg som har lyst på noe nytt på brødskiven.

Vi vet at pålegget helst bør være sunt, i alle fall til hverdags, og ernæringseksperter anbefaler oss ofte å velge magert og proteinrikt på brødskiven.

- Jeg vil anbefale deg å alltid ha magre pålegg som for eksempel kalkun- eller kyllingpålegg, gulost, egg og makrell i tomat i kjøleskapet. Du kan også supplere med cottage cheese, mager leverpostei og mager salami, har er ernæringsfysiolog Marie Louise Liane tidligere fortalt til KK.no.

I tillegg bør brødmåltidet alltid inneholde noe grønt, og det trenger ikke bare bety noen skiver agurk eller paprika.

LES OGSÅ: Vær obs på saltinnholdet i kjøttpålegg

Puré og mos

- Avokado er en fin kilde til omega-3 og umettede fettsyrer – som er godt for hjertet og kolesterolet. Paprika og tomat er også veldig bra, da disse grønnsakene inneholder en rekke vitaminer kroppen vår har godt av, sier Liane.

Vil du prøve en litt annen påleggsvariant, kan du for eksempel lage pureer eller moser av grønnsaker, gjerne blandet med proteinkilder som bønner eller linser. Dette er gull for deg som vil spise sunt og kan dessuten være perfekt om du har barn som ikke får i seg så mye grønnsaker (dropp saltet og noen av krydderne, om det blir for sterkt for de minste).

Som kokebokforfatter Bente Wemunstad skriver i boken «På skiva»: «Hvis barna ikke liker grønnsaker, kan en søt puré på skiva fort gjøre susen».

Wemundstads brødskivebok inneholder en rekke forslag til hvordan du kan bruke grønnsaker som pålegg. Her får du tre av oppskriftene hennes:

Linsesmør

Du trenger:

  • 2 dl linser
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 løk i biter
  • Chilipulver og pepper etter smak

Slik gjør du: Kok linsene som angitt på pakken. Ha løkbitene i de siste fem minuttene, og kok til løken er myk. Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og kjør til du får en myk krem. Smak til med krydder, og sett linsesmøret i kjøleskap noen timer før servering.

LINSESMØR: Sunt, godt og litt annerledes pålegg. Foto: Tor Simen Ulstein.
LINSESMØR: Sunt, godt og litt annerledes pålegg. Foto: Tor Simen Ulstein. Vis mer

Gulrotpålegg med ingefær

Du trenger:

  • ½ kg gulrøtter, skrelt og delt i biter
  • 2 hvitløksbåter, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • ¾ dl vineddik
  • 1 ts salt
  • 1 ts rårevet ingefær
  • ½ ts paprikapulver
  • 1 ts koriander

Slik gjør du: Kok gulrotbitene til de er møre. Ha dem i en kjøkkenmaskin sammen med de andre ingrediensene og kjør til du har en puré. Avkjøl minst en ½ time før servering.

GULROTPÅLEGG MED INGEFÆR: Sunnere enn dette blir det knapt! Foto: Tor Simen Ulstein.
GULROTPÅLEGG MED INGEFÆR: Sunnere enn dette blir det knapt! Foto: Tor Simen Ulstein. Vis mer

Hvite bønner- og tomatpålegg

Du trenger:

  • 1 boks hvite bønner
  • 1 stor løk, finhakket
  • 2 hvitløksbåter, presset
  • 2 tomater
  • Saften fra en ½ sitron
  • 2 ss hakket persille
  • ¼ ts tørket timian
  • Salt og pepper etter smak
HVITE BØNNER- OG TOMATPÅLEGG: Bønnene gjør dette pålegget ekstra mettende. Foto: Tor Simen Ulstein.
HVITE BØNNER- OG TOMATPÅLEGG: Bønnene gjør dette pålegget ekstra mettende. Foto: Tor Simen Ulstein. Vis mer

Slik gjør du: Varm oljen i en stekepanne, og stek løken til den er blank og myk. Tilsett hvitløken, og fortsett stekingen til løken er gyllen. Ha løken sammen med resten av ingrediensene (bortsett fra salt og pepper) i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har fått en puré. Er konsistensen for hard, kan du tilsette 1 ss vann. Smak til med salt og pepper, og avkjøl pureen i kjøleskap.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: