Smertestillende

3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

Kan gjøre vondt verre og gi deg enda mer hodepine.

SMERTESTILLENDE: Det hjelper ikke å ta en pille mot alt som er ille, i hvert fall ikke om du tyr til smertestillende for den minste lille ting. Foto: Shutterstock / Alliance
SMERTESTILLENDE: Det hjelper ikke å ta en pille mot alt som er ille, i hvert fall ikke om du tyr til smertestillende for den minste lille ting. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angst, stress og søvnløshet er ikke plager som kan løses med en pille – i hvert fall ikke ved hjelp av vanlige smertestillende. Likevel er det ikke uvanlig at unge kvinner og menn tyr til Paracet og Ibux ved slike tilfeller. 

ANGST, STRESS OG SØVNLØSHET: Du bør unngå å bruke vanlige smertestillende medikamenter mot dette.  Foto: VG
ANGST, STRESS OG SØVNLØSHET: Du bør unngå å bruke vanlige smertestillende medikamenter mot dette. Foto: VG Vis mer

Dette er i hvert fall hva stipendiat Siv Skarstein ved Høgskolen i Oslo og Akershus har funnet ut etter 19 dybdeintervjuer av norske ungdommer. Hun jobber med sin doktorgradsavhandling om unge storforbrukere av slike medisiner for å finne ut nettopp hvorfor de har så høyt forbruk.

Å bruke smertestillende for ofte er slett ikke bra, for selv reseptfrie legemidler har bivirkninger. Men når pillene i tillegg brukes feil, er det spesielt bekymringsverdig.

LES OGSÅ: Vær obs på smertestillende med koffein

Angst, stress og søvnløshet

Ungdommene som deltok i studien hadde slitt med smerter over lang tid, og flere hadde stadig hodepine. Men dette var ikke det eneste de brukte smertestillende mot, mange nevnte angst, og brukte smertestillende også dersom de trengte å roe seg ned, eller dersom de befant seg i krevende situasjoner de måtte takle.

– Det er bekymringsfullt at det har blitt en kultur blant ungdom å ta en pille for alt som er ille, sier Siv Skarstein til Forskning.no.

Lav selvtillit, konflikter hjemme og blant venner, samt et forventningspress på skolen og sosialt, var ting som gikk igjen hos ungdommene, og kan være faktorer som fører til økt stress og dårlig søvn, som igjen kan føre til smerter og ubehag i hode, muskler og skjelett. Og smertestillende ble ofte løsningen.

HODEPINE: Å ha et storforbruk av smertestillende er slett ikke heldig, og kan faktisk føre til hodepine. Foto: Shutterstock / g-stockstudio
HODEPINE: Å ha et storforbruk av smertestillende er slett ikke heldig, og kan faktisk føre til hodepine. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

Med storforbruk av smertestillende menes det her inntak av reseptfrie smertestillende medisiner daglig eller flere ganger per uke over mer enn fire uker, og det uten at vedkommende har en konkret sykdomstilstand eller skade.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om smertestillende

Hjelper kun mot smerte

Overlege i Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo, påpeker at smertestillende først og fremst hjelper mot smerte og feber, og bør ikke brukes for ofte.

– Grunnen til at smertestillende selges reseptfritt er fordi det skal være en gode for folk når man trenger det. Det er helt greit å bruke en sjelden gang når man har smerter eller feber, men det er ikke bra om man får for vane å ta smertestillende hver gang man kjenner ubehag, sier han til KK.no.

Ikke bare er det uheldig å ta smertestillende for ofte, men det vil heller ikke ha særlig effekt mot noe annet enn smerter og feber. Så om du har symptomer på stress og lite søvn vil det altså ikke hjelpe å ta en pille. 

Selv ved hodepine er det ikke alltid så hjelpsomt å ty til smertestillende. Ifølge Helsebiblioteket er bivirkninger av legemidler en svært vanlig årsak til hodepine. Det kan ligne spenningshodepine, men er ikke det samme. Tar du legemidler mer enn to–tre ganger per uke kan du rett og slett få hodepine som bivirkning. 

– Har du ofte hodepine bør du heller snakke med legen din for å finne en løsning på det. For om du alltid tyr til smertestillende vil du kunne ende opp med å få en legemiddelindusert hodepine, forklarer han.

LES OGSÅ: Vil fjerne paracetamol fra svenske butikkhyller

EKSPERTEN: Sigurd Hortemo er overlege ved Statens Legemiddelverk.
EKSPERTEN: Sigurd Hortemo er overlege ved Statens Legemiddelverk. Vis mer

Ikke for ofte, og velg paracet

Hortemo anbefaler en fornuftig bruk av smertestillende medikamenter, for selv om de er å få kjøpt reseptfritt i butikk, er de ikke helt uten bivirkninger.

– Det er ikke noe i veien for å ta smertestillende en sjelden gang. Og da anbefaler vi paracetamol som førstevalg. Paracetamol går godt med en rekke andre medikamenter, i motsetning til ibuprofen, og har i tillegg færre bivirkninger, forteller overlegen.

Ibuprofen går inn under gruppen NSAID-preparater, som er en stor gruppe legemidler med smertestillende og betennelsesdempende virkning.

Disse kan være skadelig i kombinasjon med en rekke andre medisiner, og gir flere bivirkninger enn paracetamol.

Dersom du bruker smertestillende regelmessig kan det være lurt å rådføre seg med fastlegen din.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer