Kaffe

3 ting du kanskje ikke visste om kaffe

Halvparten av koffeinet du får i deg rundt klokken 16 på ettermiddagen, vil fortsatt sirkulere i kroppen rundt leggetid.

KAFFE: Her kommer tre morsomme fun facts om kaffe til den ihuga kaffeelskeren. FOTO: NTB Scanpix
KAFFE: Her kommer tre morsomme fun facts om kaffe til den ihuga kaffeelskeren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange føler seg totalt avhengig av kaffe, og drikker gjerne opptil flere kopper på morgenen for å kunne komme ordentlig i gang med dagen. Kaffeundersøkelsen for 2018 viste at 80 prosent av nordmenn over 18 år drikker kaffe minst én gang i uken, og totalt 66 prosent drikker kaffe daglig.

Om kaffe egentlig er sunt eller ikke har vært omdiskutert, men nå er de fleste enige om at koppen med svart kaffe ikke er noe du skal ha dårlig samvittighet for.

Det er likevel mange myter som florerer rundt den drikken de fleste av oss drikker opptil flere ganger om dagen. Vi i KK-redaksjonen har i alle fall med tiden samlet en god del saker med ulike fakta om kaffe - både gode og dårlige nyheter for kaffeelskeren.

Her kommer en liste med noe av det vi har plukket opp:

1. Hvor lang tid tar det før kaffekoppen virker?

Enten du er en svoren kaffedrikker, en ihuga energidrikk-entusiast, eller en som dyrker et intenst og langvarig forhold til pepsi max, så er det koffeinen som gjør at du føler deg pigg etter inntak av den foretrukne substansen. Men hvor lang tid tar det egentlig før kaffekoppen virker?

Ifølge BBC Science Focus, viser studier at effekten av en kopp kaffe eller et glass cola er merkbar etter bare 10 minutter. Men den høyeste konsentrasjonen av koffein i blodet kommer først etter 45 minutter.

For de fleste vil koffeinnivået i blodet halveres omtrent hver sjette time. Så det vil si at halvparten av koffeinet du fikk i deg rundt klokken 16 på ettermiddagen, vil fortsatt sirkulere i kroppen rundt leggetid.

2. Visste du at bare det å tenke på kaffe kan gjøre deg mer våken?

Denne påstanden har faktisk en undersøkelse vist, og at det oftere gjelder personer som kommer fra land der det drikkes mye kaffe.

Bjørn Grydeland fra Norsk Kaffeinformasjon mente studien var veldig interessant. Selv om han ikke kunne bekrefte eller avkrefte det denne undersøkelsen avdekker, sa han at de vet noe om hvordan duften av kaffe, eller lyder som minner oss om kaffe, kan trigge hjernen og skape assosiasjoner og forventninger.

- At selv kafferelaterte ting og symboler kan utløse effektivitet og spesielle følelser forundrer meg ikke. At det er kulturelt betinget er heller ikke rart. Kaffe er jo uløselige knyttet til en rekke sosial situasjoner i vår kultur, og koffeinets sentralstimulerende effekt gjør at vi i visse situasjoner «må» ha kaffe. Det finnes mange triggerpunkter her, sa Grydeland til KK.

KAFFEMYTER: Det er likevel mange myter som florerer rundt den drikken de fleste av oss drikker opptil flere ganger om dagen. FOTO: NTB Scanpix
KAFFEMYTER: Det er likevel mange myter som florerer rundt den drikken de fleste av oss drikker opptil flere ganger om dagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Nei, kaffe ødelegger ikke nattesøvnen

Det er ikke uvanlig å nyte kaffe både etter middag og til kveldsmaten, og da bytter mange ut vanlig kaffe med koffeinfri kaffe i håp om at det ikke skal påvirke nattesøvnen. Men er det egentlig nødvendig? Nei, mener en studie.

En amerikansk studie viser nemlig at kaffedrikking IKKE påvirker søvnen, slik mange tror. Studien ble gjennomført som et samarbeid mellom flere store universiteter, og er en av de største av sitt slag, skriver forskning.no.

Forskerne ønsket å undersøke om koffein, alkohol og tobakk på kvelden påvirker nattesøvnen.

- Studien ble gjort med 785 deltakere som førte logg over koffeininntak, alkoholbruk og nikotinbruk siste 4 timer før de la seg. De hadde på en aktigraf (aktivitetsmåler) for måling av søvn i en uke. Søvnen ble også målt med søvndagbok, sier Ståle Pallesen, som er søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen.

40 prosent av deltakerne drakk koffein minst en gang innen fire timer før de la seg, og til sammen ble data fra 5164 netter registrert. Studien viser at både alkohol og tobakk påvirker nattesøvnen negativt, mens koffein mindre enn fire timer før leggetid ikke påvirket søvnen.

Det kan med andre ord være positivt for søvnkvaliteten din å bytte ut vinglasset med en kaffekopp på kvelden, ifølge den nye studien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer