Sykdom på ferie:

30 prosent av alle reiseglade nordmenn blir syke på ferie

Og det er spesielt én infeksjon som er veldig vanlig.

SYKDOM PÅ FERIE: Alle som har blitt syke på ferie, vet hvor utrolig kjipt det er å måtte holde senga, når man helst vil være ute. FOTO: NTB Scanpix
SYKDOM PÅ FERIE: Alle som har blitt syke på ferie, vet hvor utrolig kjipt det er å måtte holde senga, når man helst vil være ute. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du på ferie til utlandet i sommer? Da kan det hende at du får én eller flere dager ødelagt av sykdom. Nesten én av tre vil nemlig bli syke på ferie.

– Mage- og tarminfeksjoner er klart de vanligste av de meldepliktige sykdommene som nordmenn pådrar seg i utlandet. I perioden 2010-2017 var de to vanligste sykdommene meldt til Folkehelseinstituttet blant turister, campylobacteriose og salmonellose. I tillegg er turistdiaré vanlig ved utenlandsreiser og som regel ufarlig, men det fører til økt væskebehov, sier Emily MacDonald.

MacDonald er seniorrådgiver ved Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, ved Folkehelseinstituttet.

En mage-tarminfeksjon er en betennelse i tarmene, som skyldes smitte av sykdomsfremkallende bakterier, virus eller giftstoffer, som man får i seg via mat eller drikke. Sykdommen oppstår ofte akutt med diaré, og noen får også tilleggssymptomer som kvalme, magesmerter og feber.

– Avføringen kan være rennende eller blodig, med eller uten tilleggssymptomer. Det kan være mange årsaker til at man får diaré, forklarer Gunnar Hasle.

Hasle er spesialist i infeksjonssykdommer, og leder ved Reiseklinikken i Oslo.

– Det er lurt å holde seg i nærheten av et toalett, og sørge for å drikke rikelig. Imodium kan fungere bra for å bremse eller stoppe diareen, men det kurerer ikke infeksjonen, sier han.

– Nordmenn reiser mye, og mange reiser til områder i utlandet hvor det kan være større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer, sammenlignet med hjemme, sier MacDonald.

I perioden 2010-2017 ble 60 prosent av turistene med reiserelatert sykdommer smittet i Europa, og de vanligste smittestedene i perioden var Spania (19 prosent), Thailand (12 prosent), Tyrkia (11 prosent), etterfulgt av Hellas, Polen, India, Frankrike, Bulgaria og Egypt.

– Disse landene er blant de vanligste reisemålene for norske turister, og er ikke nødvendigvis landene hvor risikoen er høyest for å bli smittet med reiserelaterte sykdommer, forklarer MacDonald.

LES OGSÅ: Derfor blir du ofte syk i ferien og på fridager

Når bør du kontakte lege?

Som regel vil infeksjonen gå over av seg selv i løpet av få dager, men noen får en invasiv infeksjon, som gir større og mer langvarige plager.

– Hvis du har tydelig nedsatt allmenntilstand, slim eller blod i avføringen, og det gjør vondt å klemme på magen, kan det være et tegn på infeksjon i tarmveggen. Da bør du oppsøke lege, og overveie antibiotika. Men man skal ikke gi antibiotika med mindre det er helt nødvendig, forklarer Hasle.

Grunnen til at reiselegen fraråder å behandle med antibiotika med mindre det er helt nødvendig, er på grunn av faren for å utvikle antibiotikaresistens.

– Om man får antibiotika mot diaré, og for eksempel får en urinveisinfeksjon senere, kan denne infeksjonen være vanskelig å behandle, grunnet resistente bakterier. Det kan hende at du blir frisk én dag tidligere om du får antibiotika, men det er det ikke verdt, sier han.

Diaré i seg selv er ikke farlig, men tilstanden kan bli alvorlig dersom man blir dehydrert. Dette må man være spesielt obs på hos barn.

– Det er lurt å kjøpe ORS-løsninger, som er tilsatt sukker og salt. Dette bidrar til å erstatte væsketap. Slike drikker kan man også benytte seg av om man skal på lengre turer, og er redd for å ikke få i seg nok væske, sier Hasle.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av flyreisen

GODE TIPS PÅ FERIE: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken, anbefaler ORS-løsninger til alle som har diare, men også til folk som skal ut på lengre turer, og være i aktivitet i flere timer. FOTO: Bo Mathisen
GODE TIPS PÅ FERIE: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken, anbefaler ORS-løsninger til alle som har diare, men også til folk som skal ut på lengre turer, og være i aktivitet i flere timer. FOTO: Bo Mathisen Vis mer

Hva kan du gjøre for å unngå diaré?

Noen har sterke meninger om hva man bør, og hva man ikke bør, spise og drikke på ferie, for å unngå diaré. Ifølge Hasle, er det ingen studier som gir et klart svar på dette.

– Det eneste jeg kan si med sikkerhet, er at du ikke bør spise østers. Generelt bør man unngå mat som ikke ser helt bra ut. Veldig mange av de som blir syke på ferie, vet hva de spiste som førte til at de ble dårlige. Er det noe som ikke føles så bra, spytt det ut igjen. Men ofte er man så sulten at man spiser måltidet man har fått servert allikevel…

De ansatte ved Reiseklinikken har prøvd å finne en «kur» mot turistdiaré. De gjorde en randomisert dobbeltblind studie på kosttilskuddet kalt B-GOS (galacto-oligosaccharider) – halvparten av deltakerne fikk kosttilskuddet, mens den andre halvparten fikk placebo-tabletter.

– Blant deltakerne som fikk placabo-tabletter, fikk nesten 30 prosent diaré, sammenlignet med 19 prosent i gruppen som fikk kosttilskuddet. Ettersom det er et kosttilskudd, og ikke et legemiddel, er det ikke lov til å si at det virker, men vi synes det er en veldig interessant studie, som vi er stolt over å ha gjennomført. Og vi er de eneste i landet som selger dette kosttilskuddet, sier Hasle.

LES OGSÅ: Campylobacter - en av de vanligste årsakene til diaré

Luftveisinfeksjoner og forstoppelse er også vanlig

Det er allikevel ikke alle som får løs mage, noen kan også få forstoppelse. De fleste nordmenn er flinke til å spise fiberrik mat, men i utlandet er det mest hvitt brød tilgjengelig. Varme, late dager, kan gjøre sitt for å lage krøll i fordøyelsen.

Det er heller ikke uvanlig å bli rammet av en luftveisinfeksjon på ferie, ifølge Hasle.

– Eldre og andre personer i risikogruppen bør ta influensavaksinen årlig, men bortsett fra det, er det ikke så mye man kan gjøre for å beskytte seg mot luftveisinfeksjoner, annet enn å sørge for god håndhygiene. God hygiene er det viktigste man kan gjøre for å forebygge sykdom – både hjemme og på ferie.

Seksuelt overførbare sykdommer er de nest meste rapporterte sykdommene blant norske turister, ifølge MacDonald.

– Risikoen for å bli smittet av en kjønnssykdom er høy ved tilfeldig, ubeskyttet sex. Dette gjelder uansett hvor i verden du er.

Svært få blir alvorlig syke på ferie

Reisende til tropiske- og subtropiske strøk er utsatt for en rekke myggoverførte sykdommer. De viktigste er malaria, denguefeber, chikungunyafeber, zikafeber, japansk encefalitt og gulfeber.

– Flere av sykdommene overføres av mygg som stikker også på dagtid. Det er derfor viktig å beskytte seg mot myggstikk hele døgnet ved reiser til disse områdene, forklarer MacDonald.

De færreste nordmenn får alvorlige sykdommer i utlandet, takket være vaksinasjonsprogrammet. Skal du reise langt, bør du sjekke hvilke reisevaksiner du trenger, i god tid før du drar.

– Det er få som dør av infeksjoner under reiser, og ekstremt få som dør av sykdommer vi kan hindre med vaksiner. Av og til ser vi dødsfall på grunn av malaria. Det folk oftest dør av, er trafikkulykker og drukning, et antall på cirka 20 totalt hvert år, sier Hasle.

LES OGSÅ: Derfor bør du passe deg for sommerforkjølelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer