Livmorhalskreft

- 30 prosent av de som dør får det påvist når de er over 70 år

Ettersom det tar lang tid for HPV-virus å utvikle seg til livmorhalskreft, er det svært viktig å fortsette å sjekke seg også når man blir eldre.

LIVMORHALSKREFT: Alle over 25 år bør sjekke seg, også de over 50 år - selv om du har hatt samme partner over lang tid, påpeker Kreftregisteret. Foto: NTB
LIVMORHALSKREFT: Alle over 25 år bør sjekke seg, også de over 50 år - selv om du har hatt samme partner over lang tid, påpeker Kreftregisteret. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle voksne norske kvinner er en del av screeningprogrammet for livmorhalskreft som innebærer en påminnelse om å ta en celleprøve, minst hvert tredje år. Men nærmere 400 000 avstår fra å gjøre nettopp dette, skriver TV2.

Spesielt voksne kvinner bør sørge for å sjekke seg: I september i fjor uttalte Kreftregisteret til Vi.no at 9 av 10 av de som dør av livmorhalskreft, aldri eller nesten aldri har sjekket seg, og at de aller fleste av disse er godt voksne kvinner.

De ser ingen grunn til at dette skal ha endret seg.

- 30 prosent av de som dør av livmorhalskreft får det påvist når de er over 70 år. Dette kunne ha blitt påvist mange år før, sier Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret til Vi.no.

- Viktig å fortsette å teste seg

Ettersom livmorhalskreft kan ramme både yngre og eldre kvinner er det svært viktig å fortsette å teste seg også etter at man har vært gjennom overgangsalderen, påpekte Tropé i høst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.