Høst og sliten:

4 grunner til at du føler deg mer sliten i høst

- Det er mange årsaker til at folk kan kjenne seg slappere om høsten, sier ekspert.

FØLE SEG SLITEN: Mange føler seg ekstra slitne nå om høsten. Ifølge ekspertene kan det blant annet skyldes at vi blir mindre eksponert for dagslys. FOTO: NTB Scanpix
FØLE SEG SLITEN: Mange føler seg ekstra slitne nå om høsten. Ifølge ekspertene kan det blant annet skyldes at vi blir mindre eksponert for dagslys. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Lange, lyse kvelder har de fleste steder i landet blitt erstattet av mørke, kulde og regn. For mange av oss har energiboosten vi følte i sommermånedene forsvunnet i takt med solen.

Det er en kjent sak at været til en viss grad kan påvirke energinivået vårt, men dagslysets intensitet og varighet styrer oss mer enn vi tror.

- Det er mange årsaker til at folk kan kjenne seg slappere om høsten, og det skal jo for så vidt også være slik. Vi strutter ikke av like mye energi om høsten og vinteren som vi gjør om sommeren, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Vanlige grunner til at du er mer sliten nå er:

1. D-vitaminmangel

Mange tror at lite energi og slitenhet som regel har sammenheng med jernlageret, men jernmangel er ikke mer vanlig om høsten enn på andre årstider. Derfor er det lite sannsynlig at det er en sammenheng der.

- D-vitamin er derimot lavere i vinterhalvåret, og det har vært spekulert i om dette kan henge sammen med vinterdepresjoner. Det er anbefalt å ta tilskudd av D-vitamin, for eksempel tran, i denne delen av året, sier Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved klinisk Institutt 2, Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer