Lange, lyse kvelder har de fleste steder i landet blitt erstattet av mørke, kulde og regn. For mange av oss har energiboosten vi følte i sommermånedene forsvunnet i takt med solen.
Det er en kjent sak at været til en viss grad kan påvirke energinivået vårt, men dagslysets intensitet og varighet styrer oss mer enn vi tror.
- Det er mange årsaker til at folk kan kjenne seg slappere om høsten, og det skal jo for så vidt også være slik. Vi strutter ikke av like mye energi om høsten og vinteren som vi gjør om sommeren, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.
Vanlige grunner til at du er mer sliten nå er:

Når er det egentlig greit å være hjemme fra jobb?
1. D-vitaminmangel
Mange tror at lite energi og slitenhet som regel har sammenheng med jernlageret, men jernmangel er ikke mer vanlig om høsten enn på andre årstider. Derfor er det lite sannsynlig at det er en sammenheng der.
- D-vitamin er derimot lavere i vinterhalvåret, og det har vært spekulert i om dette kan henge sammen med vinterdepresjoner. Det er anbefalt å ta tilskudd av D-vitamin, for eksempel tran, i denne delen av året, sier Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved klinisk Institutt 2, Universitetet i Bergen.
Rundt halvparten av alle nordmenn lider av D-vitaminmangel, og det er en av verdens vanligste mangelsykdommer. Mangel på D-vitamin kan føre til slapphet, svekket immunforsvar, depresjon og leddsmerter, og det er derfor anbefalt å ta tilskudd av vitaminet.
Tilskudd av D-vitamin kan man gjerne ta i alle måneder som har en R i navnet, altså fra september til april.
2. Mindre lys
Lyset påvirker helt klart energinivået vårt. Om høsten blir dagene kortere, og de få timene vi har med dagslys sammenfaller gjerne med den tiden der man er innendørs på jobb, og ikke får kommet seg ut i dagslys.

«Cuffing season» er her – men vet du hva det vil si?

- Når lyset treffer øyet vårt sendes det signaler til hjerneområder som blant annet er med på å regulere døgnrytmen vår, hvor opplagt vi føler oss og humøret vårt. Lyset bidrar til å gjøre oss våkne og i godt humør, forklarer Andrea Rørvik Marti, som er stipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, Universitetet i Bergen.
For å føle deg mer opplagt om høsten kan du prøve å komme seg ut i dagslyset, spesielt på morgenen/formiddagen. Dersom dette er vanskelig eller upraktisk å få til, kan du prøve å bruke en dagslyslampe hver morgen for å få deg en dose med lys.
- I tillegg kan det være en fordel å prøve å begrense lyseksponering på kvelden. Mange sitter med mobiler og andre skjermer med sterkt lys langt utover kvelden. Dette kan føre til at det tar lenger tid før man får sove, og at søvnen ikke blir av like god kvalitet. For lite og dårlig søvn kan også bidra til at man føler seg ekstra sliten, sier Marti.
3. Forkjølelse
Nå om høsten blir mange forkjølet, (og selv om 2020 har vært et annerledes år med tanke på Covid-19), kan også en vanlig forkjølelse oppstå, noe som kan legger en demper på aktivitetsnivået. Det er lett å føle seg slapp og sliten, og da blir man gjerne enda mindre aktiv.
- Styrk deg selv innenfra med antioksidantrike bær, grønnsaker og frukter. Husk å ta vitamin D i mørketiden, og gi deg selv lov til å kose deg meg en kopp antioksidantrik varm sjokolade, råder Arsky.

Er du alltid trøtt og sliten? Her får du svaret på hva det kan skyldes

4. Usunt kosthold og mindre aktivitet
Når det er mørkt og trist ute kan det bli vanskeligere å komme seg ut på trening og i naturen, og for mange blir dørstokkmila enda lenger enn vanlig. Da kan det også være fort gjort å spise mer usunn kosemat.
- Fett gjør deg trett, og et ujevnt blodsukker gir et ujevnt energinivå, sier Arsky.
Slapphet og energiløshet om høsten og vinteren er svært vanlig, og du er på ingen måte alene om du sliter med å spise sunt og trene aktivt om høsten.
- Selvsagt er det mye å hente ved å være mer ute i frisk luft, bevege deg mer og ikke minst ha litt pusterom i hverdagen. Men maten du velger å spise kan også ha mye å si for om du strutter av energi eller ei, sier Arsky.

Kosthold etter 40: - De som går opp i vekt, gjør ofte samme feil
Slik får du mer energi
På samme måte som det finnes mat du blir rolig og deilig døsig av, finnes det også mat som gjør deg opplagt og årvåken.
- Kjenner du til hvordan de ulike matvarene virker på deg, er det mye lettere å sette sammen kostholdet ut fra hvilke behov du har nettopp den dagen. Planlegg menyen ut fra de avtalene du har, enten det er med sofaen for avslapning eller treningskameraten for en kveldsøkt, oppfordrer hun.
Ønsker du å kvikne til i hverdagen, kan disse matvarene være smarte å inkludere i kosten:


Matilda (25) har en svært sjelden søvnsykdom
- Grovt brød med mye fiber.
- Kylling, for eksempel røkt pålegg, eller filet uten skinn.
- Magert rødt kjøtt som karbonadedeig, pastrami osv.
- Egg, hele eller bare eggehviten.
- Fiskepålegg som makrell, sardin osv.
- Grove grønnsaker som kålrot, brokkoli, gulrot – hele 450 gram per dag!
- Cottage cheese, kesam, lettyoghurt, skummet melk.
- Frisk frukt og bær, 300 gram per dag!
- Vann. Drikk minst to liter eller til urinen er svært lys.
- Spiser du som i oversikten ovenfor, vil du føle deg mer opplagt. Grunnen er at maten er mager, og fett gjør deg trett. Den er også vitamin- og mineralrik. Dette sikrer at kroppen nyttiggjør seg energi og oksygen på optimalt vis, sier Arsky.
Maten er god for et jevnt blodsukker og dermed et jevnt energinivå.
- Den er også proteinrik. Faktisk vil en grønn salat med rikelig med skinnfritt kyllingkjøtt og litt kesam gjøre deg like våken som om du drikker et par kopper kaffe. Proteiner har den effekten på oss, sier hun.
Vann må også til. Bare ørlite dehydrering gjør deg forvirret, døsig og i dårligere stand til å arbeide.
