Det er slett ikke bare-bare å holde neglene velstelte og pene! De kan nemlig by på en rekke «problemer». Kanskje har du sett noen hvite flekker på neglene dine? Eller kanskje de knekker veldig lett?
Noen kan oppleve at neglene får en gul-aktig farge. Ikke særlig flatterende dersom du er opptatt av å ha velstelte negler, og det er ikke alltid godt å vite hvorfor slike endringer oppstår.
I noen tilfeller kan fargeendringer på neglene skyldes helseutfordringer - så det kan være lurt å ta en titt på listen under!

Slik får du sterkere negler
Hudlege Dr. Shereene Idriss fortalte nylig til Women's Health om mulige årsaker til at neglene har fått en gulaktig farge. Vi oppsummerer:
1. Du bruker mye mørk neglelakk
Negler er skjøre og porøse, så når vi påfører neglelakk, kan fargepigmentene blir absorbert i neglen, forklarer Dr. Idriss. Bruker du neglelakk med sterke pigmenter kan det resultere i en gul og rustaktig farge på neglen.
Men dette er heldigvis ikke permanent!
For å unngå dette i fremtiden, råder Dr. Idriss deg til å bruke en klar base coat før du påfører neglelakk med kraftige pigmenter. Du gjør også lurt i å gå i perioder uten neglelakk.
2. Du har neglesopp
Neglesopp kan gjøre at fargen på neglen blir gul-grønn, og etter hvert kan vi oppleve at neglene blir sprø og porøse.
For å redusere risikoen for å få neglesopp bør du blant annet unngå å gå barbent i offentlige garderober og dusjer.

3. Du har helseutfordringer eller vitaminmangel
Gule negler sees også hos de som har kroniske lungesykdommer, nedsatt leverfunksjon og de som har røyket i mange år.
Det kan også skyldes enkelte vitaminmangler, slik som B-12 og sink, som over tid kan føre til misfarging av neglene, forklarer Dr. Idriss.
4. Du har «gule negler-syndrom»
Dette er en svært sjelden årsak, men det finnes faktisk noe som heter «gule negler-syndrom», sier Dr. Idriss. Dette er en arvelig tilstand som starter omtrent midt i livet, og er assosiert med gule negler på hender og føtter. I tillegg har disse personene symptomer som hevelser og vansker med å puste. Denne tilstanden må behandles av en lege, men er altså ikke vanlig.

Denne neglformen får fingrene dine til å se lengre ut
– Kan være lurt å oppsøke lege
I noen tilfeller kan det altså ligge helseutfordringer bak endringene du ser på neglene dine. Så, når bør vi ta disse endringene på alvor?
Vi hører med farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1, som forklarer at gule, skadde eller sprø negler kan skyldes flere ting, og at det kan være lurt å oppsøke lege for å finne årsaken til problemet.
– Hvis årsaken er neglesopp eller neglepsoriasis finnes det alternativer innen kremer, salver og lakk på apoteket. Jo før man kommer i gang med behandling av for eksempel neglesopp, jo enklere er det å bli kvitt, sier Fredrikson.
Vanlige symptomer på neglesopp er sprø, tykke, hvite og gule negler, og huden rundt neglen kan bli rød.

Slik spiller kostholdet inn
Hvis du lengter etter sunne, sterke negler, er det flere ting du bør tenke over. Visste du for eksempel at neglene våre krever ulik behandling på sommeren og på vinteren?
KK har tidligere oppsummert hva som skal til for at neglene holder seg sterke og pene året rundt:
- For å få sterkere negler er det viktig å pleie dem inn ofte. Du må gjerne bruke negleforsterkende lakk, eller gelelakk.
- Husk å smøre inn neglebånd og hender regelmessig, samt bruk hansker når det er kaldt.
- I tillegg er det viktig å spise nok mat med b- og d-vitamin, samt omega-3.

Prisen gjør dette hudpleiemerket til en Tiktok-favoritt
Sistnevnte punkt er kanskje noe oversett når det kommer til neglehelse. Men kostholdet vårt er faktisk helt grunnleggende for sunne, unge negler - også når det gjelder misfarging, forteller ernæringsfysiolog og kvinnehelseveileder Gunn Helene Arsky.
– Og på samme måten som huden og håret kan ta skade av ytre forurensing, kan neglene det også. Styrken til å motstå skadene kommer fra kosten din, forteller hun til KK.
På ett eller annet vis spiller alle næringsstoffene inn på nydannelsen av negler, men her er de viktigste å huske på, ifølge Arsky:
- Protein bygger keratin, den typen protein som neglene består av
- Vitamin B, spesielt biotin er viktig for å syntetisere protein
- Jernet bringer oksygen til alle kroppens celler. Uten tilstrekkelig med oksygen vil cellene i neglematrix kunne produsere skadete negler
- Magnesium er et mineral som har med proteinsyntese å gjøre, og for lite kan gi tydelige riller i neglene.
Så: Spis sunt, plei neglene ofte og riktig - og snakk med lege dersom du mistenker neglesopp eller andre helseutfordringer!
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

De vanligste feilene vi gjør med neglene våre
