Er det én ting det har blitt lite av i pandemitiden, er det klemming. I hvert fall med andre enn dem vi eventuelt bor sammen med. Mange savner nok å klemme på både bestemødre og venninner, og forhåpentligvis er det ikke så lenge igjen til vi kan det!
Og mens vi venter på grønt lys til å klemme hverandre igjen, kan det jo være fint å vite at klemmer og fysisk kontakt rett og slett er bra for helsa vår.

Redd for at du har mistet «sexgamet» under pandemien?
Det følger faktisk med en rekke gode og ikke minst viktige helseeffekter dersom man har hudkontakt regelmessig, har KK tidligere skrevet. Da uttalte gestaltterapeut og sexolog Bianca Schmidt at hudkontakt kan ha en positiv effekt både på hjerterytme og immunforsvaret.
- I tillegg balanserer det hormonfrigjørelsen. En av de viktigste hormonene hudkontakt frigir, er hormonet oxytocin, det såkalte kjærlighetshormonet, som også handler om tilknytning. En av de viktige tingene oxytocin gjør i kvinnekroppen er å regulere stresshormonet kortisol, og regelmessig nærkontakt vil kunne senke verdiene i lengden, uttalte Schmidt.

Hvis du er en av dem som har savnet å klemme menneskene rundt deg, kan du glede deg over disse fire helsefordelene ved klemming, hentet fra en artikkel publisert på Medicaldaily:
1. Forbedrer søvnen
Klemming kan rett og slett gjøre at vi sover bedre. Berøring kan regulere søvnen vår, fordi det reduserer nivåene av stresshormonet kortisol i kroppen vår. Mye stress kan forsinke søvn og forårsake fragmentert søvnmønster eller søvnløshet - så har du en kjæreste gjør dere altså lurt i å ligge tett når dere sover!
2. Gjør oss mindre påvirket av stress
En klem kan gi oss en umiddelbar god følelse, men kan også ha en mer langvarig helsefordel - nemlig at vi kan bli mindre påvirket av stress.
Berøring i tidlig utviklingsfaser av livet produserer høyere nivåer av oxytocinreseptorer, samt lavere nivåer av kortisol i hjerneområder som er viktige for å regulere følelser, skriver Medical Daily.
Spedbarn som får mye fysisk kontakt vil derfor kunne bli mindre påvirket av stress når de blir eldre, og også ha lavere nivåer av angst.
3. Øker trivsel og glede
Fysisk berøring «binder» oss sammen med andre, og hjelper oss dermed med å opprettholde forholdene vi har til andre mennesker. Klemming og berøring frigjør nemlig endorfiner, som igjen gjør at vi opplever at berøring gir oss noe positivt.
Berøring er limet som holder oss sammen og gir oss fysisk og følelsesmessig velvære, skriver Medical Daily.
Og det trenger ikke nødvendigvis å være berøring av andre mennesker! Til og med å klappe og kose med dyr kan øke oxytocinnivåene, både hos deg selv og hos dyret. Når du koser med hunden din vil det altså kunne ha en positiv effekt på helsen og velværet til dere begge.
4. Bekjemper infeksjoner
Berøring og klemming kan også påvirke kroppens immunrespons. Mens høye nivåer av stress og angst kan undertrykke kroppens evne til å bekjempe infeksjoner - kan nære, støttende forhold til andre mennesker være positivt for helsen.
En undersøkelse viste også at «klemmere» hadde lavere sannsynlighet for å bli forkjølet, og hvis de ble det, hadde de mindre alvorlige symptomer.

- Godt for kropp og sjel
Dersom du er en «klemmer», er det altså bare å glede seg til pandemitiden er over - for klemming er bra for oss!
Vi hører med psykologspesialist og samlivsterapeut Frøydis Lilledalen. Hvor viktig er egentlig klemming, berøring og øvrig fysisk kontakt for helsen vår?
- Fysisk kontakt påvirker stressnivå og er godt for kropp og sjel, sier Lilledalen til KK.
Helt fra vi er nyfødte kan berøring være essensielt for hvordan vi har det - det kan til og med være livsviktig. For barn som fødes for tidlig, kan kroppskontakt (via «kengurumetoden») påvirke både overlevelse og hjerneslagutvikling, forklarer hun.
Nærkontakt fortsetter å være viktig for oss i oppveksten. Et fang fungerer bra som trøst, påpeker psykologspesialisten.
Også som voksne kan berøring og klemming være viktig for glede og velvære. Hormoner som gjør oss lykkelige, for eksempel oxytocin, øker i omløp når vi er nær hverandre:
- Kroppskontakt og klemming påvirker kroppens stressnivå og kan gjøre oss både roligere og gladere.

- Begynner nesten å grine hver gang jeg ser folk klemme
Er klemming sunt?
Hvor lang en klem er, hvem den er fra og i hvilken kontekst den skjer, vil sannsynligvis påvirke helse-effekten, forklarer Lilledalen.
- Om en kort klem og et kyss på hvert kinn når man treffer noen har stor betydning, vet jeg ikke. Men at det å bli rørt og berørt bedrer helsa vår, er det mange indikasjoner på.
Vi får et bedre forhold til egen kropp om den taes på av og til, legger hun til.
- Det finnes også en studie som viser at det samme området i hjernen stimuleres når vi strykes på innsiden av armen, som når vi spiser sjokolade. Det kan kanskje være en av mange grunner til at noen av oss tyr til trøstespising under kjærlighetssorg eller i andre situasjoner?
Lilledalen trekker også frem mer brutal forskning; studier som i dag ville vært stoppet av etisk komité, har vist oss mer av hvor viktig nærhet er:
- En ape som ble presentert for en myk mammafigur, og en hardere morsfigur som ga mat, knyttet seg emosjonelt sterkest til den myke. Barn, som voksne, dyr som mennesker, har behov for andre kropper, for både nærhet, kos og bekreftelse.
Så lenge klemmen er ønsket av begge parter, er det altså både emosjonelle og fysiske grunner til å holde rundt hverandre.

Er det negativt for helsen å ikke ha jevnlig fysisk nærhet?
Det er derimot ikke alle som har ubegrenset tilgang til fysisk nærhet. Mange er ensomme, og spesielt i pandemitiden har flere måtte tilbringe lange perioder uten fysisk nærhet.
Vi hører med Lilledalen - hvis klemming og kroppskontakt er bra oss oss, vil det da bety at det er negativt å leve uten?
- Én ting er at kroppskontakt kan ha en positivt effekt på helsen til mange. Et annet spørsmål er om det er skadelig å gå uten. Når det gjelder små barn, har fravær av kroppskontakt helt sikkert negative konsekvenser. Når det gjelder voksne, er det mer individuelt.
Hun påpeker at vi har forskjellige behov for fysisk kontakt.
- Noen er veldig glad i, og trenger mye, kroppskontakt. Fysisk kontakt er en av kjærlighetsspråkene, og de som har dette som primærspråk, vil kjenne på et større savn enn andre. Og det å savne noe gjør noe med oss. Mens for andre er fysisk kontakt mindre viktig, og de vil kunne stille sine behov på andre måter, forklarer Lilledalen.
Hvor stor skade det gjør å gå uten fysisk kontakt, for eksempel nå under pandemien, vil derfor være individuelt.

Slik får du flere venner: - Mange misforstår hva som er viktigst
Singel og savner kroppskontakt?
I KK-artikkelen vi nevnte innledningsvis, kom sexolog Bianca Schmidt og sexologisk rådgiver Ulla Aasland med tips til single som savner jevnlig kroppskontakt.
Også de understreket at vi alle har ulikt behov for fysisk nærhet. Men dersom du bor alene, og rett og slett savner å bli tatt på, er det flere ting du kan gjøre for å få dekket dette behovet.
Her er Schmids og Aaslands tips oppsummert:
- Bestill massasje, ansiktsbehandling, gå til en frisør og få hodebunnsmassasje eller bare sitt der og ta imot den vaskingen og dullingen med håret, tipset Schmidt.
Onani kan også gi deg en velvære-«boost»:
- Er man alene, ensom eller singel, kan en orgasme være en rik kilde til oxytocin-produksjon og gi omtrent samme effekt som hudkontakt, tipset Aasland.
Schmidt påpekte at underbevisstheten din skjønner ikke alltid når kroppskontakten kommer fra deg selv eller fra en annen:
- Så hvis du kjøper deg en lekker bodylotion og smører deg inn med en intensjon av å gi kroppen en ordentlig gave, så kan det ha samme effekt som om du blir tatt på av en annen, tipset hun.
Aasland trakk også frem nærkontakt med dyr, som altså kan frigjøre oxytocin. Så igjen - har du en katt eller hund, kan du med fordel kose mer med kjæledyret ditt!
