Søvnproblemer er dessverre ikke uvanlig blant nordmenn. I en stressende hverdag kan det være veldig krevende å opprettholde denne søvnrytmen som vi vet er så viktig for helsa vår.
Tankekjør på kvelden, kvalitetstid med venner som varer til litt senere enn planlagt, forberedelser til et viktig møte dagen etter, barnas leggetid, «bare én episode til»... Selv om vi ofte står opp til samme tid hver dag (spesielt i hverdagene), finnes det utallige grunner til å ikke legge oss når vi egentlig skal.
Vi blir stadig fortalt at vi bør sørge for å få minst 7 timer søvn hver natt, så det bør jo ikke være så vanskelig å vite når vi faktisk må gå til sengs? Vel, det er lettere sagt enn gjort.
Vi har latt oss inspirere av en artikkel på helsenettmagasinet Healthline, som har samlet vanlige spørsmål om søvn. Hvis du er usikker på hvor mange timer du trenger hver natt, eller hvis du fremdeles er trøtt selv om du har sovet i 8 timer, får du hjelp her!

Vi har testet de 5 vanligste søvntipsene!
Så mye søvn trenger du: Still deg selv disse 4 spørsmålene
Forskning viser at voksne (generelt sett) bør ha mellom 7 og 9 timers søvn. Her er vi forskjellige - noen er lys våkne etter 7 timers god søvn, mens andre ikke fungerer før de har fått 9 timer.
Healthline lister opp fire spørsmål du kan stille deg selv for å finne ut av ditt søvnbehov:
- Føler jeg meg uthvilt etter 7 timer søvn, eller trenger jeg minst 8 eller 9?
- Opplever jeg at jeg blir søvnig i løpet av dagen?
- Er jeg avhengig av koffein for å komme meg gjennom dagen?
- Har partneren min merket at jeg vrir og vender på meg, eller har andre problemer i løpet av natten?
Hvis du hele tiden må fylle kaffekoppen for å holde deg våken på jobb, kan det for eksempel tyde på at 7,5 timer søvn ikke er nok for deg - eller at søvnkvaliteten din ikke er god nok.

Hvis du stadig føler at du får for lite søvn, kan svaret være å stille et nytt spørsmål, råder Morten Engstrøm, som er forsker ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.
- «Hvorfor det?» Legger man seg for sent må man vurdere hvorfor det og legge en plan for å forbedre det. Man sovner nok lettest om man spiller på lag med kroppen, har stabile vaner og legger seg når kroppen signaliserer behovet for søvn.
Han understreker at stress og mye arbeid utover kvelden kan være en utfordring. Det er jo ikke alltid lett å sovne om man er supersliten og har masse som koker i hodet.
- Om mulig er det tidlig på dagen man bør gi gass, få unna det man klarer, prøve å være fornøyd med det, roe ned og få en litt gradvis overgang fra våkenhet til søvn, råder Engstrøm.

Kan en ispose på brystet gjøre det lettere å sovne?
Hvorfor er du fremdeles trøtt etter 8 timers søvn?
Det kan være flere grunner til dette. Først og fremst er det lurt å se på søvnhygienen og søvnvanene dine. Husk at kvaliteten på søvnen er like viktig som antall timer!
Healthline råder deg til å tenke over disse tingene:
- Hvordan er miljøet på rommet du sover i? Er det bråkete? For varmt eller for kaldt? For lyst?
- Hvem sover du med? En person som snorker eller sover urolig? Kanskje et kjæledyr som beveger seg mye i løpet av natten?
- Er det en mulighet for at du har en søvntilstand, som søvnapné eller insomnia?
- Har du kroniske smerter, eller en annen underliggende helsetilstand?

Vi hører med Ståle Pallesen, professor ved Universitetet i Bergen og medlem i arbeidsgruppen ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssykehus: Hvorfor kan vi føle oss trøtte selv etter 8 timer søvn? Han trekker frem fire vanlige grunner.
- Den mest åpenbare grunnen er at søvnkvaliteten er dårlig. Det er nemlig to forhold ved søvnen som må være tilstede for at den skal gi god restitusjon; tilstrekkelig søvnlengde og tilstrekkelig kvalitet.
Søvnkvaliteten kan blant annet påvirkes av:
- Mange oppvåkninger i løpet av natten, som du noen ganger selv ikke merker. For eksempel ved pustestopp/apneer
- Stoffer som gir dårlig søvnkvalitet, som alkohol
- Du får lite dyp søvn
En annen grunn som kan gi opplevelse av tretthet er fra hvilket søvnstadium vi våkner, forklarer Pallesen. Hvis vi sover 8 timer vil vi normalt våkne fra stadie 2 eller REM-søvn - noe som ikke gir søvnighetsfølelse når vi våkner.
- Men om en på morgenkvisten, før en våkner, likevel skulle gå inn i dyp søvn og våkner fra denne, vil mange føle seg søvnige (dette kalles «sleep inertia» - eller «søvndrukkenhet» på norsk). Men normalt forsvinner denne følelsen ganske fort, forklarer Pallesen.
Han legger til at det også er mulig at du i forkant har vært ekstremt berøvet for søvn, og at 8 timer med søvn ikke er tilstrekkelig for å reversere dette.
Pallesen trekker også frem en fjerde grunn, som han erfart selv og har fått mange spørsmål om - og som han tidligere ikke har kunnet gi et godt svar på. Kanskje du kjenner deg igjen i dette: Du har sovet godt natt til en fridag, men føler deg likevel søvnig på dagtid - typisk når du slapper av hjemme med rolig frokost og TV-titting.
- En grunn til denne søvnigheten er at aktiveringsnivået ikke stiger til et optimalt nivå (for eksempel lite utskillelse av stresshormoner og lite stimulering, slik at hjernen ikke blir nok aktivert). Dermed kan en føle seg søvnig selv om en har sovet nok og fått god nok søvnkvalitet i forkant.
En slik rolig dag står nemlig i kontrast til en travel morgen hvor vi må skynde oss til jobb og ordne med barn som skal i barnehage og skole. I hverdagen blir aktiveringen mye høyere - og denne motvirker direkte følelsen av tretthet eller søvnighet, forklarer Pallesen.

16 vitenskapelig beviste søvntips
Endrer søvnbehovet seg med alderen?
Morten Engstrøm svarer:
- Tja, det blir vanskeligere å holde seg våken i lange perioder med alderen. Som voksen sover man typisk en periode i døgnet. Ved høy alder blir middagshvil og smådupping noe vanligere, mens nattesøvnen da blir litt kortere.
Han legger til at høyt aktivitetsnivå øker søvnbehovet, og ofte synker aktivitetsnivået med alderen.
I tillegg kan faktorer som forstyrrer søvnen øke noe med årene:
- Søvnapne, rastløse ben osv – noe som reduserer søvnkvaliteten noe. Ikke så lett å kompensere for redusert søvnkvalitet, men å legge til rette for å sove litt lenger kan være en naturlig følge.
Er det bra å sove på dagen?
Noen føler at de trenger en «power nap» for å komme seg gjennom dagen. Men generelt frarådes det å sove på dagtid, selv om du har sovet dårlig natten før.
En liten blund kan fungere mot trøtthet, men da er det viktig at du tar den så tidlig på dagen som mulig, og at den ikke varer mer enn 20 minutter.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Søvnløshet rammer 30 prosent av alle voksne

7 mulige helsefordeler ved å sove på ryggen
