SJELDNE KREFTFORMER: Vi hører mye om kreft, men disse kreftsykdommene har du kanskje aldri hørt om. Foto: Shutterstock / Guryanov Andrey
SJELDNE KREFTFORMER: Vi hører mye om kreft, men disse kreftsykdommene har du kanskje aldri hørt om. Foto: Shutterstock / Guryanov AndreyVis mer

Sjeldne Kreftformer

4 typer kreft nesten ingen har hørt om

De er svært sjeldne, men noen av dem er også svært dødelige.

Kreft er blitt en utbredt sykdom og utgjør i dag den nest største dødsårsaken her til lands. Det finnes 33 hovedgrupper av kreft, og noen av dem er langt mer vanlige enn andre. Og ofte er det de vanligste vi hører mest om.

Men hva med de kreftformene vi aldri hører om?

Vi har snakket med leder for Kreftforeningens Kreftlinje, Else Støring, og kommunikasjonsrådgiver i Kreftregisteret, Elisabeth Jakobsen, for å finne ut hva som er de sjeldneste kreftformene her til lands.

– Jeg har sett på vår publikasjon «Cancer in Norway», der vi samler kreftstatistikk for alle norske krefttilfeller. Den viser at i 2014 var de tre mest sjeldne kreftformer som følger: Morkake (placenta), Brystskillevegg (mediastinum) og det autonome nervesystemet, sier Jakobsen til KK.no.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Kreft i morkake

Dette er en krefttype få har hørt om, og det er kanskje ikke så rart – den er svært sjelden. I 2014 ble det registrert kun to tilfeller av kreft i morkaken, og sykdommen tok heldigvis ingen liv.

– Ved graviditet kan det oppstå sykdom i morkaken, og en sjelden gang kan det være kreft. De siste årene har det vært under fem tilfeller i året av denne kreftformen i Norge. Den er lite dødelig, men den kan spre seg, og da særlig til lunger, forteller Jakobsen.

KREFT I MORKAKE: Morkakekreft sprer seg via lymfe og blodbanen, men kan nesten alltid kureres med cellegift, sier Støring. Foto: Shutterstock / 10 FACE
KREFT I MORKAKE: Morkakekreft sprer seg via lymfe og blodbanen, men kan nesten alltid kureres med cellegift, sier Støring. Foto: Shutterstock / 10 FACE Vis mer

Ifølge Else Støring kalles denne typen kreft også for trofoblastsykdom. 

– Sykdommen kommer under graviditet og utgår fra morkakevevet. Hvis en blodprøve som heter HCG forblir høy etter et svangerskap, kan det være et symptom på sykdommen, sier hun til KK.no. 

Trofoblastsykdom er en videreutvikling av spesielle forandringer i morkakevevet. Svulstene kan være både godartede og ondartede, og i 80 til 90 prosent av tilfellene er det heldigvis en godartet tilstand.

– Morkakekreft sprer seg via lymfe og blodbanen, men kan nesten alltid kureres med cellegift, selv om sykdommen har spredd seg, forklarer Støring.

Kreft i brystskilleveggen

Brystskilleveggen er rommet midt i brystkassen mellom lungene, og her kan man altså også finne ondartede svulster.

– Dette er en gruppe krefttyper som er vanskelig å oppdage og diagnostisere, og der dødeligheten er høy. I 2014 var det faktisk flere som døde av disse kreftformene enn som fikk diagnosen – men det er jo ikke gitt at diagnoseår og dødsår er det samme, forklarer Jakobsen.

I 2014 er det nemlig registrert at 13 stykker fikk diagnosen, mens 14 stykker døde av denne gruppen kreft, som altså kan forklares med at ikke alle dør samme år som de får diagnosen.

LES OGSÅ: Cecilie har lungekreft med spredning

FLERE TYPER: Kreft i brystskilleveggen er en gruppe krefttyper, og kreft i hjertet hører inn under denne diagnosegruppen. Foto: Shutterstock / Theerapol Pongkangsananan
FLERE TYPER: Kreft i brystskilleveggen er en gruppe krefttyper, og kreft i hjertet hører inn under denne diagnosegruppen. Foto: Shutterstock / Theerapol Pongkangsananan Vis mer

– Kreft i hjertet hører inn under denne diagnosegruppen – der registrerte vi ett tilfelle i 2014, legger hun til.

Ja, for det går faktisk an å få en kreftsvulst i hjertet, men heldigvis tilhører dette de ekstreme sjeldenheter. 

Det autonome nervesystemet

Det autonome nervesystemet er den delen av nervesystemet som vi selv ikke kan kontrollere med egen vilje, men som tar seg av basale kroppsfunksjoner. Dette kan være å regulere kroppstemperatur, blodtrykk, fordøyelse, pust og andre ting vi tar for gitt at kroppen klarer av seg selv.

– Det er mulig å få kreft i den selvstyrte delen av nervesystemet. Rent fysisk befinner dette systemet seg ulike steder i kroppen – på alle steder der det går nerver til organer som ikke (bare) er viljestyrte, forklarer Jakobsen.

EKSPERT: Else Støring er mangeårig kreftsykepleier og seksjonssjef for Kreftforeningens Kreftlinje. Foto: Øyvind Bjørkum
EKSPERT: Else Støring er mangeårig kreftsykepleier og seksjonssjef for Kreftforeningens Kreftlinje. Foto: Øyvind Bjørkum Vis mer

I 2014 ble det registrert 15 nye tilfeller av kreft i det autonome nervesystemet, mens hele seks stykker døde av denne sykdommen.

LES OGSÅ: Dette dør flest kvinner av

Brystkreft hos menn

Når det snakkes om brystkreft er det alltid snakk om kvinner. Det er liksom vi kvinner som har bryster, og derfor er det vi som rammes. Men så enkelt er det ikke.

Også menn kan rammes av denne sykdommen, og siden det rammer menn sjeldnere enn kvinner, er det dessverre mange menn som ikke ser symptomene.

– Menn tror ofte ikke at de kan være i risikogruppen for denne sykdommen, så symptomer tas ofte ikke på alvor. Derfor er det viktig med kunnskap om dette, forteller Støring og legger til:

– Det er cirka 20 menn som får brystkreft hvert år, og de behandles på samme måte som hos kvinner, og prognosene er de samme. Behandlingen kan være kirurgi, cellegift, stråling og hormonbehandling. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: