Myter om herpes:

4 vanlige myter om herpes

- Mange er smittet med herpes uten å vite det, sier lege til KK.

HERPES: - Viruset kan være aktivt i små perioder uten at det gir symptomer. Det vil si at du kan smitte partner selv om du ikke har synlige blemmer og sår, sier legen. FOTO: NTB
HERPES: - Viruset kan være aktivt i små perioder uten at det gir symptomer. Det vil si at du kan smitte partner selv om du ikke har synlige blemmer og sår, sier legen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Visste du at det er stor sannsynlighet for at du er smittet av herpesvirus, selv om du ikke merker noe til det?

Herpes er ekstremt vanlig, og rundt 80 prosent av oss vil bli smittet av viruset i løpet av livet. Store blemmer og sår i ansiktet eller på kjønnsorganene er ikke bare skjemmende, det kan også være ubehagelig eller direkte smertefullt.

Det er imidlertid stor forskjell på hvor ofte utbruddene kommer og hvor plagsomme de er. Mens noen sliter med gjentakende utbrudd og sår, vil andre knapt merke at de har blitt smittet av viruset.

Det skilles også mellom to ulike typer herpes; herpes simplex virus 1 som er forbundet med forkjølelsessår på lepper og i munnen, og herpes simplex virus 2, som finnes på kjønnsorganene.

Men hvor smittsomt er egentlig herpes, og er det mulig å ha viruset uten å vite det?

BLIR IKKE KVITT DET: - Hvis man har blitt smittet med herpesvirus vil viruset ligge latent i kroppen resten av livet, sier legen. FOTO: NTB
BLIR IKKE KVITT DET: - Hvis man har blitt smittet med herpesvirus vil viruset ligge latent i kroppen resten av livet, sier legen. FOTO: NTB Vis mer

Vanlige myter om herpes

Under har legen bekreftet eller avkreftet 4 vanlige myter om herpes:

1. Herpes i underlivet gir alltid symptomer

- Det stemmer ikke. Vi har to typer herpes virus og svært mange er smittet med Herpes simplex type 1 eller 2 uten å få synlige utbrudd. Man antar at ca. 80 prosent vil bli smittet av et av de to virusene i løpet av livet.

Det sier Andrea Birketvedt, som er lege og klinikksjef i maja.no, til KK.

De fleste vet ikke at de har herpes i underlivet fordi de ikke har hatt symptomer, eller fordi symptomene har vært milde.

2. Herpes smitter kun når man har synlig utbrudd

- Viruset kan være aktivt i små perioder uten at det gir symptomer. Det vil si at man kan smitte partner selv om man ikke har synlig blemmer og sår, forklarer Birketvedt.

Derfor er det lurt å alltid bruke kondom ved samleie med ny partner. Utskillelse av virus og risiko for å smitte er størst når man har pågående utbrudd.

3. Kondom beskytter alltid mot herpes

Kondom reduserer smittefaren, men ikke 100 prosent.

- Virus kan smitte via hudområder som ikke er dekket av kondom, sier legen.

4. Herpes kan kureres

Det finnes dessverre ingen behandling som fjerner viruset helt, men behandling kan dempe utbrudd.

- Hvis man har blitt smittet med herpesvirus vil viruset ligge latent i kroppen resten av livet. Noen opplever å få ett eller flere utbrudd, mens andre får ingen symptomer, sier Birketvedt.

- Er det mulig å ha herpes uten å vite det?

- Ja, mange er smittet med herpes uten å vite det. Rundt 70 prosent av alle voksne har smitte med herpes simplex virus 1 og 30 prosent har smitte med herpes simplex virus 2. Og så anslår man at rundt 40 prosent av de som er smittet med herpes simplex virus 2 får symptomer på dette i underlivet, sier Birketvedt.

BØR NORMALISERES: Sex og samfunn mener at det er en bedre tilnærming å normalisere herpes, slik at de som blir smittet ikke føler på stigma og skam. Herpes er en del av livet. FOTO: NTB
BØR NORMALISERES: Sex og samfunn mener at det er en bedre tilnærming å normalisere herpes, slik at de som blir smittet ikke føler på stigma og skam. Herpes er en del av livet. FOTO: NTB Vis mer

Ekstremt vanlig

- Herpes i underlivet er ekstremt vanlig, og vi har ofte pasienter med herpes, sier Trine Aarvold, som er lege ved Sex og samfunn, til KK.

Herpes gir oftest kløe og prikking i huden, før det kommer små blemmer som raskt sprekker. Disse blir til små runde sår som svir veldig når de berøres, men sårene gror helt fint uten arr.

- Personer med vulva kan få mer vondt når de tisser, fordi urin som treffer såret gir smerter. Da kan det være lurt å tisse i dusjen eller i en balje med vann, forklarer Aarvold.

Første gang en får utbrudd med herpes kan det også gi feber, hodepine og generell sykdomsfølelse i hele kroppen, og noen får hovne lymfeknuter i lyskene. Det er heller ikke uvanlig med strålende smerter nedover lårene,

Mange er smittet uten å vite det

- Ikke alle som blir smittet av herpes får blemmer og sår, og ikke alle som får blemmer og sår får så mye plager at de merker det. Det er derfor mange som er smittet uten å vite at de har herpes, sier Aarsvold.

Herpes har du resten av livet, men viruset ligger i dvale og gir sjeldent utbrudd etter det første året.

- Hvis det kommer nye utbrudd er plagene mindre enn første gang. Noen få har mange utbrudd, og da kan man få hjelp med medisiner som demper, forklarer hun.

LINDRER PLAGENE: Det finnes heldigvis kremer som kan lindre herpesutbruddene.
LINDRER PLAGENE: Det finnes heldigvis kremer som kan lindre herpesutbruddene. Vis mer

- Herpes er en del av livet

- Hvordan kan man beskytte seg mot herpes?

- Kondom vil til en viss grad beskytte mot herpes, men ikke alltid. Det er også en risiko for å få herpes ved munnsex da viruset kan smitte fra munn til underliv og motsatt, sier Aarsvold.

Siden det er så mange som er smittet er det vanskelig å beskytte seg helt.

- Vi på Sex og samfunn mener derfor at det er en bedre tilnærming å normalisere herpes, slik at de som blir smittet ikke føler på stigma og skam. Herpes er en del av livet, sier hun.

Vanlige symptomer

Det er vanlig å ha ett eller flere av disse symptomene, følge helsenorge.no:

  • Kløe, kribling, smerte eller brenning rundt kjønnsorganet.
  • Smertefulle blemmer eller sår på eller rundt kjønnsorganet.
  • Smertefulle blemmer eller sår på lårene eller baken.
  • Kløende, røde flekker eller sprekker i og rundt kjønnsorganet.
  • Forstørrede lymfeknuter i lysken.
  • Vanskeligheter ved vannlating hvis du er kvinne.
  • Lett feber eller hodepine ved første utbrudd.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer