Tarmsykdom:

40 000 nordmenn sliter med inflammatoriske tarmsykdommer

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt blir stadig mer utbredt, men det er fortsatt uvisst hvorfor og det finnes ingen kur.

TARMSYKDOM: Inflammatoriske tarmsykdommer rammer flere mennesker enn før, og har du først fått diagnosen må du lære deg å leve med sykdommen. Foto: Shutterstock / Irina Bg
TARMSYKDOM: Inflammatoriske tarmsykdommer rammer flere mennesker enn før, og har du først fått diagnosen må du lære deg å leve med sykdommen. Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer
Publisert

Å være plaget med magen er svært vanlig, og ofte kan det bare skyldes at du har spist noe du ikke tålte, eller at fordøyelsen er i ubalanse. Og selv om det er vondt og slitsomt der og da, kan du i hvert fall trøste deg med at det går over. Slik er det ikke for alle. For noen kan plagene faktisk skyldes en tarmsykdom, og da vil det dessverre ikke gå over av seg selv.

– Inflammatoriske tarmsykdommer består av to typer sykdommer; Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Medisinsk sett er det forskjell på disse sykdommene, men symptomene kan likevel gå likt for seg, sier generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, Arne Schatten til KK.no.

Han forteller at det i Norge alene er cirka 40.000 som har disse to diagnosene, mens det i Europa er snakk om 2,2 millioner mennesker. Dette er ikke noen folkesykdom, men tallene har likevel økt. 

– Hvorfor forekomsten har økt vet man fortsatt ikke, men trolig kan både gener og miljøfaktorer spille inn. For Crohns vet man også at røyking kan være uheldig, forteller han. 

LES OGSÅ: 9 matvarer som er bra for urolig mage

Har mye av de samme symptomene

Både Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt er betennelsessykdommer i mage-tarmkanalen som skyldes forstyrrelser i immunforsvaret. Det er med andre ord autoimmune inflammatoriske sykdommer.

– Det er ofte relatert til alvorlighetsgrad. Crohn kan opptre i hele fordøyelseskanalen, men oftest nederst i tynntarm og tykktarmen, mens ulcerøs kolitt tar tykktarm og endetarm. Sykdommene skaper likevel de samme utfordringene for pasientene, forteller generalsekretæren. 

SMERTER; Magesmerter og hyppige dobesøk er to av de vanligste symptomene på inflammatoriske tarmsykdommer. Foto: Shutterstock / Dean Drobot
SMERTER; Magesmerter og hyppige dobesøk er to av de vanligste symptomene på inflammatoriske tarmsykdommer. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer

Det er fire hovedsymptomer på inflammatoriske tarmsykdommer og dette er:

  • Alvorlig diare
  • Magesmerter
  • Nedsatt allmenntilstand
  • Fatigue, at man føler seg veldig sliten

Det er heller ikke uvanlig at de som har disse sykdommene kan slite med dårlig matlyst og vekttap, og noen kan også oppleve hudutslett og leddsmerter.

LES OGSÅ: Derfor får du magesmerter

Noen er mer plaget enn andre

Å leve med en kronisk sykdom er ikke alltid så lett, men det kan variere fra person til person hvor plaget man er. Noen kan også gå gjennom perioder der de er ekstra plaget, og perioder der de er mindre plaget. 

– Pasienter med høy sykdomsaktivitet kan oppleve noen typiske utfordringer. For eksempel hvis man trenger å ha et toalett i nærheten hele tiden, kan det jo føre til at man unngår å være med på flere ting, men heller holder seg mye hjemme, sier Schatten. 

Flere kan også oppleve at det går ut over arbeidslivet, og noen må rett og slett jobbe mindre fordi de føler seg trøtt og sliten og ikke har energi til å jobbe fulltid.

– De som har sykdommen kan oppleve både gode og dårlige perioder, men de fleste lever et normalt og godt liv. I tillegg har det også kommet nye og gode behandlinger for sykdommene, forteller han.

Også Randi Opheim, forsker ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo, og Gastromedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus sier til KK.no at sykdommene ikke rammer alle like hardt.

– Det er veldig individuelle sykdomsforløp der noen har mange plager, mens andre merker kanskje ikke så mye. Noen trenger medisiner, mens andre klarer seg uten medisiner, sier hun.

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør kjenne til

INDIVIDUELT: De som har sykdommen kan oppleve både gode og dårlige perioder, men de fleste lever et normalt og godt liv.  Foto: Shutterstock / alekso94
INDIVIDUELT: De som har sykdommen kan oppleve både gode og dårlige perioder, men de fleste lever et normalt og godt liv. Foto: Shutterstock / alekso94 Vis mer

Kunnskap om egen sykdom er viktig

Har du fått diagnosen må du nok leve med sykdommen for resten av ditt liv. For å mestre livet som langvarig syk og for å hindre at sykdommen forverrer seg er pasientene derfor avhengig av informasjon om sin egen sykdom.

– Dette er sykdommer som er kroniske, og som man ikke har kur mot. Spesielt Crohns finnes det ingen kur for, men ved ulcerøs kolitt kan man operere bort tykktarmen, forteller hun.

I noen tilfeller vil dette bety at man får stomipose, men i dag er ikke dette det eneste alternativet. Det vanligste er å knytte tynntarmen til endetarmen slik at en del av tynntarmen fungerer som tykktarm.

Det er heller ikke uvanlig at pasienter mister matlysten eller får nedsatt næringsopptak som kan ende med underernæring eller feilernæring, men mange kan også reagere på enkelte matvarer.

– Mange som har inflammatoriske sykdommer reagerer på enkelte matvarer som kan gjøre symptomene verre, men man kan likevel ikke behandle sykdommen med mat – det må medisiner til, forklarer Opheim.

På hjemmesiden til Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer finner du mye nyttig kunnskap og informasjon, og du kan også ringe deres kontakttelefon på 880 05 021 dersom du trenger noen å snakke med.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer