Tarmsykdom:

40 000 nordmenn sliter med inflammatoriske tarmsykdommer

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt blir stadig mer utbredt, men det er fortsatt uvisst hvorfor og det finnes ingen kur.

TARMSYKDOM: Inflammatoriske tarmsykdommer rammer flere mennesker enn før, og har du først fått diagnosen må du lære deg å leve med sykdommen. Foto: Shutterstock / Irina Bg
TARMSYKDOM: Inflammatoriske tarmsykdommer rammer flere mennesker enn før, og har du først fått diagnosen må du lære deg å leve med sykdommen. Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer
Publisert

Å være plaget med magen er svært vanlig, og ofte kan det bare skyldes at du har spist noe du ikke tålte, eller at fordøyelsen er i ubalanse. Og selv om det er vondt og slitsomt der og da, kan du i hvert fall trøste deg med at det går over. Slik er det ikke for alle. For noen kan plagene faktisk skyldes en tarmsykdom, og da vil det dessverre ikke gå over av seg selv.

– Inflammatoriske tarmsykdommer består av to typer sykdommer; Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Medisinsk sett er det forskjell på disse sykdommene, men symptomene kan likevel gå likt for seg, sier generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, Arne Schatten til KK.no.

Han forteller at det i Norge alene er cirka 40.000 som har disse to diagnosene, mens det i Europa er snakk om 2,2 millioner mennesker. Dette er ikke noen folkesykdom, men tallene har likevel økt. 

– Hvorfor forekomsten har økt vet man fortsatt ikke, men trolig kan både gener og miljøfaktorer spille inn. For Crohns vet man også at røyking kan være uheldig, forteller han. 

LES OGSÅ: 9 matvarer som er bra for urolig mage

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer