Psykisk Helse

400 000 nordmenn er deprimert - akkurat nå

- Det må ikke forveksles med å være lat eller «utafor», sier psykologen.

BLOGGER OM SELVFØLELSE: Martine Halvorsen deltok i TV2-serien «Sykt perfekt». Hun skriver fortsatt om utfordringene med negative tanker og dårlige dager. Foto: Privat
BLOGGER OM SELVFØLELSE: Martine Halvorsen deltok i TV2-serien «Sykt perfekt». Hun skriver fortsatt om utfordringene med negative tanker og dårlige dager. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Folkehelseinstituttet er mellom 6-12 prosent av den norske befolkningen til en hver tid deprimert. (Der er selvsagt forskjeller på hvor kraftige depresjonene er). Over 150 000 nordmenn opplever en depresjon hvert år, ifølge Rådet for psykisk helse.

Langvarig stress og påkjenninger anses som faktorer som kan utløse en depresjon. 

- Det handler ikke bare om hva vi møter, men også hvordan vi møter det, sier psykolog Carina Poulsen, som nettopp er ute med boka «Hverdagspsyk», skrevet sammen med psykologkollega Rebekka Egeland. En slags håndbok i psykologi og som ifølge Poulsen selv «forhåpentligvis kan gjøre psykologi mer tilgjengelig, og litt mindre ullent».

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på depresjon

Det å prate sammen vil fjerne tabuer 

I boka til Poulsen og Egeland, framheves det at dette ikke må forveksles med å være lat, eller «utafor». Likevel kan veien til å søke hjelp føles lang. Og slett ikke alle kommer så langt som til psykologens kontor.

Martine Halvorsen deltok i TV2-serien «Sykt perfekt», og har fortsatt å blogge om livet - også om de dagene hun syns er tunge.

BLOGGER OM SELVFØLELSE: Martine Halvorsen deltok i TV2-serien «Sykt perfekt». Hun skriver fortsatt om utfordringene med negative tanker og dårlige dager. Foto: Privat
BLOGGER OM SELVFØLELSE: Martine Halvorsen deltok i TV2-serien «Sykt perfekt». Hun skriver fortsatt om utfordringene med negative tanker og dårlige dager. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror mange tenker at man må klare seg selv, og at det er en svakhet å måtte be om hjelp. Jeg har tenkt sånn selv, sier Halvorsen til KK.no, og legger til at hun skulle ønske det ikke var sånn.

Hun skriver om sviktende selvtillit, stress og følelsen av å ikke være god nok.

- På bloggen får jeg tilbakemeldinger fra mange helt vanlige folk, som ikke egentlig sliter psykisk, men som syns det er bra at jeg skriver åpent om det å ha tunge dager hvor man for eksempel ikke føler seg god nok, forteller hun.

Men de færreste tør være tilsvarende åpne selv, mener bloggeren. Hun tror det meste blir bedre av at vi snakker med hverandre. Det fjerner tabuer.

- Jeg tror mange i min generasjon har veldig mange venner å dra på vorspiel med, men ikke nødvendigvis noen å snakke med om det som er vanskelig. Den ene du kan være helt åpen med, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: «Jeg mot meg»-Karstens historie rystet Norge: - Jeg har det bedre nå, men det finnes ingen mirakel­kur

Den ene du kan stole på

Psykologen mener vi mennesker trenger noen å være helt nær for å oppleve tilhørighet og mening. Og at digital kontakt ikke kan erstatte det menneskelige møtet. Boka hun har skrevet er heller ikke ment som en terapeutisk bok, men som et verktøy.

- Når vi har nære og fortrolige møter med hverandre – får vi det godt. Men det krever mot – for vi risikerer å bli avvist, og det kan oppleves som skummelt, forklarer Poulsen. Hun oppfordrer oss til å være nøye med den vi inviterer helt inn, og deler med, sier Carina Poulsen.

- Det bør være mennesker som fortjener å bli invitert inn fordi de møter deg med respekt.

PSYKOLOGEN: Carina Poulsen mener at mange av oss ikke føler oss gode nok. Det bunner ofte i at vi sammenligner oss med andre, og antar at de er mer vellykket enn oss selv.
PSYKOLOGEN: Carina Poulsen mener at mange av oss ikke føler oss gode nok. Det bunner ofte i at vi sammenligner oss med andre, og antar at de er mer vellykket enn oss selv. Vis mer

Også en generell oppfordring de fleste av oss: vi bør forsøke å ikke sammenligne oss altfor mye med andre.

Vi har en tendens til å tro at «alle andre» er mye lykkeligere enn oss.

- Litt av skylden kan legges på sosiale medier, for det er en sterk stimuli vi utsetter oss for der, og det er vanskelig å vite hvordan denne eksponeringen påvirker oss. I beste fall kan det virke bekreftende og stimulerende. I verste fall gir det oss en følelse utilstrekkelighet, forklarer psykologen.

- Vi trenger å bli elsket og akseptert for den vi er, ikke for hva vi gjør og hva vi presterer, sier hun og legger til at både psykisk helse og selvfølelse er ferskvare. Boka hun har skrevet er ment å gi oss både verktøy og informasjon, med et mål om at leseren skal klare å få det bedre meg både seg selv, og omgivelsene.

Det er Martine Halvorsen enig i. Selv har hun ikke knekt koden for hvordan få bukt med negative tanker. Ikke ennå.

- Jeg håper å knekke koden selv! Men jeg tror på åpenhet, og at det å jobbe litt hver dag, med seg selv og egne tanker gjør det lettere.

LES OGSÅ: Angst og depresjon er lidelsene som rammer flest

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer