Skilsmissefellene

5 faktorer går igjen hos par som skiller seg

Parterapeuten advarer mot fem feller som kan føre til samlivsbrudd.

SKILLSMISSE: Parterapeuten mener det er fem typiske fallgruver som kan lede til skilsmisse. FOTO: NTB
SKILLSMISSE: Parterapeuten mener det er fem typiske fallgruver som kan lede til skilsmisse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste har erfart at et forhold er ferskvare, og noe som må jobbes med kontinuerlig. KK har tidligere skrevet om hvilke faktorer som er til stede i et forhold som varer lenge.

Den amerikanske parterapeuten Susan Pease Gadoua opplevde at foreldrene hennes skilte seg da hun var 19, og den personlige opplevelsen gjorde henne nysgjerrig på hva som går igjen hos par som skiller seg.

Gadoua har skrevet boken, fritt oversatt til: «Å vurdere skilsmisse», og i et innlegg på Psychology Today advarer hun mot fem faktorer som går igjen hos par som skiller seg:

1. Å motarbeide hverandre

Når den ene i forholdet klager på at den andre må forandre seg for å bli mer lik en selv, er det lett å danne to leire. Når man svartmaler partneren og forakter vedkommende, blir forholdet ustabilt, og det skaper det Gadoua kaller polarisering.

Kanskje handler det om at en liker å bruke penger, mens den andre synes det er viktig å spare. Eller at den ene er følelsesstyrt, mens den andre er mer tankestyrt. Noen par greier å finne en middelvei, og de fleste har en eller to slike fronter. Hos dem som skiller seg er det ofte flere fronter de ikke greier å møtes på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer