Kråkeboller:

5 gode grunner til å spise kråkeboller

Og ja, du kan plukke dem rett fra sjøen selv.

KRÅKEBOLLER: - Det er havets delikatesse, som man kan spise med ekstra god samvittighet, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
KRÅKEBOLLER: - Det er havets delikatesse, som man kan spise med ekstra god samvittighet, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kråkeboller eller sjøpiggsvin er kanskje ikke det første du tenkte på da du vurderte hva du skulle lage til middag i dag, eller hvilken godbit du skulle unne deg til lunsj. Kråkeboller lever i sjøen, og er runde baller med pigger som de fleste av oss prøver å unngå når vi bader om sommeren. De færreste tenker over at de faktisk kan være et velsmakende og bærekraftig måltid.

Pernilla Carlsson er forsker ved NIVA, og leder nå er prosjekt om kråkeboller. Hun har blant annet skrevet et innlegg i forskersonen.no om hvorfor vi bør spise flere kråkeboller, og trekker frem både smak, pris og tilgjengelighet som gode argumenter.

- Kråkeboller er enkle å få tak på. På lavvann når man dem med gummistøvler i fjæra. Ellers kan man legge en liten teine eller bruke en rake, sier Carlsson til KK.

Langs den norske kysten finnes det enorme mengder såkalte Drøbak-kråkeboller (de grønne), som er de som smaker best.

LES OGSÅ: Vi spiser stadig mindre fisk: - Kan føre til en rekke livsstilssykdommer

5 grunner til å spise kråkeboller

Carlsson lister opp fem gode grunner til å spise kråkeboller:

  1. Det smaker godt
  2. Det er nytt og spennende (for oss nordmenn, ikke for japanere)
  3. Det er bærekraftig
  4. Det er trygt å spise dem
  5. Det er gratis og lett å få tak i

- Prisen for kråkebollerogn i Japan og i Europa er fort opp mot et par tusen kroner per kilo, og får kongekrabbe til å fremstå som billig, forklarer hun.

TRYGT Å SPISE: Den enkleste måten å spise kråkeboller på er å åpne den fra undersiden, skjære et hull og plukke ut de gyldengule gonadene (rognen).
TRYGT Å SPISE: Den enkleste måten å spise kråkeboller på er å åpne den fra undersiden, skjære et hull og plukke ut de gyldengule gonadene (rognen). Vis mer

Fin kilde til protein

- Men hvilke næringsstoffer finnes i kråkeboller?

- Kråkeboller står ikke i den norske matvaretabellen, ei heller i den amerikanske. Så jeg kan ikke si hva norske kråkeboller måtte inneholde av næringsstoffer. Ifølge livestrong.com vil 100 gram kråkebollekjøtt, som er ganske mange kråkeboller, være en fin kilde til både protein, sunt fett og mineraler.Det er de såkalte gonadene til kråkebollene vi spiser, altså rognen og organene som produserer rogn.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog cand. scient og kursholder.

Arsky har selv spist kråkeboller, og husker det som en spesiell opplevelse.

- Det var helt ok, men veldig skummelt. Jeg lå alene på en strand i Hellas, og opp fra havet kom en naken mann med dykkemaske, en plastpose med kråkeboller og en diger kniv i et belte. Han snakket ikke engelsk, bare dumpet ned på håndkleet mitt, åpnet kråkeboller med kniven og ga meg. Jeg turte ikke annet enn å spise, minnes hun.

Smaken til kråkeboller beskrives ofte som søtlig, og brukes ofte i sushi i Japan.

BÆREKRAFTIG: Kråkeboller til middag kan gi tareskogen plass til å vokse igjen.
BÆREKRAFTIG: Kråkeboller til middag kan gi tareskogen plass til å vokse igjen. Vis mer

Slik spiser du dem

Det er gonadene vi spiser, altså rognen inne i kråkebollene.

Den enkleste måten å spise kråkeboller på er å åpne dem fra undersiden, skjære et hull og plukke ut de gyldengule gonadene (rognen).

LES OGSÅ: Å spise dette kan gjøre deg smartere

KAN PLUKKES GRATIS: - Prisen for kråkebollerogn i Japan og i Europa er fort opp mot et par tusen kroner per kilo, sier ekspert. I Norge kan de plukkes gratis.
KAN PLUKKES GRATIS: - Prisen for kråkebollerogn i Japan og i Europa er fort opp mot et par tusen kroner per kilo, sier ekspert. I Norge kan de plukkes gratis. Vis mer

Bærekraftig

I store deler av Norge er det så mye kråkeboller at det har blitt et problem. Noe av grunnen til dette er mangel på fisker og mennesker som spiser kråkeboller. Da blir det flere og flere kråkeboller, og kråkebollene spiser alt de finner av tare.

I Nord-Norge finnes det derfor store havområder som er dekket av kråkeboller, i stedet for tareskog.

- Prosjektet jeg leder akkurat nå om kråkeboller, undersøker om vi kan «spise opp et problem». Kråkebollene i Nord har ikke så mange som vil spise dem, og derfor kan kråkebollene formere seg mye. Som aktiv dykker her i Tromsø ser jeg jo «kråkebolle-ørkenen» ofte, forklarer Carlsson.

Kråkebollene spiser tareskogen, og det liker Carlsson dårlig fordi tareskogen er å anse som en av havets barneværelser. Mange småfisker finner mat og beskyttelse i taren.

- Når vi renset et lite område for kråkeboller, så vi at taren kunne vokse tilbake, forklarer hun.

NIVAs forskning viser med andre ord at taren er flink til å reetablere seg dersom noe av kråkebollene forsvinner. Det er derfor mange gode grunner til å spise kråkeboller fremover.

- Kråkeboller er havets delikatesse, som man kan spise med ekstra god samvittighet. Kortreist delikatesse og samtidig gjøre en god gjerning for tareskogen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer