Demens og alzheimer

5 gode nyheter om demens

100 000 nordmenn har demens, og forekomsten på verdensbasis forventes å tredobles innen 2050. Men alt er heldigvis ikke helt mørkt: Her er fem forskningsbaserte nyheter som gir god grunn til optimisme.

NÆRMERE EN MULIG KUR MOT ALZHEIMER: Det siste året har det skjedd mye på forskningsfronten når det gjelder Alzheimer og demens. Det gir grunn til optimisme. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
NÆRMERE EN MULIG KUR MOT ALZHEIMER: Det siste året har det skjedd mye på forskningsfronten når det gjelder Alzheimer og demens. Det gir grunn til optimisme. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Demens er en sykdom som angår stadig flere. Bare i Norge har 100 000 personer demens, og forskerne antar at forekomsten vil være fordoblet i løpet de neste tiåra.

På verdensbasis forventes det at forekomsten av demens vil tredobles innen 2050. Det finnes mange ulike årsaker til demens, men hos om lag 60 prosent av pasientene er årsaken Alzheimer.

Demens er en folkesykdom som rammer både pasienten, pårørende og samfunnet hardt. Det mangler ikke på advarsler fra forskere og andre om at dette kommer til å bli en gigantisk utfordring både sosialt og økonomisk i åra som kommer.

Samtidig forskes det mye på demens verden over, og det siste året er det blitt gjort både store og små gjennombrudd på flere fronter som gir håp om at demensgåten snart vil bli løst.

Her er fem gode nyheter om demens:

1. Nå kan blodprøver påvise Alzheimer

Blodprøver som kan påvise Alzheimer på et tidlig stadium, har vært under utvikling en god stund. En studie fra Sverige, der blodprøvene har vært brukt i et stort forskningsprosjekt, har vist veldig lovende resultater. Blant annet viste studien av blodprøvene var like presise som dagens diagnostikk med hjerneskanning og spinalvæskeprøver. Blodprøvene kan i mange tilfeller påvise Alzheimer opptil fem år før symptomene inntrer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.