Menskopp:

5 grunner til å vurdere menskopp

Hva er egentlig fordelene med å bytte ut tamponger og bind med den stadig mer populære gummikoppen?

MENSKOPP: Hva er egentlig fordelene med å bytte ut tamponger og bind med en menskopp? Her er ekspertenes svar. FOTO: NTB Scanpix
MENSKOPP: Hva er egentlig fordelene med å bytte ut tamponger og bind med en menskopp? Her er ekspertenes svar. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig er den der igjen. Den beryktede uka. Uansett hvilke mens-vaner du har, er det dessverre bare slik at den dukker opp en gang i blant. Noen ganger passer det bedre enn andre, og det har vi alle måttet lære oss å leve med.

Kanskje har du følt på urettferdigheten i at du må dra på butikken og kjøpe bind og tamponger, når du faktisk ikke har noe annet valg. Kanskje har du kjent på de tørre tampongene mot slutten av uka, og hvor smertefullt det faktisk er å dra dem ut.

Eller så har du kanskje begynt med menskopp?

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

- Positivt med et nærere forhold til menstruasjon

Plutselig spredte fenomenet seg veldig, og i dag kan det virke som det er flere og flere som går over til den mer miljø- og økonomivennlige måten å få bukt med mensen på.

- Jeg synes det er veldig positivt at jenter og kvinner får et nærere forhold til kropp og menstruasjon, sier Evelyn Simonnes, sykepleier hos Sex og samfunn.

Det som kan gjøre det vanskelig å bruke menskoppen i det daglige, er blant annet rengjøringsrutinene den krever. Det er viktig å rengjøre koppen godt hver gang den tømmes for blod.

– Det kan til tider være vanskelig å finne offentlige toaletter med egen vask til å skylle å rengjøre begeret, forklarer Simonnes.

MENSKOPP: Eksperten forteller at det kan være litt vanskelig å bruke menskoppen i begynnelsen, men at man venner seg til det. FOTO: NTB Scanpix
MENSKOPP: Eksperten forteller at det kan være litt vanskelig å bruke menskoppen i begynnelsen, men at man venner seg til det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Kan være litt vanskelig i begynnelsen

Selve innføringen kan også virke litt komplisert i starten. Simonnes sier at det er en tilvenningsprosess.

– Det kan være litt vanskelig å få koppen til å sitte riktig i begynnelsen, men man venner seg til det etter hvert. Det skal ikke gjøre vondt eller være ubehagelig. Det er også verdt å nevne at koppene finnes i ulike størrelser. De fleste vet hvilken tampongstørrelse de bruker og kan kanskje kjøpe menskopp med tanke på dette.

Til tross for at alt kanskje ikke er helt tilrettelagt for brukerne der ute i samfunnet enda, anbefaler Simonnes gjerne menskoppen videre.

– Det har jeg absolutt ingen problemer med, sier hun.

LES OGSÅ: - Graviditet under menstruasjon er ikke umulig

91 prosent går ikke tilbake

Lisa Perby, CEO i Menskopp Norge, forteller om en nylig studie selskapet har utført blant kundene sine. Den gav dem akkurat det resultatet de håpet på.

– Vi har gjort en studie som viser at av de som først prøver menskoppen i mer enn tre måneder – som er det vi regner som den nødvendige tiden man trenger for å lære seg å bruke den ordentlig – så er det mer enn 91 prosent av dem som ikke vil gå tilbake til bind og tamponger, sier Perby.

Hun gir æren for spredningen av menskoppen til forbrukerne.

– Veldig mange av dem som prøver menskoppen, forteller videre hvor godt de liker den. Det er det som er så spesielt med menskoppen, den har aldri vært markedsført på høyde med til bind og tamponger. Det vil altså si at det er jungeltelegrafen som har fått bruken til å øke, sier Perby.

LES OGSÅ: - Nei, det er ikke unormalt å ha sex under menstruasjon

Fem grunner til å bytte til menskopp

Evelyn Simonnes gir deg de beste grunnene til å vurdere et bytte:

  1. Menskoppen tørker ikke ut slimhinnene.
  2. Den hindrer lukt som en kan få ved bruk av bind og tamponger.
  3. Den er økonomisk å bruke.
  4. Den er også hygienisk å bruke, selv om mange nok tenker det motsatte. Man skyller koppen med vann og vasker den ren før den settes inn igjen. En koker også begeret etter hver menstruasjon.
  5. Den sparer miljøet for brukte bind og tamponger.

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer