Sunt Kosthold

5 grunner til at du bør spiser mer belgfrukter

Å spise mer bønner, linser og kikerter bidrar til både miljøet og helsen.

BELGFRUKTER: Kikerter, bønner og linser er knallbra kost! Foto: Shutterstock / Peangdao
BELGFRUKTER: Kikerter, bønner og linser er knallbra kost! Foto: Shutterstock / Peangdao Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2016 er det internasjonale året for belgfrukter. Og det er mange, mange grunner til å spise mer linser, bønner og erter! Her er noen av dem:

GODT FOR HELSEN: Har du ikke allerede inkludert belgvekster som kikerter og bønner i kostholdet ditt? Vil du ha et sunt kosthold er dette et godt tips! Foto: Shutterstock / Amawasri Pakdara
GODT FOR HELSEN: Har du ikke allerede inkludert belgvekster som kikerter og bønner i kostholdet ditt? Vil du ha et sunt kosthold er dette et godt tips! Foto: Shutterstock / Amawasri Pakdara Vis mer
 1. Først og fremst er de bra for deg. Disse små sakene er proppfulle av sunn næring. Blant annet inneholder de B-vitaminer, jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium, for ikke å snakke om de viktige antioksidantene.
 2. Det er mager kost. Mange typer bønner og linser består av mindre enn fem prosent fett, men de er likevel svært mettende. Dermed er dette ypperlig mat for deg som ønsker å gå ned noen kilo.
 3. For noen er det å spise grønt en trend, for andre en livsstil. Uansett - om du holder deg til et par kjøttfrie dager i uken eller er veganer eller vegetarianer, så er belgfrukter et svært godt alternativ. De har nemlig et høyt proteininnhold, faktisk mellom 20 til 30 prosent av det totale energi-innholdet.
 4. Måten belgfrukter dyrkes på er miljøvennlig. Belgfrukter trenger mindre vann enn for eksempel korn og grønnsaker. Dyrking av belgfrukter bidrar derfor til mindre bruk av vann i jordbruket. De har heller ikke noe stort behov for kunstgjødsel.
 5. Belgfrukter er billig, og er også super mat om du sliter med mager lommebok. Kjøper du de tørre variantene, som du må bløtlegge selv, så er det ekstra mye penger å spare. Kikerter er for eksempel et utmerket alternativ til kjøttdeig i fredagstacoen,og linser gjør at suppen holder deg mett enda lenger.

 

LES OGSÅ: Veganer? Vitaminmangelen du bør være obs på

Trendy å spise «grønt»

Det er blitt mer trendy å spise sunt og «grønnere», og Karoline Steenbuch Lied som jobber som fagansvarlig med kosthold og ernæring hos Grete Roede, tror det er flere grunner til det.

- En ting er at vi er mer opplyste om hva et sunt kosthold gjør med kroppen vår, og hvor bra grønt er for oss. En annen ting er at mange føler et ansvar i forhold til miljøet, sier hun.

- Produksjon av kjøtt gir som kjent store CO2-utslipp. Hvis man erstatter kjøtt, enten helt eller delvis, med belgfrukter bidrar man blant annet positivt til drivhuseffekten.

 

NÆRINGSRIK RÅVARE: Belgvekster er proppfull av sunne næringsstoffer. Foto: Shutterstock / FPWing
NÆRINGSRIK RÅVARE: Belgvekster er proppfull av sunne næringsstoffer. Foto: Shutterstock / FPWing Vis mer

Hun mener at nordmenn fortsatt har et stort forbedringspotensial når det gjelder å få i seg nok fiber. Belgvekster er en god kilde til det.

- De har et høyt innhold av kostfiber og resistent stivelse, som fungerer omtrent likt som kostfiber. Så å sørge for et jevnlig inntak er bra. Belgvekster inngår ikke i Helsedirektoratets fem om dagen, men de hører likevel alle med i et variert kosthold, sier Steenbuch Lied.

LES OGSÅ: Her er «verdens sunneste» mat

Hjelper mot helseplager

- Kan det å spise denne typen mat bidra til å lindre helseplager?

- Man har sett en sammenheng med lavere risiko for hjertesykdom ved inntak av belgvekster, samt at belgfrukter bidrar til å senke blodtrykket og kolesterolnivået i blodet. Belgfrukter bidrar også til å stabilisere blodsukkeret, noe som er spesielt gunstig for diabetikere, sier hun.

Mange har allerede bønner, kikerter og andre belgvekster inkludert i kostholdet. Men i mange utviklingsland, er ikke fordelene ved råvaren like kjent. FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, håper belgvekstenes fortreffelighet vil bli kjent for flere.

- Belgvekster kan være et signifikant bidrag når man snakker om spørsmål som sult, matsikkerhet, feilernæring, miljømessige utfordringer og generell helse, sier han i en uttalelse.

Siden belgfrukter blir brukt i matlaging over hele verden, finnes det også mange gode oppskrifter. FN har opprettet en database med over 850 oppskrifter fra hele verden.

GIR KOSTHOLDSRÅD: Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig for kosthold og ernæring hos Grete Roede.\n\n Foto: Foto: Privat
GIR KOSTHOLDSRÅD: Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig for kosthold og ernæring hos Grete Roede.\n\n Foto: Foto: Privat Vis mer

Kikertsalat med chili

(4 porsjoner)

Karoline Steenbuch Lieds favorittrett er kikertsalat med chili, som kan brukes enten som et lite måltid eller som tilbehør til middagen.

 • 400 g kikerter, hermetisk
 • 1 stk. rødløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1/2 stk. rød chili
 • 1 ss olje
 • 1 bunt koriander
 • 1 bunt persille
 • 1 stk. vårløk
 • 100 g fetaost, 20%
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts pepper

Slik gjør du:

 1. Varm olje i en gryte. Skjær hvitløk, rødløk og chili i tynne skiver. Fres dette i gryten til løken blir myk.
 2. Skyld kikertene i rikelig med kaldt vann og tilsett dem deretter i gryten, sammen med løk og chili. Rør forsiktig. La alt bli gjennomvarmt.
 3. Ha blandingen over i en serveringsbolle og tilsett finhakket koriander og persille. Skjær vårløk i ringer og fetaost i små biter og bland det i salaten.
 4. Smak til med salt og pepper. Server salaten varm med grovt brød til.

 

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede AS også er en del av Aller Media.

Kilder: 2016 International Year of Pulses og FNs regionale informasjonskontor UNRIC

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer