Overspising:

5 grunner til at du overspiser

- Samfunnet bugner over av mat, sier professor til KK.

OVERSPISING: - Samfunnet bugner over av billig, energitett og god mat og drikke, som jo inviterer oss til å spise mer enn det vi trenger. sier professor til KK. Foto: NTB
OVERSPISING: - Samfunnet bugner over av billig, energitett og god mat og drikke, som jo inviterer oss til å spise mer enn det vi trenger. sier professor til KK. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle opplevd å spise mer enn det som føles naturlig og behagelig, for eksempel på julaften, i sosiale settinger eller hvis vi har en dårlig dag.

For mange av oss er mat kos, trøst, sosialt og godt, og det er fort gjort å spise mer enn du egentlig trenger.

At du overspiser fra tid til annen er helt normalt, og i seg selv ikke et problem. Men hvis du overspiser mye og ofte kan det føre til fedme, en rekke livsstilssykdommer og psykiske problemer.

I motsetning til hva mange tror så handler ikke overspising om manglende selvkontroll.

Så hva er grunnen til at vi overspiser, når vi vet at det ikke er sunt?

Vi spiser mer enn før

Verdens helseorganisasjon (WHO) hevder at fedmeepidemien er den største folkehelsetrusselen menneskeheten står overfor i det 21. århundre.

Det handler rett og slett om «energibalanse» eller rettere sagt «energiubalanse». Vi inntar flere kalorier via mat og drikke enn vi forbrenner, og dermed øker vekten, skriver Psychology today.

Overvekt og fedme var sjeldent inntil for noen tiår siden. Menneskets genetikk har ikke endret seg, og vi har ikke mindre selvkontroll enn tidligere generasjoner. Så hvorfor spiser vi så mye?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer