Overspising:

5 grunner til at du overspiser

- Samfunnet bugner over av mat, sier professor til KK.

OVERSPISING: - Samfunnet bugner over av billig, energitett og god mat og drikke, som jo inviterer oss til å spise mer enn det vi trenger. sier professor til KK. Foto: NTB
OVERSPISING: - Samfunnet bugner over av billig, energitett og god mat og drikke, som jo inviterer oss til å spise mer enn det vi trenger. sier professor til KK. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle opplevd å spise mer enn det som føles naturlig og behagelig, for eksempel på julaften, i sosiale settinger eller hvis vi har en dårlig dag.

For mange av oss er mat kos, trøst, sosialt og godt, og det er fort gjort å spise mer enn du egentlig trenger.

At du overspiser fra tid til annen er helt normalt, og i seg selv ikke et problem. Men hvis du overspiser mye og ofte kan det føre til fedme, en rekke livsstilssykdommer og psykiske problemer.

I motsetning til hva mange tror så handler ikke overspising om manglende selvkontroll.

Så hva er grunnen til at vi overspiser, når vi vet at det ikke er sunt?

SPISER MER: Har du mye mat, snacks og søtsaker tilgjengelig? Studier viser at vi spiser mer når maten er lett tilgjengelig, og vi ikke må jobbe for å skaffe oss maten. Foto: NTB.
SPISER MER: Har du mye mat, snacks og søtsaker tilgjengelig? Studier viser at vi spiser mer når maten er lett tilgjengelig, og vi ikke må jobbe for å skaffe oss maten. Foto: NTB. Vis mer

Vi spiser mer enn før

Verdens helseorganisasjon (WHO) hevder at fedmeepidemien er den største folkehelsetrusselen menneskeheten står overfor i det 21. århundre.

Det handler rett og slett om «energibalanse» eller rettere sagt «energiubalanse». Vi inntar flere kalorier via mat og drikke enn vi forbrenner, og dermed øker vekten, skriver Psychology today.

Overvekt og fedme var sjeldent inntil for noen tiår siden. Menneskets genetikk har ikke endret seg, og vi har ikke mindre selvkontroll enn tidligere generasjoner. Så hvorfor spiser vi så mye?

5 grunner til at du overspiser

Nye studier fra feltene psykologi, stoffskifte og søvn gir svar på hvorfor mange av oss overspiser. Det finnes mange triggere for overspising i en moderne livsstil.

1. Mye bearbeidet mat

Har du et kosthold med mye bearbeidet mat? I så fall indikerer studier at du får i deg omtrent 500 kalorier ekstra per dag, enn om du spiste samme maten i mindre bearbeidede former.

2. Dårlig søvn

Sover du dårlig om natten? Studier indikerer at det daglige energiinntaket blant personer som sover dårlig er 300 kalorier høyere enn blant de som sover godt.

3. Mat i sosiale lag

Spiser du ofte ute med venner, familie og kolleger? Selv om det er sosialt givende, er det en ulempe: De fleste av oss er sterkt påvirket av sosiale normer og andres spiseatferd, noe som øker matinntaket betydelig.

For noen kan derimot det å spise isolert i stedet for sosialt være en risikofaktor for overspising.

4. Fri tilgang på mat

Har du mye mat, snacks og søtsaker tilgjengelig? Studier viser at vi spiser mer når maten er lett tilgjengelig, og vi ikke må jobbe for å skaffe oss maten.

5. Distrahert spising

Spiser du foran tven eller pc-skjermen? Slik tankeløs spising kan føre til at du spiser mer. Det kan både føre til at du umiddelbart spiser mer, men også at du spiser mer senere fordi du ikke er bevisst på hvor mye du allerede har spist.

FØLELSESMESSIG SPISING: - Det er mange, spesielt kvinner, som har tendens til å spise for å døyve vonde følelser eller for å forsterke gode opplevelser. Dette kalles følelsesmessig spising, forklarer Hjelmesæth.
FØLELSESMESSIG SPISING: - Det er mange, spesielt kvinner, som har tendens til å spise for å døyve vonde følelser eller for å forsterke gode opplevelser. Dette kalles følelsesmessig spising, forklarer Hjelmesæth. Vis mer

Samfunnet bugner over av mat

- Overspising er et komplisert begrep, og betyr jo strengt tatt at man spiser mer enn man trenger for å holde kroppen i likevekt. Det er veldig mange årsaker til det, og den viktigste er jo et samfunn som bugner over av billig, energitett og god mat og drikke, som jo inviterer oss til å spise mer enn det vi trenger.

Det sier Jøran Hjelmesæth, som er seksjonsoverlege ved Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen på Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, til KK.

De som er arvelig disponert med større appetitt, lavere metthetsfølelse og større sulttendens enn gjennomsnittet, er spesielt sårbare for vårt fedmedisponerende samfunn.

- Det er også mange, spesielt kvinner, som har tendens til å spise for å døyve vonde følelser eller for å forsterke gode opplevelser. Dette kalles følelsesmessig spising, forklarer Hjelmesæth.

Følelsesmessig spising er ikke en sykdom, og årsaken er ukjent.

- I tillegg er det noen som lider av sykdommen overspisingslidelse, binge eating disorder, som kan være en stor belastning for de som lider av den, sier han.

- Hvilke konsekvenser kan overspising få for helsen?

- Det kan få mange konsekvenser, og er en viktig årsak til fedmeepidemien i samfunnet vårt. Mange får overvekt og fedme, og en del føler også skyld og skam eller utvikler andre psykiske symptomer og plager, sier Hjelmesæth.

FRI TILGANG PÅ MAT: Dersom vi ofte spiser mer enn det kroppen trenger, kan det etter hvert føre til sterk overvekt. Foto: NTB.
FRI TILGANG PÅ MAT: Dersom vi ofte spiser mer enn det kroppen trenger, kan det etter hvert føre til sterk overvekt. Foto: NTB. Vis mer

- Sosialt akseptert å spise mye

- De vanligste årsakene til at vi overspiser er sammensatt. I noen tilfeller spiser vi for å distrahere oss fra vanskelige følelser og roe oss ned når livet butter imot. I tillegg er mat hele tiden tilgjengelig og rimelig. Det er sosialt akseptabelt å spise litt mye, særlig i sosiale lag. Mat er også et element i vår oppfatning av hva det er å kose seg.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse, til KK.

Dersom vi ofte spiser mer enn det kroppen trenger, kan det etter hvert føre til sterk overvekt.

- Det kan ha mange alvorlige medisinske konsekvenser med påfølgende bekymringer. Mange med overvekt sliter dessuten med et dårlig selvbilde som en konsekvens av at de selv og samfunnet snakker dem ned, forklarer Gundersen.

Noe mange kan kjenne seg igjen i

- Det å overspise eller spise for mye noe mange av oss vil kunne kjenne seg igjen i, uten at det nødvendigvis kan karakteriseres som en lidelse. Likevel vil både vektoppgang og overvekt oppleves svært problematisk for mange og kan ha store konsekvenser for vår fysisk og psykisk helse.

Det sier Line Orvedal, som er drifts ‑ og faglig leder i ROS, Rådgivning om spiseforstyrrelser, til KK.

Når ROS snakker om overspising som et problem sett fra et spiseforstyrrelsesperspektiv, snakker de om en alvorlig lidelse som i stor grad handler om følelsesmessigstyrt spising og med en opplevelse av å miste kontroll over matinntaket.

- I disse tilfellene finnes det oftest en bakenforliggende årsak til lidelsen, for eksempel tidligere traumer som mobbing eller overgrep. Det finnes svært lite behandling for denne problematikken i Norge i dag, og ROS jobber kontinuerlig for å øke kunnskapen om lidelsen og få på plass gode behandlingstilbud. I tillegg har ROS egne tilbud til denne gruppen, sier Orvedal.

Gjelder det deg? ROS har en landsdekkende rådgivningstelefon for pårørende, selv berørte og fagpersoner: 948 17 818. De har også en chat på nettros.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer