Hår

5 grunner til at hodebunnen din er tørr

– Selv om man bruker verdens beste sjampo og balsam, vil de irritere huden om man ikke vasker ut produktene, sier eksperten.

TØRR HODEBUNN: Det finnes flere grunner til at dette kan skje. Foto: NTB Scanpix
TØRR HODEBUNN: Det finnes flere grunner til at dette kan skje. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Et sunt hår starter alltid med en sunn hodebunn. Det kan ofte være vanskelig å skille mellom tørr hodebunn og flass, men en god pekepinn er å se om det er litt større flak som kommer fra hodebunnen, eller om det «snør» små prikker, forklarer frisør og skjønnhetsekspert i KK Cecilie Krogh.

Videre forteller Krogh at disse små prikkene i stor grad skylles tørr hodebunn og at hodebunnen ofte kan føles litt stram i tillegg.

– Man sier jo at man skal vaske håret, men egentlig er det hodebunnen som skal sjamponeres. Den trenger rensing og pleie. Husk, det er faktisk viktig å bruke de riktige produktene som passer dine behov - produktanvisningene er ikke en gimmick.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

5 grunner til tørr hodebunn

Teresa Løvold Berents, lege med spesialisering i hud og veneriske sykdommer ved Oslo universitetssykehus, sier det er flere hudtilstander som gir tørr hud og flass. Talgeksem og seboreisk eksem er blant dem.

– Denne typen eksem er verst på høsten og vinteren og bedres om sommeren. Man er litt usikker på hvorfor, men mest sannsynlig er det på grunn av temperatur og luftfuktighet. Disse faktorene kan nemlig trigge eksemen, sier eksperten.

1. Klima

Dermed har vi kommet oss til en av grunnene til at hodebunnen din kanskje er litt tørr om dagen. I skrivende stund viser kalenderen min datoen 23. mars, noe som vil si at vi er godt i gang med vårsesongen. Temperaturen utendørs er varmere enn tidligere, og disse forandringene kan nok ha noe å si på hodebunnen din.

– For å få bukt med dette vil jeg anbefale sjampoer med ketoconazole, ciclopirox, pyrithione eller selenium sulfide, sier Teresa Løvold Berents og fortsetter:

– En del vil også oppleve en effekt ved bruk av vanlig flassjampo som inneholder flassløsende midler.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Feil produkter

Det har seg nemlig slik at produktet også kan gi deg tørr hodebunn hvis det ikke er rett for akkurat deg og din hud.

– Det kan oppstå en irritasjonseksem av produkter. Den kan også oppfattes som tørr hud og litt kløe.

– Hvis man sliter med tørr hodebunn, bør man gå på spesialsjampoer hele tiden?

– Det spørs hvor plaget man er, men de som er veldig plaget kan bruke en sjampo med ketoconazol én gang i uken for å holde det vedlike.

Frisør Cecilie Krogh tipser også om at du bør sjekke om produktene er for sterke for deg.

– Invester heller i gode produkter som jobber med hår og hodebunn - i stedet for å jobbe imot dem, sier Krogh.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Ikke vasket godt nok

Når du først har fått disse produktene i håret, så handler det jo også om å skylle håret godt etterpå.

– Å ikke skylle ut produktet godt nok kan absolutt være en årsak til tørr hodebunn, sier Løvold Berents.

Cecilie Krogh sier seg enig.

– Selv om man bruker verdens beste sjampo og balsam, vil de irritere huden om man ikke vasker ut produktene. Pass på nakkeområdet hvor det er vanskelig å komme til.

KKs skjønnhetseskpert Cecilie Krogh viser deg hvordan du gjør det på best mulig måte! Vis mer

4. Hodeplagg og stylingprodukter

– Caps, luer og hatter er flotte tilbehør, men om de aldri tas av får ikke hodebunnen puste, sier Krogh.

Lege Teresa Løvold Berents ber deg også være obs på bruken av stylingprodukter. Produkter som hårvoks, mousse og hårspray kan trigge hodebunnen din og dermed gi deg den tørre hodebunnen vi prøver å unngå.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Sol og sommer

Om noen måneder er det endelig duket for sol og sommer igjen. Vi gleder oss som alltid til varmere vær og strålende sol. Selv om dette er tiden hvor huden din faktisk kan bli bedre, er det også visse ting man må tenke på under denne sesongen.

– Når man har kjempet seg gjennom vinteren følger det dog andre utfordringer for hodebunn og hår. Saltvann, klor, uregelmessig vasking og solbrenthet kan etterlate en krigssone. Prøv å beskytte hår og hodebunn så godt det lar seg gjøre, og skyll håret i friskt vann etter bading, tipser Cecilie Krogh.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer