Sunt kosthold:

5 grunner til at vekta går opp når du begynner å spise sunt

Det er faktisk vanlig å se at tallet på badevekta øker i starten av en kostholdsendring!

SUNN: Har du gjort sunne endringer i kostholdet den siste tiden? Da kan det hende du opplever at vekta stagnerer. FOTO: NTB
SUNN: Har du gjort sunne endringer i kostholdet den siste tiden? Da kan det hende du opplever at vekta stagnerer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du endret kostholdet ditt til det sunnere i det siste? Eller kanskje du har begynt å trene igjen etter en lang pause? Et sunt kosthold og regelmessig trening gir oss mange goder - for eksempel bedre søvn, bedre selvtillit og mer energi i hverdagen.

For noen er det vektnedgang som er hovedmotivasjonen for en sunnere livsstil. Derfor kan det være veldig frustrerende å vite at man kan oppleve at vekten stagnerer, eller til og med øker, når man gjør sunne endringer i livsstilen sin.

KK har spurt klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, og daglig leder og treningscoach ved Entire Body AS, Sander Andersen, om hvorfor dette skjer.

- Noe de aller fleste vil oppleve

Anne Marie Skjølsvik sier at det er flere grunner til at vekten øker de første ukene etter at man har begynt å trene og spise sunt.

De fleste vil nok oppleve at vekten går noe ned helt i starten av en kostholdsendring, men så kan man oppleve at den stagnerer eller øker litt, forklarer hun:

- Det er selvfølgelig veldig frustrerende, men noe de aller fleste vil oppleve. Når du går ned i vekt er det mye som endres i kroppen din. Den skal regulere seg til et nytt kosthold, i tillegg til at forbrenningen i hvile går ned, hormoner og hvordan kroppen bruker energi endres. Dette er store endringer for kroppen, noe som gjør at man ikke kan forvente at vekta bare går nedover, sier Skjølsvik til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer