Hudsykdommer

5 hudsykdommer du kan få «der nede»

Det er ikke bare barberhøvelen som kan gi deg utslett.

HUDSYKDOMMER «DER NEDE»: Det kan være sjenerende uansett hvor på kroppen du får det, men kanskje litt ekstra akkurat her. Foto: Shutterstock / Guzel Studio
HUDSYKDOMMER «DER NEDE»: Det kan være sjenerende uansett hvor på kroppen du får det, men kanskje litt ekstra akkurat her. Foto: Shutterstock / Guzel Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kløende og irritert hud i underlivet er ikke akkurat noe å rope hurra for. Og kommer irritasjonen sammen med et utslett du ikke kjenner igjen, kan det være at du har fått en hudsykdom. 

Utslettet kan også være noe så enkelt som rødhet og nupper etter forrige runde med barberhøvelen, men det kan også være greit å kjenne til noen av hudsykdommene som kan ramme deg der nede. 

Women´s Health Mag har sammen med dermatologen Angela Lamb listet opp fem av hudsykdommene du bør være obs på: 

LES OGSÅ: Sliter du med arr eller pigmentflekker?

1. Eksem 

Alle som har hatt det på andre steder av kroppen vet akkurat hvor irriterende og ubehagelig den tørre huden eksem fører med seg, er. 

Angela Lamb sier til Women´s Health Mag at tilstanden kan arte seg som et rødt, kløende utslett når det dukker opp i underlivet ditt. 

- Det er egentlig ingen ting som forårsaker det, sier hun. 

Det skal sies at såpe, renseprodukter og faktisk også glidemiddel kan irritere huden din der nede. Hvis du har plager, bør du gå til legen. 

LES OGSÅ: Har du plutselig fått utslett og skjønner ikke hvorfor? 

2. Lichen sclerosus et atrophicus

Tilstanden med det avanserte navnet karakteriseres ved utslett, kløe, smerte og ubehag rundt kjønnsåpningen, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI). Enkelte ganger kan du også oppleve smerter når du har sex. Dette skjer på grunn av arrdannelse og sammenvoksinger av huden rundt skjedeåpningen. Det synes ofte ved at huden blir rød eller hvit og kan i enkelte tilfeller stramme så mye at det er helt umulig å gjennomføre et samleie. 

Det er vanligst hos kvinner som har hatt menopause, og dersom du har symptomene bør du definitivt gå til legen. American Cancer Society anslår at rundt fire prosent av kvinnene med Lichen schlerosus et atrophicus senere har risiko for å utvikle kreft i underlivet

LES OGSÅ: Sykdommene vi er flaue over

PSORIASIS: En betennelse i huden som kan gi store utslett over hele kroppen. Den vanligste formen i underlivet er invers psoriasis. Foto: Science Photo Library
PSORIASIS: En betennelse i huden som kan gi store utslett over hele kroppen. Den vanligste formen i underlivet er invers psoriasis. Foto: Science Photo Library Vis mer

3. Psoriasis 

Dessverre kan det røde, flakete utslettet som kjennetegner psoriasis også dukke opp i nærheten eller på kjønnsorganet ditt. Den vanligste formen for psoriasis i underlivet er varianten som kalles invers psoriasis.

Den sees vanligvis som tørre, røde flekker som også kan dukke opp på innsiden av lårene. Dette området er ekstra utsatt på grunn av friksjonen fra klær, undertøy og til og med sex. 

- Det er dessverre ingen kur for psoriasis, men det finnes legemidler som kan lette på smerten, sier Lamb.

I tillegg kan det hjelpe å endre kosthold, trene og stresse ned. 

4. Kontaktallergi 

KONTAKTALLERGI: Slik kan det se ut. Du kan også få denne tilstanden i underlivet.  Foto: Science Photo Library
KONTAKTALLERGI: Slik kan det se ut. Du kan også få denne tilstanden i underlivet. Foto: Science Photo Library Vis mer

Fikk du bare skikkelig lyst til å teste et nytt glidemiddel, eller vasket du underlivet ditt med en ny såpe som bare lukter helt fantastisk? Vel, da kan det være at du har fått kontaktallergi. 

- Hvis du bruker for mye parfyme eller såpe i dette området, kan dette forårsake kontaktallergi, sier Angela Lamb. 

Kommer underlivet ditt i kontakt med et stoff det ikke liker, kan huden flamme opp med et rødt, kløende utslett, ofte også fulgt av små blemmer. Gjør det enkelt, dropp produkter du mistenker at forårsaker utslettet og hold deg til parfymefrie såper når du vasker underlivet. Det kan i de fleste tilfeller gjøre at utslettet forsvinner av seg selv.

5. Hvite flekker (vitiligo)

Mister du pigment i huden i underlivet tyder på at du kan ha tilstanden vitiligo eller hvite flekker. Sykdommen skyldes at de pigmentproduserende hudcellene ødelegges. 

Legene tror sykdommen er autoimmun, altså at kroppens immunsystem angriper friske celler og ødelegges, og de tror også at den kan være genetisk. 

LES OGSÅ: Får du vonde kviser rundt lysken og i underlivet? 

HVITE FLEKKER: Vitiligo er en tilstand som også kan dukke opp i underlivet.  Foto: Science Photo Library
HVITE FLEKKER: Vitiligo er en tilstand som også kan dukke opp i underlivet. Foto: Science Photo Library Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer