Solkrem

5 kroppsdeler mange glemmer å smøre

- Hvordan du smører deg er også veldig viktig, sier ekspert.

SOLKREM: De fleste smører seg med under halvparten av den mengden som skal til for den solfaktoren som solkremen lover. FOTO: NTB
SOLKREM: De fleste smører seg med under halvparten av den mengden som skal til for den solfaktoren som solkremen lover. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er rett rundt hjørnet - noe som betyr høysesong for bruk av solkrem. For selv om solkrem er viktig året rundt, bør man være ekstra påpasselig under sterke juni- og julistråler og mellom all badingen på stranden.

Det har (heldigvis) blitt mer og mer fokus på hvor viktig det er å beskytte seg ordentlig mot solen, og smøre seg jevnt med høy faktor. Likevel er det noen steder på kroppen mange av oss glemmer.

Ifølge Women's Health og dermatologen Debra Jaliman finnes det spesielt fem steder på kroppen som er utsatt for hudskader som følge av glemsel.

VIKTIG: Solkrem er kjempeviktig året rundt, men det er noen området mange glemmer å smøre. Foto: NTB
VIKTIG: Solkrem er kjempeviktig året rundt, men det er noen området mange glemmer å smøre. Foto: NTB Vis mer

Her er de:

1. Øyelokkene
Det aller vanligste stedet å glemme å smøre seg er på øyelokkene, til tross for at vi der har veldig tynn hud og blir lett brent. I tillegg til solkrem med høy faktor anbefaler dermatologen å bruke solbriller med UV-beskyttelse når du er i solen.

2. Hodebunnen
Hodebunnen er superfølsom mot sol, mye fordi det er øverst på kroppen og den derfor tar i mot de sterkeste solstrålene. De som har blitt brent i hodebunnen vet hvor frustrerende mye det kan svi og klø, så det bør man helst unngå. Eksperten anbefaler å enten bruke solhatt eller å sette håret i en «dott» på hodet for ekstra beskyttelse. Spraysolkrem er også et alternativ å gni inn i hodebunnen så godt det lar seg gjøre.

PASS PÅ: Det er nok ikke mange som husker på å smøre inn hodebunnen. Det er ikke så deilig å ha masse solkrem i håret, derfor anbefaler eksperten å enten bruke solhatt eller å sette håret i en «dott» på hodet for ekstra beskyttelse. Foto: NTB
PASS PÅ: Det er nok ikke mange som husker på å smøre inn hodebunnen. Det er ikke så deilig å ha masse solkrem i håret, derfor anbefaler eksperten å enten bruke solhatt eller å sette håret i en «dott» på hodet for ekstra beskyttelse. Foto: NTB Vis mer

3. Håndflatene
Man bør alltid ha solkrem i håndflatene. Med en gang man har vasket hendene - påfør ny krem. Finn gjerne en som ikke er så klissete!

4. Leppene
Leppene er et sted det er veldig lett å bli solbrent på. Den største årsaken til det er at selv om man smører seg med enten krem eller leppepomade med faktor, så er mye av det borte bare man tar seg et glass vann eller spiser is. Beste tips: Smør leppene med faktor cirka hver time, og unngå glinsende lipgloss - det trekker bare til seg UV-strålene.

5. Ørene
Smør ørene godt, helt fra ytterste kant og inn.

Smør riktig

En tommelfingerregel når det kommer til solkrem er at man trenger en håndfull med solkrem for å smøre en hel kropp. Det tilsvarer omlag 45 milliliter med krem. Har du på klær, slik at du bare skal smøre deler av kroppen kan du tenke at du trenger en teskje til ansikt, hode og nakke, én teskje til hver av armene, forsiden og baksiden av overkroppen, og to teskjeer til hvert av bena. Altså fem teskjeer på overkroppen og to på hvert ben.

Smør deg før du går ut i solen, og så gjerne igjen etter en time.

- De fleste smører seg med under halvparten av den mengden som skal til for den solfaktoren som solkremen lover. Faktor 30 vil beskytte litt bedre enn faktor 15, men hvordan du smører deg er også veldig viktig. Vær raus med kremen, og smør deg ekstra godt på utsatte steder. Det har Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen, tidligere sagt til KK.

SMØR RIKTIG: Smør deg før du går ut i solen, og så gjerne igjen etter en time. Foto: NTB Scanpix
SMØR RIKTIG: Smør deg før du går ut i solen, og så gjerne igjen etter en time. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ta pauser

En solvaneundersøkelse fra 2016 viser for øvrig at vi ofte glemmer solkremen når vi driver med andre ting enn å sole oss. Den viser at det er mer vanlig å bli solbrent når vi er ute på kafé, driver med hagearbeid eller annen aktivitet – altså ikke liggende på stranda.

Og husk at solkremen ikke er den eneste beskyttelsen mot solen. Det anbefales også at du tar pauser, og bruker lette klær som beskyttelse.

- Solkrem bør være et supplement når vi ikke er beskyttet på annen måte, men ikke sats alt bare på solkremen. Det er herlig å nyte sol og varme, men den beste solbeskyttelsen er å ikke være i de mest intense solstrålene for lenge av gangen. Ta derfor noen pauser fra sola mellom klokken 12 og 15. Prøv deg frem til du finner en solkrem du liker, slik at den blir brukt. Bruk minst faktor 15, og høyere faktor hvis du er på solferie eller blir veldig lett solbrent.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer