Søvnproblemer:

5 måter å lure tankene dine for å få bedre søvn

Søvnløshet rammer 30 prosent av alle voksne, men nye vaner kan hjelpe.

VANSKELIG Å UNNGÅ BEKYMRINGER: Å si at du ikke skal tenke på det som bekymrer deg, blir som å la være å tenke på en hvit isbjørn etter å ha fått beskjed om å ikke tenke på en hvit isbjørn i det kommende minuttet, sier eksperten.
VANSKELIG Å UNNGÅ BEKYMRINGER: Å si at du ikke skal tenke på det som bekymrer deg, blir som å la være å tenke på en hvit isbjørn etter å ha fått beskjed om å ikke tenke på en hvit isbjørn i det kommende minuttet, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Du ligger der igjen og innser at det blir en av disse nettene, nettene uten særlig mye søvn. Tanker kverner i hodet, du tenker på alt du må gjøre dagen etter, noe du har glemt å gjøre i dag eller annet som bekymrer deg. Du kniper igjen øynene, prøver å tømme hodet for tanker og fokuserer på den viktigste oppgaven du har nå, nemlig å sove.

Hvis du har slitt med søvnvansker og hatt problemer med å sove, vet du at det som regel gjør vondt verre å fokusere for mye på søvnen. Å si til deg selv at «nå må du sove» virker som regel mot sin hensikt. Kroppen blir anspent, du anstrenger deg og det er lite som ligger til rette for avslapning og søvn.

Det kan være mange ulike årsaker til at vi opplever søvnproblemer i løpet av livet, som bekymringer som kverner, stress, psykiske problemer eller sykdom. Dessverre kan søvnløshet igjen gjøre disse problemene enda verre, og i tillegg kan det svekke prestasjonene dine på jobb, skole eller på trening.

Søvnløshet er vanlig og rammer 30 prosent av alle voksne, men å utvikle noen få nye vaner kan hjelpe, skriver Psychology today. Det finnes mange sunne vaner som fremmer søvn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer