Ble fjoråret ikke helt slik du hadde tenkt deg og har du dratt de urolige og vanskelige følelsene med deg inn i det nye året?
Da er det ifølge psykolog Cecilie Benneche på høy tid med en indre vårrengjøring. I den nye boken «Hva føler du nå» har hun samlet en rekke råd til hvordan vi alle kan rydde opp i vår indre uro.
Men hva er det så vi skal rydde opp i? Cecilie forklarer at vi alle tidvis kjenner på at noe gnager innvendig. Det er gjerne noe som murrer eller sitter fast inni oss, uten at vi helt vet hva dette «noe» er.
Når vi føler mye på en gang blir det til slutt en innvendig knute av følelser, som kan gi seg til kjenne på ulike måter i livet vårt.
– Indre uro kommer i ufattelig mange former, både fysisk og på tankeplan. Det kan være at du har pipelyd i ørene, kjenner deg svimmel, bruker timevis på grubling, kjenner vag skyldfølelse uten å forstå hvorfor, eller er veldig bekymret. Vi kan også bli sure, trøtte eller slite med søvnen, sier hun.
– Enkelte kan ha vært urolige i flerfoldige år uten å skjønne at det er det de er. Om man har blitt vant til å være urolig, kjennes det kanskje unaturlig å lete etter det som skaper denne uroen.

Gynekolog: - Når jeg spør kvinner om dette, ser de rart på meg
Småting kan også gjøre vondt
Cecilie oppfordrer oss til å lete etter «lys levende følelser» i kroppen. Mange av dem er vi fullt klar over at vi har, men noen er ubevisste. Vi får ikke med oss at vi føler noe vanskelig, gjerne fordi vi føler mye på en gang eller avviser følelsen som feil eller forbudt.
– Det er allment akseptert at vi blir triste om noen dør, men vi blir jo lei oss av mange småting også. For eksempel at vi ikke fikk den jobben vi ønsket oss eller at noen har sagt noe sårende. I slike situasjoner kan følelsene være vanskeligere å godta, vi synes gjerne de er for små til at de er akseptable. Emosjonell uro kommer derfor ofte av følelser vi synes er små, latterlige, flaue og upassende, omtrent som indre rot vi ikke forholder oss til, forklarer Cecilie.
– En del av de som kommer i terapi sier at de ikke skjønner hvorfor de har det dårlig, da de ikke har opplevd traumer eller noe de oppfatter som «ille nok». Men følelser gjør vondt også i hverdagssituasjoner, som avvisning og det å ikke bli sett.
Følelser vi skammer oss over
Andre ganger vet vi hva det er som gjør oss urolige, men vi forstår ikke hvorfor vi reagerer slik vi gjør. Følelsen kan virke overdreven, uforståelig eller umoralsk.
– Et vanlig eksempel er at man er sint på noen man er glad i eller noen man synes man ikke burde være sint på, for eksempel en person som er syk eller et barn. Slike følelser er på en måte forbudte og de oppleves som umoralske, spesielt i nære relasjoner. Det kjennes ikke like vanskelig å være sint på fjerne figurer og mennesker vi ikke har et nært forhold til, sier Cecilie.
– Dette kan gjøre at vi tar ut de vanskelige følelsene våre på feil sted, og dette skaper selvsagt enda mer rot for oss. Vi forstår rett og slett ikke oss selv.
Vi kan også være urolige fordi vi står i en ukjent situasjon og ikke helt vet hva som skjer, noe psykologen kaller «usikkerhetsuro».
– Når jeg skriver bok, vet jeg for eksempel ikke hvordan det går og det gjør meg litt urolig. Denne uroen er ikke farlig, men man må prøve å få den i passe mengder.
– Hvis du er i en veldig urolig situasjon, kan det for eksempel være lurt å ikke bytte jobb i tillegg. Vi må hele tiden ha en passe mengde med usikkerhet, det skal hverken bli for trygt eller utrygt. Der er folk veldige forskjellige med tanke på hva de tåler og ønsker, sier hun.

Alenemamma Marit ble syk av stress: - Jeg klarte ikke å lage middag
Slik foretar du en indre vårrengjøring:
Det å være urolig er plagsomt, men ikke mulig å unngå helt. I stedet for å unngå ting som gjør oss urolige, må vi nærme oss uroen og bearbeide følelsene våre. Vi trenger med andre ord en «opprydning»:
Beskriv problemet: Sliter du med tankekjør klokka fire på natta, daglig bekymring for fremtiden eller litt ekle sommerfugler i magen hver gang du åpner postkassa? Kjenner du deg ofte utilstrekkelig, bitter eller aldri riktig god nok? Er du kvalm eller har evig dårlig samvittighet? Uro er alt dette og mer til. Den kan komme som en knyttneve i magen, men den kan også være smurt tynt utover sånn at vi slutter å legge merke til at den er der. Etter noen urolige år konkluderer vi bare med at det er «sånn vi er». Det er det heldigvis ikke, men det er jo sant at det er sånn vi har blitt. Og ved å akseptere at det er sånn det er akkurat nå, er faktisk endringen i gang.
Vær konkret: Vag uro er umulig å få has på. Lag en liste over det du opplever akkurat nå, og vær så konkret du kan. Det er stor forskjell på å si «jeg er urolig» og på å beskrive klamme hender, tankespinn eller pipelyd i øret.
Del opp: Når du har noen konkrete beskrivelser, er det lettere å skille mellom urolig kropp og urolig tanke.
Sitter uroen i tankene akkurat nå? Er tankene argumenterende, som om du har en indre krangel? Hvem krangler du i så fall med? Går det stort sett i samme tema, eller kommer det inn nye momenter underveis? Sjekk om tankene går fort eller sent. Tenker du klart, eller er alt litt «grøtete»?
Hva kjenner du i kroppen? Bruk ord som faller deg inn. Hvis du er urolig i brystet: kjennes det som et hull eller en kampestein? Hvis du har vondt i magen: er smerten stille eller bråkete, varm eller kald?

- Den letteste veien til å bli alkoholiker
Let etter vitale følelser
Når du har tatt en grovsortering er det på tide å finsortere. Let etter hva du faktisk føler her og nå. Et eller annet gjør deg urolig, men hva?
Mennesker er sammensatte og vi har et virvar av forskjellige følelser, men ifølge Cecilie er det fire vitale følelser som utgjør grunnmuren i følelseslivet vårt; sinne, redsel, tristhet og glede. Når du skal gjøre den innvendige vårrengjøringen, er det lettest å begynne med disse fire følelsene.
– Hvis du skal vaske huset må du starte med å finne ut hvor det er rotete og det samme oppfordrer jeg folk til å gjøre når det kommer til å rydde opp i sin indre uro. Start med å tenke over hvor problemet ligger og hva som er din hoveduro, sier hun.
– Deretter er det de vitale følelsenes tur, og det er den mest inspirerende jobben. Let etter hva som beveger seg i kroppen. Prøv å være åpen og fordomsfri. Vi leter ofte på feil sted fordi vi tenker at vi «burde» være glade og så er vi triste, eller omvendt.

Rydd med jevne mellomrom
Livet er ikke perfekt og selv i et nyvasket hjem tar det ikke lang tid før det samler seg litt støv i krokene. En indre vårrengjøring er som navnet tilsier ikke en engangsjobb, men noe vi ifølge psykologen bør gjøre jevnlig.
– I boka mi legger jeg vekt på at det er sorteringen som er poenget, ikke å få det ryddig en gang for alle. Livet er rotete, og det er følelsene også. Poenget er å få mer aksept for eget kaos og nøste litt i flokene sånn at de blir til å leve med. Indre uro er normalt og kan ikke unngås, men det er fint å øve seg på å ha et vennlig blikk mot seg selv. Når du kjenner at du er urolig, behøver du ikke tenke at det er farlig, men spørre deg selv hvorfor du kjenner uro. Ofte er det altså vanskelige følelser som ligger og ulmer under der et sted.
– Forsøk også å være så konkret som mulig. Når du kommer til legen kan du ikke bare si at du har vondt, du må beskrive smerten og fortelle om den sitter i kneet eller i hodet. Slik er det med indre uro også.
Indre uro kan ikke unngås
Selv om det kan virke som en enklere utvei, skal man altså ikke forsøke å unngå uro helt. På samme måte som når du slurver med ryddingen hjemme, kan du nemlig ende opp med å bare forflytte rotet til andre steder.
– Hvis vi ikke undersøker hvilke følelser som gjør oss urolige, eller om vi er usikre fordi vi står i en ny situasjon, kan vi ende med å ha mange uforståelige symptom som «flytter seg». Først bekymrer vi oss masse og så får vi plutselig vondt i magen. Like etter plages vi av masse vag grubling, sier Cecilie.
Ser vi i stedet på uroen som et signal på at vi har noen vanskelige følelser, kan den vise oss vei. Det er lurt å bli oppmerksom på at den finnes, uten å tro på katastrofesignalene den sender.
– Noen blir så redde for indre uro at de sørger for å alltid ligge unna vanskelige situasjoner, for eksempel at de unngår å inngå nye relasjoner eller bytte jobb.
– Å akseptere uroen kan være utfordrende og man kan bli sint på seg selv over at man er urolig, men det er altså bare kroppen som sier ifra at det er følelser på gang der inne. Indre uro er bare kroppens måte å fortelle at man trenger å rydde litt.

6 råd som GARANTERT hjelper mot stress
