DEILIGE JUICER: Kickstart hverdagen med en supersunn juice! Foto: Scanpix
DEILIGE JUICER: Kickstart hverdagen med en supersunn juice! Foto: Scanpix Vis mer

Oppskrift:

5 supersunne detox-juicer

Få oppskriftene her!

Publisert

Et nytt år er her og vi er godt i gang med de hverdagslige rutinene våre. Allerede har treningssentrene begynt å fylle seg opp og folk hamstrer inn sunne varer fra butikkene.

Og selv om det finnes hundrevis av ulike dietter og treningsprogram for å «komme i gang», kan noe så enkelt som en juice også være en måte å kickstarte hverdagen på.

Vibeke Blomvågnes, som er kostholdsveileder og juiceterapeut, forteller til KK.no at det å lage nypresset juice er en enkel måte å få i seg de viktige vitaminene, mineralene, antioksidantene og enzymene på.

- Blander man diverse frukt og grønnsaker, får man ut smaks-og næringsrike juicer. Juicing er helt naturlig, uten kunstige tilsetningsstoffer som salt, sukker eller andre søtningsstoffer. Dette gjør at man fylles med energi og får en rekke helsefordeler, forteller hun.

Få fem deilige juice-oppskrifter nederst i saken!

LES OGSÅ: Har sukkeret fått ufortjent mye slakt? Ja, sier ekspertene

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Perfekt mot søtsug

Når det gjelder å lage egne superjuicer råder Blomvågnes å ha mest grønnsaker og heller bruke frukt som en smaksforsterker. Ifølge juiceterapeuten er det ideelle forholdet med frukt og grønnsaker 30/70.

Selv om grønnsaker og frukt er sunt, skal man likevel ikke erstatte alle måltider med kun juice. Det bør heller være et supplement til kosten, men man kan gjerne bytte ut ett måltid om dagen med juice, som frokosten. Dette gjelder da selvfølgelig egenpresset juice.

- Nypresset juice er ypperlig som et mellommåltid og kan gjerne drikkes som frokost da opptaket i kroppen skjer best på tom mage. I tillegg er det perfekt som et lett måltid før-og etter trening og ikke minst om du føler et søtsug på ettermiddagen eller om kvelden. Tar du deg en ferskpresset juice, blir både samvittigheten og kroppen din glad. For at juicen skal erstatte et måltid bør den inneholde fett, da et riktig sammensatt kosthold består av både proteiner, fett og karbohydrater, forteller Blomvågnes.

LES OGSÅ: Hater du smaken av koriander? Det kan skyldes genene dine

EKSPERTEN: Vibeke Blomvågnes er forfatter bak boka «Bare juice det». Foto: Christin Eide
EKSPERTEN: Vibeke Blomvågnes er forfatter bak boka «Bare juice det». Foto: Christin Eide Vis mer

- Ha alltid frukt og grønnsaker tilgjengelig

Så ønsker du en kickstart etter sommeren, kan nypresset juice være én av måtene. Ikke bare er det godt, men du får også i deg massevis av antioksidanter og vitaminer, samtidig som du får renset kroppen.

- Bestem deg for at du skal juice hver dag og gjerne tidspunktet du skal juice. Butikkene bugner av deilige frukt og grønnsaker. Ta en handletur og kjøp inn det du måtte ønske. Ha alltid nok frukt og grønnsaker tilgjengelig. Er du nybegynner kan du starte enkelt og heller legge til mer grønnsaker etter hvert. Ett eple og to gulrøtter er en enkel måte å komme i gang på.

5 supersunne detox-juicer

GRØNN ENERGI (gir to glass):

- Denne juicen er rik på kalsium, vitamin A, C og K og jern. En virkelig boost for immunsystemet og støtter effektiv lever- og nyrefunksjon. Spinat antas å være bra mot forstoppelse ettersom den renser tarmene. Selleri er en utmerket renser for kroppen da den er med på å transportere karbondioksid ut av kroppen, forteller Blomvågnes.

LES OGSÅ: Juice vekk oppblåst mage

RØDBETEJUICE (gir to glass):

- Dette er en juice rik på A, B, C og K-vitaminer, betakaroten og folat, kalsium, jern, magnesium, kalium samt en rekke andre mineraler. Rødbeten er den av rotgrønnsakene som inneholder mest antioksidanter, sier Blomvågnes og fortsetter:

- Folat er viktig for produksjon av nye røde blodlegemer, hvorfor rødbeter regnes som en av naturens fineste blodbyggere og er blodrensende. Rødbeter er derfor bra med tanke på hjerte/karsykdommer. Rødbeter virker rensende på lever, og er gunstig for kolesterolet.

LES OGSÅ: 10 vanlige myter om fettforbrenning

Foto: Christin Eide
Foto: Christin Eide Vis mer

GRØNN RENSEDRØM (gir to glass):

- Denne juicen virker rensende ved at fiberen i frukt og grønt binder til seg avfallsstoffer som transporteres videre ut av kroppen. I tillegg tilfører den kroppen viktige vitaminer og mineraler. Den inneholder et høyt nivå antioksidanter og er rik på jern, kalsium og A-, C-, E- og K-vitaminer.

Foto: Christin Eide
Foto: Christin Eide Vis mer

GULROT MED MYNTE (gir to glass):

- Juicen er rik på A, C og K-vitaminer og folat, og inneholder mineraler som kalium, sodium, magnesium og jern. Gulrøtter er svært rik på antioksidanten betakaroten, som sies å være kreftforebyggende. Juicen vil også være med å rense lever samt bidra til god fordøyelse.

LES OGSÅ: Derfor får du «brain freeze» av kald drikke

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

EPLE MED ASPARGES OG FENNIKEL (gir to glass):

- Denne juicen virker rensende på leveren da fiberen binder til seg avfallsstoffer som transporteres ut av kroppen. Juicen er rik på C-, A-, B6- og K-vitaminer, i tillegg til betakaroten, kalsium, sink, magnesium, kalsium og sink.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Her er noen av Blomvågnes' aller beste juice-tips:

LES OGSÅ: Legger du bananene i kjøleskapet?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer