Etterforbrenning

5 ting du antagelig ikke visste om trening og etterforbrenning

Påvirker egentlig økten forbrenningen din utover dagen?

ETTERFORBRENNING: Stemmer det egentlig at en treningsøkt kan påvirke forbrenningen din utover dagen?  Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
ETTERFORBRENNING: Stemmer det egentlig at en treningsøkt kan påvirke forbrenningen din utover dagen? Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du som trener har sannsynligvis hørt om etterforbrenning - altså effekten treningen har på kroppens forbrenningsevne i etterkant av treningsøkten. Og dersom du trener mye, har du kanskje hørt rykter om at det å trene på morgenen kan ha en positiv effekt på forbrenningen din utover dagen, eller at etterforbrenningen er størst etter tøff styrketrening?

Følgende er bevist: Du forbrenner mens du trener (hvor mye er litt individuelt, men også avhengig av treningsform og intensitet), og: styrketrening - hvor du bygger muskelmasse, kan over tid gi økt fettforbrenning, da muskler forbrenner fett. Med andre ord: Mer muskler/muskelmasse = høyere forbrenning.

Men, påvirker egentlig treningsøkten forbrenningen på noe vis i etterkant, eller er det en myte? 

- Det «å få fart på forbrenningen» er litt mer en myte enn en sannhet. Forbrenningen går sin gang uavhengig av hvilken tid på døgnet det er. Det samme gjelder etterforbrenningen. Den er like høy ved en gitt intensitet eller hastighet uavhengig av tid på døgnet, forklarer Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS:

- Videre blir dette veldig individuelt. Noen står opp og drar rett på trening uten å spise frokost. Da kan det være vanskelig å yte maksimalt. Kroppen vil da hovedsakelig bruke fett som energikilde på grunn av tomme karbohydratlagre etter natten. Men hvis man trener på ettermiddagen når man har fylt opp disse lagrene igjen, vil de aller fleste klare å yte mye mer, og da vil totalforbrenningen være høyere. Budskapet er: legg til rette for en treningsøkt der du klarer å yte bra, for da vil du også tilrettelegge for en bedre forbrenning på sikt.

Betyr det at trening egentlig ikke så mye å si på forbrenningen din - annet enn at du faktisk brenner flere kalorier mens du trener? 

Det er intensiteten og hastigheten på treningen som avgjør hvor høy etterforbrenningen blir, og som har mest å si.

- Vel, det blir ikke helt riktig, for man har en viss etterforbrenning både ved styrke og ved kondisjon. Har man trent ved høy intensitet vil man ha en høyere etterforbrenning enn ved lett trening, og det vil jo da påvirke forbrenningen den dagen, svarer eksperten:

- Som sagt så er det intensiteten og hastigheten som avgjør hvor høy etterforbrenningen blir, og som har mest å si. Om det er bedre å trene om morgenen eller ettermiddagen, er veldig individuelt. Hvis du klarer å yte mer på en ettermiddagsøkt sammenliknet med en morgenøkt, vil jo etterforbrenningen bli høyere på kvelden når du ligger på sofaen, sammenliknet med forbrenningen utover dagen etter en lett/moderat treningsøkt om morgenen. Klarer man derimot å yte maks om morgenen, vil etterforbrenningen kanskje være noe høyere i løpet av dagen – sammenliknet med en kveldsøkt, siden man er aktiv i tillegg, men her er det ikke snakk om mange kalorier i forskjell. Det er intensiteten/hastigheten som styrer det meste. 

LES OGSÅ: Derfor bør du trene styrke FØR du trener kondisjon

Ikke mange kalorier det er snakk om

Ifølge kostholdseksperten utgjør ikke etterforbrenningen så fryktelig mange kalorier per dag, uansett hvor hardt eller når på døgnet du trener. 

- Hvis du trener kondisjon med lav intensitet, altså under 70 prosent av makspuls (mer info om makspuls finner du her!) vil etterforbrenningen være veldig liten, uansett hvor lenge du holder på, knappe 12–25 kcal totalt. En times trening på mer enn 70 prosent av makspuls gir en litt høyere etterforbrenning -  opp mot 100 kalorier, forklarer Steenbuch Lied:

- Når det gjelder etterforbrenning etter styrke versus kondisjon, så vil etterforbrenningen etter en tøff kondisjonsøkt være høyere. For å oppnå høy etterforbrenning etter en styrkeøkt må man har trent svært intensiv styrketrening. Men målrettet styrketrening over tid vil jo øke muskelmassen, som igjen vil gi høyere hvileforbrenning. 

Til info: Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer