Smågodt

5 ting du bør vite om smågodt

En av bitene inneholder over 75 kilokalorier....

SMÅGODT: I denne saken har vi samlet 5 ting du garantert ikke visste om nordmenns smågodt vaner. Foto: Shutterstock / Tatyana Vyc
SMÅGODT: I denne saken har vi samlet 5 ting du garantert ikke visste om nordmenns smågodt vaner. Foto: Shutterstock / Tatyana Vyc Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har funnet frem 5 «fun facts» om nordmenns smågodtvaner. 

Dette er noe å tenke på før du kaster på deg skoene og setter kursen mot butikken! 

1. Smågodthyllene kan være en bakteriebombe 

Det stemmer! Smågodthyllene kan være en gigantisk bakteriebombe, for selv om butikkene ikke tillater det, er det ikke til å stikke under en stol at det er mange som snikspiser av smågodthyllene når ingen ser det. Og hvis noen har vært med skitne hender oppi boksen rett før deg kan du faktisk risikere å få med deg bakterier eller virus som kan gjøre deg syk.

– Hvor syk du kan bli av å spise smågodt kommer selvsagt an på hva de som har snikspist bærer med seg av bakterier og virus på hendene. Dette kan jo i verste fall være sykdomsfremkallende bakterier, magevirus eller influensavirus, har seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum, Solveig Eriksrud tidligere fortalt og lagt til: 

BAKTERIEBOMBE: Mange snikspiser av smågodtet med skittende hender. Dette gjør at smågodthyllene blir en skikkelig bakteriebombe! Foto: Aftenposten
BAKTERIEBOMBE: Mange snikspiser av smågodtet med skittende hender. Dette gjør at smågodthyllene blir en skikkelig bakteriebombe! Foto: Aftenposten Vis mer

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor lenge slike virus og bakterier kan overleve i et slikt miljø, men i smågodtet er det veldig søtt, så det er ikke gode vekstvilkår for bakterier og virus. Men har noen vært med fingrene nedi rett før deg kan du risikere å få med deg noe du ikke ønsker.

2. Dette er nordmenns 10 favorittbiter 

Vi har spurt de to største smågodtprodusentene i Norge, Nidar og Candy King, om hvilke av deres smågodtbiter det går mest av fra hyllene her til lands. Nedenfor ser du en liste over nordmenns soleklare favoritter: 

Nidars bestselgere er: 

 • Sjokolade familien
 • Hobby bit
 • Spragleknas
 • Smørbukk Fudge
 • Bringebær 


Marthe Schomacker, som er Senior Kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery og Snacks Norge, har tidligere fortalt at det ikke er noen overraskelse at akkurat disse bitene er storfavorittene blant smågodt-utvalget til Nidar. 

 – Sjokoladefamilien, Hobby, Spragleknas og Smørbukk Fudge er brede smaker som veldig mange liker, og som ofte danner fundamentet i smågodtposen, sier hun.

Mens favorittene fra Nidar stort sett består av sjokolade, er det vingummi som gjelder hos Candyking. 

Candykings bestselgere er: 

 • Krokodiller 
 • Fersken
 • Fargepletter
 • Bubblizz
 • Fudge karamell 


Ifølge Nina Hernes, som er produktsjef hos Candyking, er krokodillene definitivt den bestselgende favoritten.

– Jeg tror spesielt krokodillene er den største favoritten fordi dette er et såpass innarbeidet produkt i markedet, og ingen andre produsenter har klart å kopiere originalen. Dette er rett og slett en folkekjær smågodt bit, har hun tidligere fortalt. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spare godteriet til påsken

3. Favorittene våre inneholder nesten 400 kilokalorier tilsammen

Ja, du leste riktig! Dersom du fyller godteposen din med disse ti bitene, som i bunn og grunn virker som ganske lite, vil den inneholde hele 394,2 kilokalorier. Altså rett i underkant av 400 kilokalorier - som nesten tilsvarer en hel middag! 

Nedenfor ser du kilokaloriinnholdet deres: 

 • Sjokolade familien (49 kilokalorier per bit)
 • Hobby bit (29,6 kilokalorier per bit)
 • Spragleknas (45 kilokalorier per bit)
 • Smørbukk fudge (52 kilokalorier per bit)
 • Bringebær (35 kilokalorier per bit)
 • Krokodiller (22 kilokalorier per bit)
 • Fersken (22 kilokalorier per bit)
 • Fargepletter (45,6 kilokalorier per bit)
 • Bubblizz (18,5 kilokalorier per bit)
 • Fudge karamell (75,5 kilokalorier per bit) 


Tallene er hentet fra kostholdsveilederen SomeBody. 

KALORIRIKT: En pose med favorittbitene våre kan inneholde opp mot 400 kalorier! Foto: KK
KALORIRIKT: En pose med favorittbitene våre kan inneholde opp mot 400 kalorier! Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Velger du potetgull med mindre fett?

4. Vi kjøper smågodt for 991 millioner i året 

Vi nordmenn elsker å kose oss, og det spesielt etter en lang uke med grønt «kaninfôr» på menyen. Når fredagen endelig kommer, er de fleste av oss å finne på butikken med potetgullposer, brus og smågodt i handlekurven.

Schomacker, i Orkla Confectionery og Snacks Norge, mener at vi med årene rett og slett har blitt noen skikkelige godtemomser. 

- Vi er glad i godterier. Faktisk så kjøper vi smågodt for rundt 991 millioner kroner i året (tall fra 2012 - hele løsvektmarkedet), og smågodt utgjør 11 prosent av godterimarkedet her i Norge! 

5. Velg lakris og vingummi fremfor sjokolade 

Dersom du er opptatt av kilokaloriinnholdet i smågodtet bør velge bitene som er laget av lakris og vingummi. 

- Bitene som er laget av lakris og vingummi består for det meste av sukker, men inneholder likevel mindre kilokalorier og fett enn sjokolade – som i hovedsak er rent sukker og fett, har 
Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold i Grete Roede AS, fortalt. 
Hvordan er det med bitene som er laget av mørk sjokolade?

- Mørk sjokolade bidrar med antioksidanter og mindre sukker. Likevel vil kilokalorimengden forbli den samme som hos lys sjokolade på grunn av det høye kakaoinnholdet. Kakaobønner inneholder nemlig mye fett og energi, sier hun.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer