GRØNNSAKER: Sliter du med å få i deg nok grønnsaker? Da bør du sjekke ut tipsene i denne saken!  Foto: NTB Scanpix
GRØNNSAKER: Sliter du med å få i deg nok grønnsaker? Da bør du sjekke ut tipsene i denne saken! Foto: NTB Scanpix
Grønnsaker

5 tips som sikrer grønnsaksinntaket

Sjekk disse smarte tipsene som gjør at du spiser mer.

KK.NO: Norske helsemyndigheter anbefaler at vi spiser minst tre porsjoner grønnsaker hver dag - og med tre porsjoner mener de tre doser på rundt 100 gram hver.

Årsaken til dette er, som de fleste vet, at grønnsaker er proppfulle av viktige vitaminer, mineraler og næringsstoffer som kroppen vår er avhengig av for å fungere optimalt.

Får du ikke i deg nok grønnsaker?

Helsenettstedet healthworks.my har laget en liste over fem geniale måter å sikre grønnsaksinntaket ditt på – kanskje du finner en ny grønnsaksfavoritt?

LES OGSÅ: Velg frukt og grønt med sterke farger

1. Ha grønnsaker i smoothien

Smoothies har blitt mer og mer populært de siste årene, og det er med god grunn! Smoothies smaker utrolig godt, er enkelt og raskt å lage, i tillegg til å være sunt.

Dersom du er en av dem som ikke er særlig glad i grønnsaker, kan du kamuflere dem i en frukt- og grønnsakssmoothie.

Prøv deg frem med epler, jordbær, gulrøtter, spinat, brokkoli, grønnkål og andre sunne godsaker – her er det kun fantasien som setter grenser.

SMOOTHIE: Dersom du ikke er så glad i grønnsaker kan du kamuflere dem i en grønn smoothie. Foto: lecic - Fotolia
SMOOTHIE: Dersom du ikke er så glad i grønnsaker kan du kamuflere dem i en grønn smoothie. Foto: lecic - Fotolia Vis mer

Trenger du litt inspirasjon kan du sjekke ut disse oppskriftene!

2. Lag grønnsakssupper fra bunn

En hjemmelaget suppe varmer og metter, og er lett å lage til mange. Lag gjerne ekstra mye når du først er i gang, og frys i porsjonsposer.

Til suppe er det mange grønnsaker som egner seg godt; hva med pastinakk, jordskokk, sellerirot, rødbeter, gulrøtter, brokkoli, blomkål, sellerirot, purre, poteter, løk eller tomater?

Server din favorittsuppe med grovbrød, og nyt den med god samvittighet!

LES OGSÅ: 4 middager med 3 ingredienser

3. Stek sprø grønnsakschips

Visste du at du kan lage deilige chips av mye annet enn bare poteter? Det stemmer. Mange grønnsaker, som for eksempel søtpotet og gulrøtter, kan være gode utgangspunkter for snacks – sunne som sådan.

Og med litt fantasi og krydder kan du få chips som er både salte, søte og sterke.

Alt du trenger er grønnsaker, valgfritt krydder og en potetskreller, mandolin eller ostehøvel. Kniv kan også brukes dersom du kutter tynne skiver. Og glem frityrkokere, all chips kan enkelt lages i stekeovnen.

SØTPOTET: Søtpotetchips smaker supergodt, og er sunnere enn vanlig potetgull. Foto: Fotolia
SØTPOTET: Søtpotetchips smaker supergodt, og er sunnere enn vanlig potetgull. Foto: Fotolia Vis mer

Oppskriften på gulrotchips, eplechips, søtpotetchips og spinatchips finner du her!

4. Bytt ut tacolefsene med salatblader

Dersom du ønsker å spise mer grønnsaker er et godt tips å bytte ut tacolefsene med salatblader - dette smaker akkurat like godt, samtidig som det er mye sunnere.

Du kan for eksempel bruke hele blader av hjertesalat. Disse er passe store, smaker friskt og er knasende sprø. I tillegg er hjertesalat rik på A-vitamin, C-vitamin og B-vitaminet folat, noe som er topp for helsa.

SUNNERE VAFLER: Hva med å ha grønnsaker i røra neste gang du skal servere vafler? Foto: Frukt.no/Mette Randem
SUNNERE VAFLER: Hva med å ha grønnsaker i røra neste gang du skal servere vafler? Foto: Frukt.no/Mette Randem Vis mer

LES OGSÅ: Slik gjør du tacoen sunnere

5. Grønnsaksvafler til frokost

Hvis du sliter med å få i deg de obligatoriske «fem om dagen» kan det å lage grønnsaksvafler til frokost være en smart idé!

Her er en oppskrift du kan prøve:

Ingredienser:

  • 4 stk potet
  • 4 stk gulrot
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille
  • 2 ss finskåret frisk gressløk
  • 1 stk egg
  • 30 g smør
  • salt og hvit pepper
     

Fremgangsmåte:

  • Skrell potetene og gulrøttene og riv dem på et råkostjern. Klem ut litt av vannet og ha dem i en bolle.
  • Tilsett kruspersille og gressløk og bland alt godt sammen. Tilsett egget.
  • Smak til med salt og hvit pepper.
  • Smelt smøret og ha det i røren.
  • Stek grønnsaksvaflene i vaffeljern og avkjøl på rist.
     

Et godt tips: I tillegg til grønnsakene som står oppført i oppskriften, kan også kålrot, persillerot og sellerirot brukes.

Til forsiden