DÅRLIG ÅNDE? Hva ånden din lukter, kan si mye om helsetilstanden din.  Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev
DÅRLIG ÅNDE? Hva ånden din lukter, kan si mye om helsetilstanden din. Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev Vis mer

Dårlig ånde

5 typer dårlig ånde - og hva det sier om helsen din

Kan avdekke sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Kanskje du er flink til å pusse tennene jevnlig, bruke tanntråd og spise riktig for å holde pusten din frisk. Likevel kan det være at du har dårlig ånde. Det kan være plagsomt og skjemmende, og de fleste ville nok ha lyst til å vite hva årsaken er. 
Her er de vanligste: 

1. Ånde som lukter som møllkuler 

Helsenettstedet Prevention har bedt Harold Katz, tannlege og spesialist på bakterier uttale seg om dette tidligere, og ifølge tannlegen kan «møllkuleånde» bety at du kan ha allergier eller bihulebetennelse. Hvis du har kroniske problemer med bihulene, kan bakteriene i munnen din gjøre om proteinene i slimet til et stoff kalt skatol, som kan lukte vondt. Å ta allergimedisin eller starte på antibiotika kan hjelpe. 

Laura Torrado, tannlege i New York, har i tillegg tidligere anbefalt til samme nettsted at man også forsøker å løsne opp slimet i bihulene selv. For eksempel gjennom regelmessig neseskylling, som kan bidra til å rense opp i bakteriene. 

Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitusapotek, har tidligere fortalt til KK.no at bihulebetennelse vanligvis oppstår i forløpet av en forkjølelse eller hvis man har vært tett i nesen over lengre tid.

- Bihulebetennelse kan forårsakes av både bakterier og virus, og oppstår når forbindelsen mellom bihulene og nesen tetner. 

2. Ånde som lukter sur melk 

Dette kan bety at du er laktoseintolerant. Hvis kroppen din ikke klarer å bryte ned proteinene i melkeproduktene du spiser ordentlig, kan ånden din lukte som sur melk. Du vil imidlertid også antakeligvis ha andre symptomer slik som diaré, kramper luft i magen. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste tegnene på at du er laktoseintolerant

- De vanligste symptomene på laktoseintoleranse hos voksne er mageknip, oppblåsthet og diaré, har Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), sagt tidligere til KK.no. 

3. Ånde som lukter frukt 

Dette kan bety at du har diabetes. Sukker i blodet ditt går vanligvis inn i cellene dine hvor det blir brukt som energi. Hvis dette ikke skjer, øker blodsukkeret ditt og cellene dine begynner å brenne fett som energi i stedet.

Biproduktet av denne prosessen er ketoner, og dette kan ifølge lege Shilpi Agarwal få pusten din til å lukte fruktig.

LES OGSÅ: Slik kan du redusere risikoen for diabetes type 2 

4. Ånde som lukter skitne bleier

Dette kan bety at du har mandelstein. 

Mandelsteiner er fremmedmateriale bestående av bakterier og organisk debris (avskallede døde slimhinner og bakterier) som dannes i naturlige krypter i mandlene. Dette materialet kan kalsifisere - altså få kalk i seg og se hvitt ut på CT-bilder, har Guro Haugen Fossum, øre-nese-halsspesialist ved Oslo universitetssykehus, tidligere sagt til KK.no. 

Ifølge Haugen Fossum finnes det mange former for behandling og kjerringråd mot mandelstein, selv om ingen forskning viser varig effekt. 

Du kan for eksempel prøve å skylle, gurgle med saltvann, massere mandlene og fjerne steinene direkte med Q-tips. I spesielt plagsomme tilfeller kan det være aktuelt å fjerne mandlene. Dette er imidlertid sjelden. 

5. Ånde som lukter råttent 

Forferdelig ånde - «mye verre enn tradisjonell dårlig ånde», ifølge Katz - kan være et tegn på lungeproblemer. Dette kan dreie seg om alt fra infeksjoner til kreft. Et interessant aspekt er at åndetester laget for å identifisere luktene som kan assosieres med kreft er under utvikling. 

Hvis du mistenker at du har problemer med lungene dine, reis til legen for en undersøkelse, råder hun. 

LES OGSÅ: Drikker du deg til stålånde? 

OG DENNE: Går det lang tid mellom hvert måltid? 

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer