Kosthold og helse:

5 velvære-trender du vil se mer av i 2022

- Vil ha en positiv effekt på kroppen og helsen, sier eksperten.

IMMUNFORSVARET BLIR VIKTIG: Du kan støtte immunforsvaret ditt ved for eksempel å spise mye frukt og grønt som inneholder antioksidanter, drikke vann, spise fermentert mat og sove lenge nok. FOTO: NTB
IMMUNFORSVARET BLIR VIKTIG: Du kan støtte immunforsvaret ditt ved for eksempel å spise mye frukt og grønt som inneholder antioksidanter, drikke vann, spise fermentert mat og sove lenge nok. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi elsker nye trender, spesielt når det gjelder velværet og helsen vår, og et nytt år byr på nye trender og tanker om livsstil og kosthold. Mange starter året med nyttårsforsetter og løfter til seg selv, mens andre prøver å leve jevnt sunt hele året. Uansett er det alltid gøy å prøve noe nytt.

Tross alt, hvis vi lærte noe i 2021, så er det at helsen vår er en prioritet.

Heldigvis lover det nye året å levere en rekke velværetrender som garantert vil begeistre. Fra seksuell velvære til adaptogene drinker og trening.

ALKOHOLFRITT: - At det vil bli mer populært med alkoholfrie og helsefremmende drinker er veldig positivt for å redusere inntaket av alkohol generelt, sier eksperten. FOTO: NTB
ALKOHOLFRITT: - At det vil bli mer populært med alkoholfrie og helsefremmende drinker er veldig positivt for å redusere inntaket av alkohol generelt, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

5 velværetrender

Womanshealth har samlet topp 5 velvære-trender for 2022:

1. Reducetarianisme

Du har kanskje hørt om paleo og keto, men denne nye trenden handler om å redusere innvirkningen vi har på planeten og være mer oppmerksomme på hvilke typer mat vi spiser.

- Dette er en mild fleksitarianer-variant, men med ekstra klimaperspektiv. Å være fleksitarianer er å bevisst kutte ned på kjøtt og fisk til fordel for plantekost. Her legger man til karbonavtrykk også.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer til KK.

Foreløpig er det ikke så mange som kun vil spise vegetarmat, så dette kan være et bra sted å starte.

- Forholdsvis få matvarer i Norge har klima- og miljømerking, men det finnes noen som viser karbonavtrykk. Velg hele råvarer som frukt, grønt, korn, bønner, linser, så er det garantert klimavennlig, råder Arsky.

Det betyr at du kan redusere forbruket av kjøtt, meieriprodukter og egg, uten å måtte kutte det helt ut.

- Dette med å redusere inntak av animalske matvarer er nok en effekt av det økte fokuset på miljø. Jeg synes det er positivt, spesielt med tanke på at grønnsaker og frukt kommer mer i fokus, noe de fleste av oss har godt av å spise mer av, sier Julie A. Rafoss, som er personlig trener og coach, til KK.

2. Adaptogene drinker

Det kommer stadig nye varianter av alkoholfrie drikkevarer i butikkhyllene, noe som gjenspeiler en økning i den tankegangen. Flere og flere mennesker trekkes mot alkoholfrie drinker, og nå ser det ut til at alkoholfrie, adaptogene drinker vil være den neste store tingen.

- Adaptogener er blant annet tulsi, ashwagandha, ginseng, chaga og rosenrot. Veldig få drikker i Norge inneholder noe av dette, men det har derimot blitt brukt i flere år som kosttilskudd, forklarer Arsky.

Adapotogener er stoffer fra planter og sopp som sies å ha helseeffekter, blant annet å motvirke stress på cellenivå. Dette er ikke fullgodt dokumentert.

- At det vil bli mer populært med alkoholfrie og helsefremmende drinker er veldig positivt for å redusere inntaket av alkohol generelt. Alkohol er ikke bra for kroppen, og det å heller innta drinker basert på urter vil ha en positiv effekt på kroppen og helsen, fremfor å bryte den ned, forklarer Rafoss.

DRIKKE UTEN ALKOHOL: Flere og flere mennesker trekkes mot alkoholfrie drinker, og nå ser det ut til at alkoholfrie drinker basert på urter vil være den neste store tingen. FOTO: NTB
DRIKKE UTEN ALKOHOL: Flere og flere mennesker trekkes mot alkoholfrie drinker, og nå ser det ut til at alkoholfrie drinker basert på urter vil være den neste store tingen. FOTO: NTB Vis mer

3. Turgåing

Det er spådd at i 2022 vil utendørstrening vil være den største trenden.

- Med færre muligheter til å reise til eksotiske reisemål, har turorientering, geocaching, toppturer og kystvandring blitt veldig populært. Det er deilig å komme seg ut og bevege seg i frisk luft, og det er en fin måte å være sammen på, i trygge omgivelser, sier Arsky.

Å gå mer turer er en kjempefin trend hvor du utnytter naturen i større grad.

- Det åpner seg flere muligheter for å få til ukentlig aktivitet, uten at du er avhengig av et treningssenter. Hvis du beveger deg i variert terreng er det bra for både balanse, stabilitet og kondisjon, og det er en aktivitet de aller fleste kan mestre, sier Rafoss.

4. Immunforsvaret

Aldri har vi vært så bevisst på immunforsvaret vårt som nå, og det er satt til å bli et buzzword for 2022. Ting som «immunforsterkende» produkter vil garantert komme i butikkhyllene.

- Å styrke immunforsvaret ved hjelp av «immunforsvar-boostere» som kosttilskudd kan sikkert være fristende, men svært få tilskudd har god effekt. Jeg tenker det er viktigst å fokusere på å få nok søvn, holde deg aktiv og spise næringsrikt og variert. Det er noe som aldri går av moten og som gir en garantert effekt, forklarer Rafoss.

Det lureste er altså å spise sunt, få en god natts søvn og ta vare på tarmhelsen.

- Det er korrekt at du ikke kan «styrke immunforsvaret». Det dannes i stor grad tidlig, men vi kan støtte immunforsvaret ved for eksempel å spise mye frukt og grønt som inneholder antioksidanter, drikke vann, spise fermentert mat og sove lenge nok. Rolig yoga er også midt i blinken for å støtte immunforsvaret, forklarer Arsky.

MILJØFOKUS: Reducetarianisme handler om å redusere innvirkningen vi har på planeten og være mer oppmerksom på hvilke type mat vi spiser. FOTO: NTB
MILJØFOKUS: Reducetarianisme handler om å redusere innvirkningen vi har på planeten og være mer oppmerksom på hvilke type mat vi spiser. FOTO: NTB Vis mer

5. Seksuelt velvære

Det er et stadig økende fokus på seksuelt velvære, sexleketøy, legning, lyst og nytelse.

I 2022 antas det at seksuelt velvære vil være et hett tema, og at det blir sett på som en viktig del av egenomsorgen.

Ifølge en undersøkelse som ble gjennomført i 2020 av Tenga, anerkjenner 84 prosent av amerikanere nå onani som en form for egenomsorg, sammenlignet med bare 44 prosent i 2016.

- Fokus på seksuell helse er positivt på flere måter. Det som tidligere har blitt snakket lite om, kan komme mer frem i lyset og bli mindre tabubelagt. Det kan bli mindre flaut å stille spørsmål som mange lurer på. Åpenhet kan hjelpe mot mye, spesielt for de som sitter inne med følelser og spørsmål de føler seg alene om, sier Rafoss.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer