Psykisk Helse

50.000 nordmenn vil utvikle schizofreni i løpet av livet

- De som lider av denne psykoselidelsen har tanker om verden som ikke stemmer, sier ekspert.

SCHIZOFRENI: Mange som lider av schizofreni har vansker med å skille det som er virkelig fra det som ikke er virkelig.  Foto: Shutterstock / Adam Gregor
SCHIZOFRENI: Mange som lider av schizofreni har vansker med å skille det som er virkelig fra det som ikke er virkelig. Foto: Shutterstock / Adam Gregor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er cirka 10.000 personer til enhver tid i behandling for schizofreni, og rundt 50.000 av Norges befolkning vil utvikle schizofreni i løpet av livet. Rundt 10  prosent av landets uføretrygdede har en schizofrenidiagnose, skriver tidsskriftet til Norsk legeforening. 

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

- Schizofreni er en psykoselidelse. Litt forenklet sier vi at det er en psykose når noen har vansker med å skille det som er virkelig fra det som ikke er virkelig. For mange vil dette oppleves som å høre eller se ting som andre ikke gjør, eller ha tanker om verden som ikke stemmer, men som de likevel holder fast ved, sier Else-Marie Løberg, som er professor ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Mange mennesker kan ha slike opplevelser og tanker innimellom, men det er er viktig med behandling hvis man blir redd, handler annerledes eller ikke fungerer som tidligere. 

- Hvis noen har slike vansker over litt tid og med tilstrekkelig alvorlighetsgrad, kaller vi det for en schizofrenilidelse, sier Løberg.

LES OGSÅ: Mareritt om natten kan være et varsel

Uklare symptomer i starten

Symptomer på Schizofreni utvikler seg over tid, og er i starten litt uklare. Ofte blir de mer fremtredende etter hvert.

- Da vises blant annet sosial tilbaketrekning, man mister kontakt med virkeligheten, har vrangforestillinger, hallusinasjoner, tap av matlyst og tap av hygiene. Det er store individuelle variasjoner og mange opplever det som en berg- og dalbane, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Schizofreni oppfattes i dag som en fellesbetegnelse for en gruppe lidelser som har tilnærmet samme symptomer og forløp. Det er derfor mer korrekt å snakke om et syndrom eller «gruppen av schizofrene lidelser», enn om schizofreni som en veldefinert lidelse.

Vanlige symptomer på schizofreni er:

  • Hallusinasjoner
  • Vrangforestillinger
  • Endring i tanker, følelser og handlinger
  • Sosial tilbaketrekking
  • Svekket sosial fungering
BEHANDLING HJELPER: Tidlig behandling for psykose er viktig, og øker sannsynligheten for å bli helt frisk. Foto: Shutterstock / jaboo2foto
BEHANDLING HJELPER: Tidlig behandling for psykose er viktig, og øker sannsynligheten for å bli helt frisk. Foto: Shutterstock / jaboo2foto Vis mer

LES OGSÅ: Slik forteller du dine nærmeste at du sliter psykisk

Behandling av psykose

Cirka 1 prosent av befolkningen får schizofreni, og rundt 50 prosent av disse lever gode liv med symptomer som kommer og går.

- Nær halvparten av dem som får schizofreni har en eller flere andre psykiatriske tilstander, vanligst er tvangslidelser eller depresjon. Omkring 600 personer diagnostiseres hvert år for første gang med schizofreni, sier Gundersen.

Det er mulig å bli frisk fra schizofreni, og tidlig behandlingsstart øker sjansen.

- I dag vet vi at det går bra med mange mennesker med psykose. Det er viktig å komme tidlig til med behandling, og i flere byer i Norge har vi lavterskeltilbud som alle kan ringe til, sier Løberg.

Noen eksempler er TOPS i Bergen, TIPS i Stavanger og TPB i Oslo.

- Vi er i dag opptatt av at mennesker med psykose selv skal kunne velge behandlingsmålsetninger som passer for den enkelte, og for mange er det for eksempel viktig å komme i jobb og utdannelse, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste tvangstankene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer