Sol

6 grunner til at sola er BRA for deg!

Kan blant annet redusere blodtrykket og bedre immunforsvaret. Men husk faktor!

NYT SOLA: Nye forskningsfunn viser at moderat soling er utrolig sunt, om du gjør det på riktig måte!  Foto: Maskot
NYT SOLA: Nye forskningsfunn viser at moderat soling er utrolig sunt, om du gjør det på riktig måte! Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At sola gir oss vitamin D, vet vi godt. Sola er hovedkilden til det livsviktige D-vitaminet. En halv time i badedrakt i midtsommersol midt på dagen gir like mye D-vitamin som vi får ved å drikke 1/3 liter tran.

Men helseeffektene fra vår største stjerne slutter ikke der. Aldri har så mye nytt blitt kjent om sola og dens virkning på oss mennesker, som i den siste tiden. Dette har blant andre FN skjønt, og valgte fjoråret (2015) til det internasjonale året for lys.

LES OGSÅ: Stedet vi rammes OFTEST av hudkreft (og som de færreste tenker over) 

Solas positive effekter

1. Reduserer blodtrykket: Sollyset hjelper kroppen å produsere nitrogenmonoksid (NO) og karbonmonoksid (CO); to nerveledningsmolekyler som hjelper blodårene å utvide seg, og er gunstig for blodtrykket.

2. Minsker blodets nivå av uheldig stoff: Resistin er et stoff som skilles ut av cellene, og som det er uheldig å ha for mye av. Høye nivåer er koblet blant annet til hjerte-/karsykdom, autoimmune sykdommer, kreft og astma, og til diabetes og overvekt. UV-stråler fra sola reduserer resistin-nivået. 

3. Reparerer celleskader: P 53 er et viktig gen som kan få i gang reparasjon av skader i arvestoffet når det aktiveres av sol eller solarier. Det kan også bremse celledelingen, slik at cellene får bedre tid til å reparere skader de har fått. 

4. Behandling av multippel sklerose (MS): Sollyset hjelper kroppen til å produsere hormonet ACTH, som brukes i behandling av MS og leddgikt. Sol kan altså gi et tilskudd i behandlingen av disse sykdommene.

5. Bedre immunforsvar: De samme molekylene hjelper også til å styrke immunforsvaret, og å dempe stress. Gjennom å gi oss bedre stresshåndtering har sola også gunstig virkning på vår psykiske helse. 

6. Demper smerte og gjør oss gladere: Sola gjør at kroppen produserer et opiumslignende stoff, beta-endorfin, et «lystmolekyl» som lindrer smerte og gir lystfølelse. Blant annet utskilles det under fødsler for å dempe smerter.

LES OGSÅ: Sollys gir økt sexlyst

Unngå overdreven soling

EKSPERT: Professor emeritus Johan Moan fra Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo og Radiumhospitalet har forsket på solas betydning for menneskenes helse i mer enn 30 år.  Foto: Privat
EKSPERT: Professor emeritus Johan Moan fra Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo og Radiumhospitalet har forsket på solas betydning for menneskenes helse i mer enn 30 år. Foto: Privat Vis mer

Vi skal selvfølgelig ikke kaste oss uhemmet ned under solstrålene, da overdreven soling og solariebruk kan føre til hudkreft. Men fordelene av passe mengder sol ser ut til å være større enn antatt.

De siste års forskning mer enn antyder at nettoeffekten av moderat soling er positiv, og disse nye funnene gir gode argumenter for at soling og litt solariebruk er sunt.

Trolig fikk vi ikke vår hvite, nordiske hud på slump! Kanskje det vil være klokt av oss å reise litt mer til Syden i vintermånedene eller å bruke solarier med forsiktighet? 

Sola virker på to måter på oss: Ved at synlig lys kommer inn i øynene, og ved at lys og ultrafiolett stråling (UV) virker på huden vår. 

Vi mister mye av helseeffektene hvis vi alltid er smurt inn med høyest mulig solfaktor når vi er i sola. Det er derimot lurt å passe på å få litt sol på kroppen uten solkrem, men selvfølgelig ikke risikere å bli brent.

Vi kan for eksempel være i sola 5–15 minutter før vi tar på solkremen.  

LES OGSÅ: Se opp for øyeskader i sola!

Bidragsyter:  Johan Moan, professor emeritus, Fysisk Institutt, professor i strålingsbiologi ved Oslo universitetssykehus.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer