Blod i avføringen:

6 mulige årsaker til at du ser blod på dopapiret

- Litt blod i avføringen er det mange som kan oppleve – men vær gjerne litt ekstra på vakt, og følg med på andre mulige signaler.

BLOD PÅ PAPIRET: Hemoroider er en av de vanligste årsakene til at du ser blod på papiret. FOTO: NTB
BLOD PÅ PAPIRET: Hemoroider er en av de vanligste årsakene til at du ser blod på papiret. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Blod i avføringen er kanskje ikke et tema vi liker å snakke så høyt om, men det er ikke så uvanlig å oppleve det. Ofte er det helt ufarlige grunner til at du ser blod på papiret når du tørker deg, men i enkelte tilfeller er det viktig at du oppsøker lege.

Det britiske magasinet Women's Health listet nylig opp seks mulige årsaker til blod i avføringen, med hjelp av gynekolog Dr Anne Henderson.

Her oppsummerer vi listen, og du får innspill fra de norske ekspertene: Hvorfor kan vi oppleve blod på papiret når vi tørker oss bak, og når må vi kontakte lege?

Hemoroider og analfissur er de vanligste årsakene

Mona Birgitte Rydningen er gastrokirurg ved Aleris Tromsø. Hun utreder og behandler sykdommer og lidelser knyttet til underlivet, og har spesialkompetanse på behandling av problemstillinger i rektum og tarm.

Vi spør Rydningen:

- Hva er de vanligste årsakene til blod på papiret når man tørker seg?

- Hemoroider og fissur er vanligst. Rundt 1/3 av befolkningen i Norge plages av hemoroider. Hemoroider er utposninger av blodårer i analregionen. Analfissur er sprekkdannelse i huden rundt endetarmsåpningen, som kan gjøre tømming av tarmen svært smertefull.

En tredje årsak kan være polypp i tarmen - en utvekst i tarmens slimhinne, forteller Rydningen.

- De fleste polypper i tarmen er godartede, men noen kan utvikle seg til kreft hvis de ikke fjernes i tide.

GASTROKIRURG: Mona Rydningen. FOTO: Aleris
GASTROKIRURG: Mona Rydningen. FOTO: Aleris Vis mer

- Mange kan vel bli litt bekymret når de opplever blod i avføringen - er det alltid grunn til å oppsøke lege, eller kan vi se det an en stund?

- Blod kan være eneste tidlige tegn på svulst (kreft). Ofte kan det være lurt å ta en tur til legen ved symptomer som blod, smerter eller slim i avføringen, da alvorlig sykdom bør oppdages på et tidlig stadium.

Spesielt hvis blødningen følger med andre symptomer bør vi få en rask vurdering fra legen, understreker Rydningen:

 • Endring i avføringsmønster
 • Oppblåst mage
 • Synlige sår
 • Lav blodprosent
 • Raskt vekttap
 • Blod og slim i avføringen

- For det første er det viktig at legen kan utelukke svulster. Om det viser seg å være hemoroider eller anaflissurer kan dette også behandles med enkle tiltak. Det er unødvendig å gå rundt med smerter eller bekymringer, understreker Rydningen.

LEGE: Det er lurt å kontakte lege hvis blod i avføringen følger med andre symptomer, som oppblåsthet, rask vekttap og lav blodprosent. FOTO: NTB
LEGE: Det er lurt å kontakte lege hvis blod i avføringen følger med andre symptomer, som oppblåsthet, rask vekttap og lav blodprosent. FOTO: NTB Vis mer

Her er en liste over seks mulige årsaker til blod i avføringen, ifølge gynekolog Anne Henderson:

1. Hemoroider

Hemoroider er altså utposninger av blodårer som oppstår i endetarmen, som kan føre til analkløe, blødning og smerter.

Det er vanlig å få hemoroider under graviditet og når vi har forstoppelse eller diare - og også hvis du ikke spiser nok fiber.

De kan være svært smertefulle, og kjennetegnes blant annet ved at blodet på papiret eller i toalettet er friskt. Hemoroider er helt ufarlige, men hvis du opplever dem som plagsomme kan du ta opp problemet med legen.

2. IBS

Personer som har irritabel tarm-syndrom (IBS) og som går gjennom en dårlig periode, kan oppleve å se blod på toalettpapiret.

Dr. Henderson forteller imidlertid til Women's Health at blod på papiret ved IBS bør tas opp med en lege, fordi det kan tyde på tilleggsplager.

HAR DU FLERE SYMPTOMER? Litt blod i avføringen er det mange som kan oppleve, men vær gjerne ekstra på vakt på andre symptomer, som vekttap, luft i tarmen, eller en følelse av at tarmen ikke tømmes helt, sier Ingrid Stenstadvold Ross. FOTO: NTB
HAR DU FLERE SYMPTOMER? Litt blod i avføringen er det mange som kan oppleve, men vær gjerne ekstra på vakt på andre symptomer, som vekttap, luft i tarmen, eller en følelse av at tarmen ikke tømmes helt, sier Ingrid Stenstadvold Ross. FOTO: NTB Vis mer

3. Analfissur

Analfissur er sprekkdannelse i huden rundt endetarmsåpningen, altså en rift i slimhinnen. Fissurer oppstår ofte etter hard avføring, og kan være veldig smertefulle.

Det forekommer ofte blødning i form av friskt blod utenpå avføringen. Ofte er det også væsking, kløe og lokal hevelse, skriver Norsk Helseinformatikk. Rundt 90 prosent av akutte analfissurer tilheler spontant innen seks uker - de øvrige defineres som kronisk analfissur.

Symptomene kan være veldig like symptomene på hemoroider, understreker Dr. Henderson:

- Blødningen kan variere, men som oftest er det relativt lyst og rødt i fargen, fordi det er ferskt blod fra fissuren.

Et kosthold rikt på fiber og varme bad kan hjelpe, forklarer hun.

4. Divertikulitt

Divertikkelsykdom er plager som skyldes utposninger, divertikler, av tykktarmens slimhinne gjennom muskellagene i tykktarmens vegg. Det skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

Forekomsten av divertikler i tykktarmen øker med årene, og de fleste opplever ingen plager.

Men dersom det foreligger betennelse i vevet rundt divertikkelen, kalles tilstanden divertikulitt - som medfører følgende symptomer:

 • Feber
 • Vedvarende magesmerter på venstre side
 • Luftplager
 • Kvalme
 • Enkelte ganger blodig avføring

- Siden dette generelt påvirker tykktarmen, er blodet ikke nødvendigvis knallrødt, men kan være litt mørkere i fargen, da det kan oksidere og endres under transporten gjennom nedre tarm, sier Dr. Henderson til Women's Health.

5. Kjønnssykdommer

Har du hørt at blødning fra endetarmen kan være kjønnssykdom? Det er sjelden, men mulig.

Dette uttaler Dr. Henderson til Women's Health:

- Rektal blødning er sjelden et symptom på kjønnssykdommer med mindre det er assosiert med anal-/perinealvorter, som kan være veldig vaskulære, spesielt ved et nylig utbrudd, sier Dr. Henderson, og fortsetter:

- Genital herpes kan også forårsake blødninger hvis sårene dukker opp rundt anus - svært sjelden kan lesjonene spre seg utover anus og faktisk inn i nedre tarm hvor de forårsaker sterk smerte og «fersk» blødning.

6. Tarmkreft

Blod i avføringen kan være et tegn på tarmkreft.

Vi kontakter Kreftforeningen for innspill, og generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross utdyper:

- Ja, blod i avføringen kan være et symptom som kan oppstå i forbindelse med tarmkreft. Blodet kan både være friskt og rødt, og det kan være mørkere, eller vise seg som nærmest svart avføring dersom svulsten sitter langt opp i tarmen.

GENERALSEKRETÆR I KREFTFORENINGEN: Ingrid Stenstadvold Ross. FOTO: Jorunn Valle Nilsen
GENERALSEKRETÆR I KREFTFORENINGEN: Ingrid Stenstadvold Ross. FOTO: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Opplever man symptomer som dette, bør man kontakte lege – og spesielt dersom symptomene har vart i tre uker eller mer, råder hun, og understreker:

- Blod i avføringen har ofte andre forklaringer enn kreft – og hemoroider og små rifter er noe av det som kan få det til å blø når man er på do.

Forandring fryder ikke, pleier de å si i Kreftforeningen, og det gjelder også i forbindelse med avføringsmønster og ved blod i avføringen.

- Litt blod i avføringen er det mange som kan oppleve – men vær gjerne litt ekstra på vakt, og følg med på andre mulige signaler. Andre symptomer kan være vekttap, luft i tarmen, eller en følelse av at tarmen ikke tømmes helt.

Du kan lese mer om tarmkreft på Kreftforeningens hjemmesider.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer